Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Abrudbánya

Abrudbánya, múlt és jelen

Abrudbánya az Erdélyi-szigethegység szívében található, több évszázados település, amely a környékbeli arany- és ezüstbányászatnak köszönhetően jelentős fejlettségre tett szert, és ha a jelen sokkal kevésbé fényes is mint a múlt, a város központja jól jelzi az egykori polgári jómódot. A bányaváros jelenlegi, mintegy ötven fős magyarsága minden év június végén, a magyar közösség napján emlékezhet az egykori virágkorra.

Advent az abrudbányai magyar szórványban

Az abrudbányai református egyház december 15-én második alkalommal rendezett Adventi Találkozót. A meghívón ezt a bibliai idézetet olvashatjuk: „Ímé eljövök hamar. Boldog, aki megtartja e könyv prófétálásának beszédeit” (Jel. 22,7).

Székelyföldi küldöttség Abrudbányán

Maroknyi magyar közösség példaértékű akaraterejéről, a megmaradásért, értékeik, hagyományaik megőrzéséért vívott mindennapos harcáról, minőségi életigényéről bizonyosodhatott meg az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány közösségépítő program munkacsoportja vasárnap az abrudbányai és verespataki látogatása során.

Az igazi kárpótlás

Semmi különös nincs abban, hogy egy város szimbólumának templomait választja, és ezek körvonalai láthatók a saját nevével ellátott pólón, amely helyi rendezvényeken az összetartozást hirdeti, a járásban vagy még távolabb pedig a lokálpatriotizmust is kifejezi. Van olyan város, ahol az ilyesfajta apróságok mellett mégsem lehet szó nélkül elmenni. A felirat magyar, az ország Románia, a templomok pedig két nemzetiség három felekezetének lelki hajlékai.

Magyar Közösség Napja gulyással, bálmossal és zenével

Harmadik alkalommal szervezte meg az Abrudbányai Magyar Közösség Napját szombaton az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület.

Van, aki magyar nyelven szóljon

Egyre kevesebb magyar szót hallani Erdélyben, mégis érdemes küzdeni a megmaradásért. A szórványban élő magyarok többsége vegyesházasságban él, de ennek nemcsak hátránya, előnye is lehet egy református lelkész szerint.

Hajnalig állt a bál Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület második alkalommal szervezett farsangi bált. A tél végén, a hóval borított festői Abrudbánya és a közeli Verespatak mintegy kétszáz mulatni szerető lakója – magyarok, románok – gyűltek össze a Silinel panzió éttermében február 18-án, hogy búcsúztassák a zimankós telet és erőt gyűjtsenek az új esztendő kihívásaihoz.

Félszáz magyar Abrudbányán – ott lenni, ahol kevesen vannak

A történelem viharos, időnként magyarellenes eseményei, az olykor ezrek életét követelő vérengzések és az ebből fakadó tömeges elköltözések ellenére úgy tűnik: a hatezres lélekszámú Fehér megyei Abrudbányán egyre nagyobb igény mutatkozik a románok és a magyarok közötti békés viszony mélyítésére.

Adventi találkozó Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület és az Abrudbányai Református Egyházközség egyik alapvető célkitűzése a két kis bányaváros maroknyi magyarsága nemzetiségi tudatának, önértékelésének erősítése, a szórványosodási folyamat lelassítása, az együtt élő románok és magyarok kultúrájának tisztelete, kölcsönös megismerése.

12 Következő

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.