Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Küküllővár

A tatárfej, mely egyetlen ilyenfajta emléke Erdélynek

Küküllővár 1177-ből villa Cuculiensis castri néven jelentkezik, melyet Bodonnak is neveztek. 1202-ben villa Cuculiensis castri, 1241-ben Kumelburch, 1332-ben Kukulewar, 1398-ban Kikelleövár, 1642-ben Küküllővár formában fordul elő. A vár építését a XII. századra teszik – 1177-re –, és 1202-ben a várról nevezik el a falut is.

A Mocsárvár

A Fehér megyei Küküllővár Balázsfalvától szűk huszonöt kilométerre északkeletre, a Kis-Küküllő bal partján fekszik. Községközpont és az egykori Kis-Küküllő vármegye székhelye. Az Árpád-kori település nevét 1177-ben említette először oklevél Cuculiensis castri néven.

A megmaradás üzenete: felavatták a felújított küküllővári református templomot

A Fehér megyei Küküllőváron vasárnap hálaadó istentisztelet keretében felavatták a magyar állam támogatásával felújított, Árpád-kori falrészeket is őrző középkori református templomot.

A küküllővári református templom is megújul a Teleki László Alapítvány jóvoltából

Újabb erdélyi műemlék templomok menekülnek meg az enyészettől a határon túli magyar épített örökség felmérésével és megóvásával megbízott Teleki László Alapítvány jóvoltából. Hamarosan a küküllővári istenháza átadására kerül sor.

Palotaforradalom – Hazatérhetnek-e végre az erdélyi történelmi családok? (2.)

A küküllővári magyar szórványról és a Hallerek megpróbáltatásairól szóló sorozat második része a Magyar Idők Lugasában.

Palotaforradalom – Hazatérhetnek-e végre az erdélyi történelmi családok? (1.)

A XXI. századi erdélyi főnemesség megpróbáltatásait, restitúciós küzdelmeit bemutató sorozatunk újabb helyszíne Erdély egyik legelhagyatottabb vidéke. Küküllőváron, a festményekre kívánkozó Bethlen–Haller-kastély alatt szórványban él a magyarság – mégsem burkolózik az elmúlás melankóliájába. Egy talpraesett lelkész és Haller Béla gróf vezetett bennünket az elvesztett, mégis újraépíthető világban.

Kopjafa állítás és Magyar Ház avatás Küküllőváron

„Gróf Bethlen István” nevet viselő Magyar Házat avatott, illetve kopjafát állított az első és második világháborúban elesett hősök emlékére a Fehér megyei Küküllőváron, május elsején, a helyi református egyházközösség a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány támogatásával.

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.