Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Abrudbánya /

Székelyföldi küldöttség Abrudbányán

Maroknyi magyar közösség példaértékű akaraterejéről, a megmaradásért, értékeik, hagyományaik megőrzéséért vívott mindennapos harcáról, minőségi életigényéről bizonyosodhatott meg az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány közösségépítő program munkacsoportja vasárnap az abrudbányai és verespataki látogatása során.

Rendezett templomban, református istentiszteleten indult a nap. Gábor Ferenc református lelkész prédikációját követően Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke megyezászlót adott át a közösségnek: „Úgy látom jó helyre hoztuk Háromszék vármegye zászlóját, hiszen a nemzeti, az egyházi és az Abrudbánya címerével ellátott zászlók mellett a miénk is helyet kap a templomban”, mondta az elnök. „Az abrudbányai magyarság kitartása példaértékű, továbbra is számíthatnak a székelyföldi magyarság támogatására. Kérem, őrizzék tovább a magyar jövőt itt, az Erdélyi Érchegységben.”

Az istentiszteletet követően a református parókián beszélgetéssel folytatódott a látogatás. A kis magyar közösség tagjai büszkén mesélték, hogy 60 éve nem volt magyar oktatás a településen, de most magyar és román gyerekek együtt tanulják a magyar nyelvet az iskola után a parókia egyik szobájában.

„A román gyerekek szülei vonzónak tartják a magyar kultúrát, ezért iratják magyarórákra őket” – magyarázta Kopenetz Loránd gyógyszerész, a református egyház gondnoka.

A háromszéki küldöttség ígéretet tett, hogy az 1672-ben Apafi Mihály által adományozott Tanulóház javítási munkálataiba besegítenek, tavasszal önkéntesekkel térnek vissza, nyáron pedig az abrudbányai gyerekek székelyföldi gyerekekkel való közös táborozását is megszervezik.

Kiss Csilla, (Web)Szabadság, 2012. november 21.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család...

feltöltve 11 napja

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 1 hónapja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 1 hónapja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 2 hónapja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro