Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Abrudbánya /

Szent Istvánra emlékeztek az Ompoly menti településen

Idén hatodik alkalommal ünnepelt Fehér megye magyarsága a legnéptelenebb vagy teljesen elnéptelenedett szórvány települések templomainak egyikében a megyei RMDSZ szervezésében. Marosszentimre, Magyarigen, Alvinc, Verespatak, Boroskrakkó után a több mint kétszáz, a megye minden szegletéből összesereglett ünneplő augusztus 20-án az abrudbányai református templomban tisztelgett államalapító királyunk emléke előtt.

Abrudbánya

A kis bányaváros egykori lakói fejlett polgári világot álmodtak meg, és azon dolgoztak, hogy ezt meg is valósítsák. Szívós munkájuk beszédes bizonyítéka a városka központjának három magyar temploma (amelyeknek padjait valamikor megtöltötték a református, unitárius és római katolikus hívek), valamint a teret körülölelő számos, egykor jobb időket látott épület. Sajnos ma a három felekezetnek mintegy negyven tagja él az Ompoly menti településen.

Sok évtized után ismét megteltek a felújított templom padjai

Szent István napján, a gyönyörűen helyreállított református templom padjai, ahol vasárnaponként mintegy tucatnyi református dicséri az urat, sok évtized után ismét megteltek. Gábor Ferenc helyi református lelkész a társszervező Abrudbányai Magyar Kulturális Egyesület nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd Rácz Levente Fehér Megyei RMDSZ elnök beszélt a nap jelentőségéről kiemelve a szórványmagyarság feladatát múltunk megismerése és hagyományaink megőrzése érdekében. A Gábor Ferenc által levezetett református istentisztelet után ünnepi beszédet mondott T. Szabó Dénes nagyenyedi római katolikus plébános és Pálfi Árpád verespataki-abrudbányai unitárius lelkész.

Gudor Botond magyarigeni református lelkipásztor alaposan dokumentált beszédében ismertette az 1849 májusában több mint ezer legyilkolt abrudbányai és verespataki magyar polgár tragédiájának történelmi hátterét, amelyet a tragikus eseményt megörökítő emléktábla leleplezése követett. A megható ünnepi rendezvényt Boros Erzsébet kékesi népdalénekes az alkalomhoz illő gyönyörű dalai és a magyar himnusz közös eléneklése zárta.

Az esemény különös színfoltja volt Legendi Géza zalatnai festőművész kiállítása a helyi református parókia tanácstermében, amelyet Kopenetz Loránd Márton, a Kulturális Egyesület elnöke által vezetett városnézés követett. A séta során a résztvevők megtekinthették Abrudbánya magyar vonatkozású nevezetességeit, köztük a romos unitárius templomot (amelynek egyik harangja Nagyenyeden dicséri az Urat) és a több mint hétszáz éves római katolikus plébániát.

A hazafelé vezető úton a nagyenyedi küldöttség megkoszorúzta az ompolypreszákai emlékművet, amelyet a 160 évvel ezelőtt meggyilkolt zalatnai polgárok tömegsírja közelében állítottak a millenium évében. Az ártatlanul lemészároltak emléke előtt a Szózat eléneklésével tisztelegtek.

Józsa Miklós, (Web)Szabadság, 2008. augusztus 23.

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.