Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Abrudbánya /

Adventi találkozó Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület és az Abrudbányai Református Egyházközség egyik alapvető célkitűzése a két kis bányaváros maroknyi magyarsága nemzetiségi tudatának, önértékelésének erősítése, a szórványosodási folyamat lelassítása, az együtt élő románok és magyarok kultúrájának tisztelete, kölcsönös megismerése.

Adventi találkozó AbrudbányánE cél eléréséért munkálkodik a Kulturális Egyesület három vezéregyénisége, Kopenecz Loránd gyógyszerész, az Egyesület elnöke, Gábor Ferenc református lelkipásztor és felesége, Gábor Krisztina. Az utóbbi évek emlékezetes eseményei közül kiemelkedik a 2008-ban megszervezett Fehér megyei szintű Szent István napi ünnepség, az idén másodízben sorra került Abrudbányai Magyar Napok, a 2011-es farsangi bál, egy Hunyad megyei kirándulás, valamint a magyar nyelvtanfolyam beindítása.

A fenti célt szolgálta a 2011. december 3-án első ízben megrendezett adventi találkozó is, amelyen a helybeliek mellett képviseltette magát Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Nagydisznód, Nagyenyed és vidékének magyarsága is.

A rendezvény első részének színhelye a kisváros központjában álló, 1889-ben épült, két évvel ezelőtt felújított református templom volt, ahol igét hirdetett Gábor Ferenc helybeli lelkész. Az ünneplő gyülekezetet köszöntötte Kopenecz Loránd és Bárocz Huba református egyházmegyei esperes is. Az alkalomhoz illő változatos és felemelő műsorban vendégszerepelt a közeli Bucsuny gyermekkórusa és a helybeli ortodox egyház férfikórusa, amelyek hagyományos népi kolindákkal és egyházi énekekkel tisztelték meg a rendezvényt. Borbándi Erika magyarlapádi lelkész átélt versmondása az ünneplő gyülekezet tagjainak lelkéhez szólt. A találkozó kiemelkedő eseményei voltak Szilágyi Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum zenetanárának saját orgonakísérettel előadott énekei, a nagyenyedi egyházkerület lelkészkórusának fellépése Forika Éva marosújvári zenetanár vezetésével, illetve Henning Rémánnak, a nagydisznódi evangélikus erődtemplom énekvezérének kis orgonakoncertje.

A találkozó második részének színhelye a református egyház barátságos gyülekezeti terme, ahol gazdagon és jó ízléssel megterített svédasztal mellett hosszan elbeszélgettek a karácsonyt váró vendégek. Ez alkalommal a Fehér megyei RMDSZ küldöttsége mikulási ajándékcsomagokkal örvendeztette meg a találkozón részt vett gyermekeket.

A karácsonyvárás felemelő hangulatával a szívűkben, lelkiekben gazdagodva távoztak az ünnepségről a szép számmal egybegyűlt vendégek.

Józsa Miklós, Nyugati Jelen, 2011. december 5.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család...

feltöltve 11 napja

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 1 hónapja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 1 hónapja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 2 hónapja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro