Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Alvinc

Turizmussal a szórványért Bethlen Gábor útján

Turizmussal a szórványért Bethlen Gábor útján

Az alvinci református templom, amely szinte összeomlott, juhakol is volt benne, de magyar állami támogatással felújították; a mellette levő Kemény-kúria, amelyet román vállalkozó hozott helyre;  s a  romos Martinuzzi-kastély közös megjelenítése lenne az egyik látványossága Bethlen Gábor útjának.

Háromszéki önkéntesek Alvincen

Háromszéki önkéntesek Alvincen

Szórványban nehezebb a magyarság dolga: kevés az alkalom az anyanyelv gyakorlására, ha akad, az is jobbára valamelyik iskola vagy egyház szervezésében zajlik. Alvincen pár évvel ezelőtt tűz pusztított a parókián, így a kisszámú magyar közösség helyzete tovább romlott. A Háromszéki Ifjúsági Tanács tíz tagja négy napon keresztül segédkezett az épület felújításában.

Ha elhalkul a harang

Ha elhalkul a harang

Bukarest és Budapest mentalitásváltása állíthatja meg a dél-erdélyi magyar közösségek asszimilációját.

A Szent István-i fundamentum

A Szent István-i fundamentum

Az idei augusztus 20-i ünnepség az államalapítóról szóló megemlékezésen túl tisztelgés volt az erdélyi múlt emlékei és (sajnos, már romos) műemlékei előtt. A Fehér megyei RMDSZ Alvincre hívta ünnepelni a megye magyarságát. Alvinc történelmünk neves színtere: itt gyilkolták meg 1551-ben Martinuzzi Fráter Györgyöt, itt született 1814-ben Kemény Zsigmond, itt győzte le Bem serege 1849 februárjában az osztrák csapatokat. XIII. századi református temploma, melyben 50 évvel ezelőtt hangzott el az utolsó istentisztelet, augusztus 20-án újra megtelt.

Alvinc - Kastély a terhes ég alatt

Alvinc - Kastély a terhes ég alatt

„Sík mezőn kanyargó folyó, mellette kastély – omladozófélben. Akár egy Csontváry festményen, csakhogy a színek tompábbak. Az ég tejfehér, hagymaszárak között vezet az ösvény a képolnaromhoz. Azon, mint sziklatömbön, félosztálynyi gyermek ül. Iskolástáskáikat odalent halomba rakták. – Tudjátok, kié volt ez a kastély hajdanán? – kiáltok fel nekik. Kórusban felelik, mint valami tanfelügyelőnek: - A Má-ria Te-ré-zi-áé! Nocsak! – gondolom megütközve.”

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro