Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Gyulafehérvár

„Ősszel érik, babám, a fekete szőlő”

Remek hangulatú találkozót szervezett ezzel a címmel 2015. október 17-én a Gróf Majláth Gusztáv Károly Alapítvány. Fehér megye nyolc néptánccsoportja tett eleget Szilágyi-Győri Lóránd ötletgazda felhívásának. A 150 fős gyermeksereget dr. Gál László igazgató köszöntötte a katolikus iskolában.

Gyulafehérváron is becsengettek

Gyulafehérvárt sem kerülte el az iskolacsengő hívó szava. A Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceum Diákjai már szeptember 12-én megérkeztek a bentlakásba, mivel nekik vasárnap megkezdődött iskolai tevékenységük első momentuma, a tanévnyitó ünnepség.

Iskola nélkül kiürülhet a templom

A Gróf Majláth Gusztáv Károly, Erdély néhai római katolikus püspökéről elnevezett önálló iskola lehet a maroknyira zsugorodott gyulafehérvári magyarság megmaradásának záloga. Látlelet az elsősorban a történelmi magyar egyházak által szorgalmazott „identitásmentési” erőfeszítésekről.

Karácsony Benő-emléknapok Gyulafehérváron

A Gyulafehérvári Református Egyházközség, Gudor Botond esperes vezetésével jó ügyet szolgált, amikor megszervezte a Karácsony Benő (Klarmann Bernát) emléknapokat a hétvégén. Nem véletlenül esett szinte egybe a megemlékezés a holokauszt emléknapjával, hiszen a zsidó származású magyar író tragikus sorsa máig intő jel, mindennemű nemzetiségi intoleranciára, megkülönböztetésre vagy éppen megsemmisítésre.

Bethlen-napok Nagyenyeden, Gyulafehérváron, Alvincen

A Fehér megyei szórványmagyarságnak két felemelő ünnepnapja volt Bethlen Gábor fejedelemmé választásának négyszáz éves évfordulója alkalmából. A pénteki rendezvényeknek Nagyenyed adott otthont, a szombatra időzített eseményeket pedig Gyulafehérváron, és Alvincen tartották.

Szórványközpont Gyulafehérváron

Szórványközpont készül Gyulafehérváron. A gyulafehérvári református parókián látott sürgés-forgással kapcsolatban Gudor András lelkipásztor elmondta: