Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Abrudbánya

Abrudbánya, múlt és jelen

Abrudbánya, múlt és jelen

Abrudbánya az Erdélyi-szigethegység szívében található, több évszázados település, amely a környékbeli arany- és ezüstbányászatnak köszönhetően jelentős fejlettségre tett szert, és ha a jelen sokkal kevésbé fényes is mint a múlt, a város központja jól jelzi az egykori polgári jómódot. A bányaváros jelenlegi, mintegy ötven fős magyarsága minden év június végén, a magyar közösség napján emlékezhet az egykori virágkorra.

Advent az abrudbányai magyar szórványban

Advent az abrudbányai magyar szórványban

Az abrudbányai református egyház december 15-én második alkalommal rendezett Adventi Találkozót. A meghívón ezt a bibliai idézetet olvashatjuk: „Ímé eljövök hamar. Boldog, aki megtartja e könyv prófétálásának beszédeit” (Jel. 22,7).

Székelyföldi küldöttség Abrudbányán

Székelyföldi küldöttség Abrudbányán

Maroknyi magyar közösség példaértékű akaraterejéről, a megmaradásért, értékeik, hagyományaik megőrzéséért vívott mindennapos harcáról, minőségi életigényéről bizonyosodhatott meg az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány közösségépítő program munkacsoportja vasárnap az abrudbányai és verespataki látogatása során.

Az igazi kárpótlás

Az igazi kárpótlás

Semmi különös nincs abban, hogy egy város szimbólumának templomait választja, és ezek körvonalai láthatók a saját nevével ellátott pólón, amely helyi rendezvényeken az összetartozást hirdeti, a járásban vagy még távolabb pedig a lokálpatriotizmust is kifejezi. Van olyan város, ahol az ilyesfajta apróságok mellett mégsem lehet szó nélkül elmenni. A felirat magyar, az ország Románia, a templomok pedig két nemzetiség három felekezetének lelki hajlékai.

Magyar Közösség Napja gulyással, bálmossal és zenével

Magyar Közösség Napja gulyással, bálmossal és zenével

Harmadik alkalommal szervezte meg az Abrudbányai Magyar Közösség Napját szombaton az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület.

Van, aki magyar nyelven szóljon

Van, aki magyar nyelven szóljon

Egyre kevesebb magyar szót hallani Erdélyben, mégis érdemes küzdeni a megmaradásért. A szórványban élő magyarok többsége vegyesházasságban él, de ennek nemcsak hátránya, előnye is lehet egy református lelkész szerint.

Hajnalig állt a bál Abrudbányán

Hajnalig állt a bál Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület második alkalommal szervezett farsangi bált. A tél végén, a hóval borított festői Abrudbánya és a közeli Verespatak mintegy kétszáz mulatni szerető lakója – magyarok, románok – gyűltek össze a Silinel panzió éttermében február 18-án, hogy búcsúztassák a zimankós telet és erőt gyűjtsenek az új esztendő kihívásaihoz.

Félszáz magyar Abrudbányán – ott lenni, ahol kevesen vannak

Félszáz magyar Abrudbányán – ott lenni, ahol kevesen vannak

A történelem viharos, időnként magyarellenes eseményei, az olykor ezrek életét követelő vérengzések és az ebből fakadó tömeges elköltözések ellenére úgy tűnik: a hatezres lélekszámú Fehér megyei Abrudbányán egyre nagyobb igény mutatkozik a románok és a magyarok közötti békés viszony mélyítésére.

Adventi találkozó Abrudbányán

Adventi találkozó Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület és az Abrudbányai Református Egyházközség egyik alapvető célkitűzése a két kis bányaváros maroknyi magyarsága nemzetiségi tudatának, önértékelésének erősítése, a szórványosodási folyamat lelassítása, az együtt élő románok és magyarok kultúrájának tisztelete, kölcsönös megismerése.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro