Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Abrudbánya

Út a szórványból a szórványba

Az Abrudbányai és Verespataki Magyar Kulturális Egyesület megalakulása óta (2007) legfontosabb céljának tekinti, hogy a festői környezetben fekvő, egykor jobb napokat megélt kisváros maroknyi magyarsága megőrizze, megerősítse nemzeti identitását, megakadályozva ezáltal a teljes elszórványosodást.

Farsangi bál az aranykatlanban

Minden farsangnak megvan a maga sajátos története. Az újkori idők első abrudbányai farsangja történelmi helyszínnel rendelkezett. A kanyargós út közben historikus korok jutottak eszünkbe. Hol van még olyan bál, ahol a szép téli időben először kétórás sétára viszik el a vendéget!? Úticélunk Verespatak. Nem messze kell autózni, de egy kicsit még magasabbra, úgy 900 m-re kell emelkedni, hogy eljussunk a hegykoszorúval övezett arany- és ezüstbánya katlanba. Már jártunk itt néhányszor az utóbbi években, most azonban fontos újdonsággal találkoztunk: megnyitották az Abrudbányai Magyar Kulturális Szövetség turisztikai irodáját.

Mócföldi magyarok

Utunk nem sok jót ígér. Ahogy Rézbánya felől kapaszkodunk fölfelé a Vértop hágó szerpentinjén, egyre sűrűbb, gomolygó ködfelhőbe keveredünk. Mire felérünk a vízválasztó tetejére, mintegy varázsütésre felragyog a nap. A fenyvesek övezte, még behavazatlan lepusi síparadicsom, majd lefelé ereszkedtünkben a Torockói havasokat szegélyező folyó völgye Mócország szerte megállásra csábítana bennünket. Az Aranyos, az Ompoly és a Maros övezte hegytömb szeszélyes domborzata, az akár ezerméternyi szintkülönbségei miatt magasabbnak tűnik, mint a valóságban. De időnkből nem futja félreportyázni az ördögszántások, dolinák és zsombolyok vadregényes világába, hiszen Abrudbányán várnak a református parókián.

A szórványok szórványa

Június 26-a az abrudbányai magyar közösség napja. Még élnek itt magyarok? – tenné fel a kérdést, aki keveset tud, vagy keveset hallott a szórvány szórványáról, a Nyugati-Érchegységben található, egykor virágzó bányavárosról. Élnek itt még magyarok. Olyanok, akik ragaszkodnak hagyományaikhoz, nyelvükhöz, s akik büszkén vallják magukat magyarnak, akik egyesületet hoztak létre azért, hogy szervezett keretek között tehessenek a beolvadás ellen, a megmaradásért, a továbblépésért.

Szent Istvánra emlékeztek az Ompoly menti településen

Idén hatodik alkalommal ünnepelt Fehér megye magyarsága a legnéptelenebb vagy teljesen elnéptelenedett szórvány települések templomainak egyikében a megyei RMDSZ szervezésében. Marosszentimre, Magyarigen, Alvinc, Verespatak, Boroskrakkó után a több mint kétszáz, a megye minden szegletéből összesereglett ünneplő augusztus 20-án az abrudbányai református templomban tisztelgett államalapító királyunk emléke előtt.

Abrudbánya magyar művelődési múltjából

A Pallas Nagy Lexikona alábbiakat rögzítette Abrudbányáról: „latin neve: Auraria Maior, szász neve: Gross-Schlatten, Altenburg, román neve: Abrud. Rendezett tanácsú város a Stur-hegy alján. Helyén a rómaiak idején is város feküdt, s a procurator aurarium is a mai Abrudbányán székelt.

Előző 12

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.