Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Abrudbánya /

Út a szórványból a szórványba

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület megalakulása óta (2007) legfontosabb céljának tekinti, hogy a festői környezetben fekvő, egykor jobb napokat megélt kisváros maroknyi magyarsága megőrizze, megerősítse nemzeti identitását, megakadályozva ezáltal a teljes elszórványosodást.

Abrudbányai kirándulók a vajdahunyadi vár előtt - GÁBOR FERENCE cél érdekében az egyesület vezetői: az elnök Kopenecz Lóránd gyógyszerész, valamint Gábor Ferenc református lelkipásztor és felesége, Gábor Krisztina munkatársaikkal közösen minden lehetségest megtesznek, hogy színes, változatos rendezvényeikkel összefogják nemzettársaikat, a többségi lakossággal elfogadtassák a nemzetiségi és művelődési többszínűség természetes és szükséges voltát. Ezt a célt szolgálták a már második alkalommal megrendezett Abrudbányai Magyar Napok, amelyek változatos és színvonalas rendezvényein románok, magyarok együtt szórakoztak, ismerkedtek egymás kultúrájával. Még ma is élénken élnek emlékezetünkben a 2008-ban VI. alkalommal megrendezett Szent István-napi ünnepség élményei, amelyek fő rendezvényei a gyönyörűen felújított, piros rózsákkal ékesített református templomban zajlottak le.

A kitűzött cél érdekében az egyesület október első, ragyogó napsütéses napján egynapos kirándulást szervezett az abrudbányai-verespataki mélyszórványból egy másikba, Hunyad megyébe, hogy a résztvevők megismerjék annak festői vidékét, épített örökségét, szorgos magyarjainak gondjait, sikereit és további terveit.
A kirándulás útiterve magába foglalta Hunyad megye néhány értékes, magyar vonatkozású objektumát. A negyvennégy fős csoport először a vajdahunyadi várat látogatta meg, amelynek ősi falai közé 1849. április 14-én Petőfi Sándor e szavakkal lépett be: „Fogadjatok be, ti dicső falak / Fogadj magadba, híres ősi vár!/ Légy üdvezelve... hol a hős lakott,/ A költő ottan lelkesedve jár.” A több évszázados múlt emlékeinek megcsodálását követte a gyönyörű római katolikus templom megtekintése. A Vajdahunyadi Magyar Házban a kirándulók a helybeliek vendégszeretetének közepette egy csésze kávé és üdítő mellett osztoztak a szórványsors sajátos kérdéseiben; a termékeny eszmecsere során közös gondjaikról, örömeikről, eredményeikről, terveikről beszéltek.
A vajdahunyadi és csernakeresztúri látogatás meggyőzte az abrudbányaiakat afelől, hogy megmaradásunk legfőbb biztosítéka az anyanyelv, a vallás és a nemzetiségi hagyományok megőrzése, ápolása.

Délután az abrudbányai kis csapat, a híres magas Déva várából tekintett le a Magna Curiára, a régi és a mai Déva városára. A Szent Ferenc Alapítvány és a Téglás Gábor Iskolaközpont meglátogatása során a kirándulók példaértékű tapasztalatokban részesültek: élőben tapasztalhatták, hogy erős akarattal, szívós kitartással csodákat lehet művelni, menteni lehet a még menthetőt.
A tartalmas kirándulásról hazatérők élményekben, reményekben és hitükben meggazdagodva néma fogadalmat tettek: tovább munkálkodnak azon, hogy soha ne némuljanak el a magyar templomok harangjai a szórványok szórványában, Abrudbányán és vidékén.

Józsa Miklós, Nyugati Jelen, 2011. október 3. és Szabadság, 2011. október 5.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Friss anyagok

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 9 napja

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 11 napja

Maros megye 30.

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

feltöltve 13 napja

Maros megye 29.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

feltöltve 13 napja

Maros megye 28.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.

feltöltve 13 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro