Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Felsőmarosújvár

Ha a bánya jól van lakva

Ha a bánya jól van lakva

Hogy a szétlopott javak visszaszolgáltatása Romániában súlyos jogi és idegi harc, mely felőrölheti az embert, azt jól mutatja a felsőmarosújvári Teleki-kastély sorsa. Erdély közepén magyar is küzd magyarral – miközben lassan minden az enyészeté lesz.

Két börtön közt

Két börtön közt

Az Erdély szívében fekvő felsőmarosújvári kastély nehéz időknek lett tanúja 1949 után, amikor Románia a népboldogító kommunizmus jegyében folytatta a magyarság üldözését. A kastély urát, Teleki Ádámot grófi statisztának „hívták” egy perbe, amelynek célja a magyar elit, különösen a megtörhetetlen Márton Áron megtörése volt. Idén Márton Áron-évvel tisztelgünk a 120 éve született püspök emléke, megpróbáltatásai előtt.

Behorpadt város

Behorpadt város

Romániában mintha visszafele forogna az idő kereke: Tőkés Lászlót megfosztják 1989-es tetteiért kapott kitüntetésétől, s a restitúció útvesztőiben bolyongó erdélyi magyar főnemeseket hetven évvel ezelőtti érvekkel igyekeznek ellehetetleníteni. A szórványtól a székely tömbig bejárjuk a visszakapott – vagy még ingatag sorsú – kastélyokat, meglátogatjuk a történelmi családokat, hogy kiderítsük, van-e esély a teljes és visszafordíthatatlan visszaszolgáltatásra. Első állomásunk egy bizarr hely: a sós vízben ázó Marosújvár – és a Telekiek háza.

Szórványok szórványa

Szórványok szórványa

Pap, tanító – ez a két legfontosabb személy talán bármely közösségben. Jellemünk már életünk első néhány évében kialakul, melyet előbb a család, később az óvoda és iskola, valamint az egyház befolyásol. Szórványban ez talán még fokozottabban jelentkezik.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro