Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Brassó megye /

Kőhalom

Ünnep a szórványban

Ünnep a szórványban

Kőhalom magyar felekezetei ebben az évben az unitárius templomban a hétfőtől szombatig tartó hiterősítő hét részeként emlékeztek a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára, amely egybeesett a város jeles szülötte, a régész-akadémikus és grafikus László Gyula professzor születésének 106. évfordulójával.

Székelyföld látóhatárán - Kőhalom

Székelyföld látóhatárán - Kőhalom

A letűnt szász múlt, a még ma is impozáns vár, ami az erre utazót fogadja. Talán nem is gondolná senki, hogy a település jelentős magyar közösséggel bír, és nagyszerű pedagógiai munka, számos, oktatáson túl mutató foglalkozás, esemény, rendezvény zajlik a református templom udvarán működő diákotthonban.

Súsán várától a templomig

Súsán várától a templomig

Krétával rajzolt „Ragyogj csillag” feliratot láthattak a járókelők a Kőhalmi Református Szórványbentlakás és templom kapuja előtti járdán augusztus 25-28. között. A kapun belépve Isten hozott felirat és lábnyomok vezettek nemcsak a templom ajtajához, hanem az udvar végén található gyülekezeti terembe is, ahol körülbelül 30 gyerek ismerkedhetett Eszter történetével, valamint tapasztalhatta meg a közös játék, éneklés, kézimunkázás és csapatmunka örömeit. A lábnyomok egészen a Kőhalomtól több mint 25 kilométerre helyezkedő Homoróddarócz szórvány egyházközségig vezettek, ahonnan naponta négy gyereket szállítottunk be Kőhalomba, hogy részt vehessenek a bibliaheti alkalmakon.

Új esély - több milliós támogatás a Szórványdiákotthonnak

Új esély - több milliós támogatás a Szórványdiákotthonnak

3 millió 600 ezer forint gyűlt össze a február 28-án megrendezett VII. Református Jótékonysági Bálon, amelyen több mint háromszázan vettek részt.

VII. Református Jótékonysági Bál

VII. Református Jótékonysági Bál

A Tiszántúli Református Egyházkerület úgy döntött, hogy idén az anyagi nehézségekkel küzdő, a magyar nyelv és kultúra megőrzésén és továbbadásán fáradozó kőhalmi szórványdiákotthonnak adja a VII. Református Jótékonysági Bál teljes bevételét.

Ha nem mi, akkor a kínai

Ha nem mi, akkor a kínai

„Nem lehet azt mondani az embereknek, hogy mától gazdasági szempontok miatt átszervezzük az egyházat, eladjuk a fejetek fölül a templomot, a parókiát és elköltöztetjük a lelkészt – mondja Szegedi László. A Dél-Erdélyi Kőhalomban szolgáló református lelkipásztor szerint a gyülekezetek „bokrosítása" nem jó megoldás az elnéptelenedés ellen. Az erdélyi „végvárak" feladása súlyos következményekkel járhat.

Kőhalom a Református Félórában

Kőhalom a Református Félórában

„Kőhalom nem egy igazi magyar város, hanem a szászoknak volt egy eléggé zárt közössége. A két világháborút követően jöttek ide a magyarok. A mezőgazdaság, az iskola, a munkalehetőség vonzotta ide a környékbeli magyar falvak fiatal családjait.”

Iskolaanya

Iskolaanya

Nem szoktuk anyák napja tájékán az iskolákat emlegetni, legfeljebb csak úgy, mint a helyet, ahol megtanultuk az anyák napi verseket. Pedig az iskola, az alma mater néha valóban édesanyaként van jelen az ember életében.

Szórványdiákotthont működtet a kőhalmi református gyülekezet

Szórványdiákotthont működtet a kőhalmi református gyülekezet

Belgiumi támogatással tanműhelyt kíván indítani a közeljövőben a Brassó megyei Kőhalmon alapított szórványdiákotthonában a helyi református gyülekezet. Az intézményt közel másfél évtizede megálmodó Szegedi László lelkész, esperes a Krónikának elmondta, céljuk, hogy a gyerekek szakmát is tanuljanak.

Gyakorlati teológia Dél-Erdélyben

Gyakorlati teológia Dél-Erdélyben

Manapság normális, sőt elvárt, hogy a felsőoktatásban tanuló fiatal egy félévet valamilyen ösztöndíjjal külföldön töltsön. Hegedüs Anna harmadéves pápai teológa ezt kicsit másképp csinálja: Dél-Erdélybe ment az ottani szórványmagyarok közé, hogy nagyon sajátosan, a szolgálat útján gyakorlatban is tanulja azt, amit igehirdetőként tudnia kell.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 11 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 2 hónapja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro