Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Abrudbánya /

Adventi találkozó Abrudbányán

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület és az Abrudbányai Református Egyházközség egyik alapvető célkitűzése a két kis bányaváros maroknyi magyarsága nemzetiségi tudatának, önértékelésének erősítése, a szórványosodási folyamat lelassítása, az együtt élő románok és magyarok kultúrájának tisztelete, kölcsönös megismerése.

Adventi találkozó AbrudbányánE cél eléréséért munkálkodik a Kulturális Egyesület három vezéregyénisége, Kopenecz Loránd gyógyszerész, az Egyesület elnöke, Gábor Ferenc református lelkipásztor és felesége, Gábor Krisztina. Az utóbbi évek emlékezetes eseményei közül kiemelkedik a 2008-ban megszervezett Fehér megyei szintű Szent István napi ünnepség, az idén másodízben sorra került Abrudbányai Magyar Napok, a 2011-es farsangi bál, egy Hunyad megyei kirándulás, valamint a magyar nyelvtanfolyam beindítása.

A fenti célt szolgálta a 2011. december 3-án első ízben megrendezett adventi találkozó is, amelyen a helybeliek mellett képviseltette magát Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Nagydisznód, Nagyenyed és vidékének magyarsága is.

A rendezvény első részének színhelye a kisváros központjában álló, 1889-ben épült, két évvel ezelőtt felújított református templom volt, ahol igét hirdetett Gábor Ferenc helybeli lelkész. Az ünneplő gyülekezetet köszöntötte Kopenecz Loránd és Bárocz Huba református egyházmegyei esperes is. Az alkalomhoz illő változatos és felemelő műsorban vendégszerepelt a közeli Bucsuny gyermekkórusa és a helybeli ortodox egyház férfikórusa, amelyek hagyományos népi kolindákkal és egyházi énekekkel tisztelték meg a rendezvényt. Borbándi Erika magyarlapádi lelkész átélt versmondása az ünneplő gyülekezet tagjainak lelkéhez szólt. A találkozó kiemelkedő eseményei voltak Szilágyi Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum zenetanárának saját orgonakísérettel előadott énekei, a nagyenyedi egyházkerület lelkészkórusának fellépése Forika Éva marosújvári zenetanár vezetésével, illetve Henning Rémánnak, a nagydisznódi evangélikus erődtemplom énekvezérének kis orgonakoncertje.

A találkozó második részének színhelye a református egyház barátságos gyülekezeti terme, ahol gazdagon és jó ízléssel megterített svédasztal mellett hosszan elbeszélgettek a karácsonyt váró vendégek. Ez alkalommal a Fehér megyei RMDSZ küldöttsége mikulási ajándékcsomagokkal örvendeztette meg a találkozón részt vett gyermekeket.

A karácsonyvárás felemelő hangulatával a szívűkben, lelkiekben gazdagodva távoztak az ünnepségről a szép számmal egybegyűlt vendégek.

Józsa Miklós, Nyugati Jelen, 2011. december 5.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Friss anyagok

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 9 napja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 11 napja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 13 napja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 13 napja

Maros megye 28.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.

feltöltve 13 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro