Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Küküllővár /

A Mocsárvár

A Fehér megyei Küküllővár Balázsfalvától szűk huszonöt kilométerre északkeletre, a Kis-Küküllő bal partján fekszik. Községközpont és az egykori Kis-Küküllő vármegye székhelye. Az Árpád-kori település nevét 1177-ben említette először oklevél Cuculiensis castri néven.

A községgel szemben, a Küküllő túlsó partján 1912-ben ideiglenes római táborhely nyomait tárták fel. 1197-ben szintén Cuculiensis castri néven említik. Vára a XI. század óta a vármegye székhelye, első egyháza pedig a küküllei esperesség központja volt. A trianoni békeszerződésig Kis-Küküllő vármegye Dicsőszentmártoni járásához tartozott.

Egy vár sáncai

1241 tavaszán a tatárok Küküllővárat is elpusztították. A pusztítás mértékére jellemző, hogy állítólag ekkor 30 ezer idemenekült embert öltek meg itt.
Eredeti XIII. századi vára a Küküllő partján volt, 1319-ben említik mint az erdélyi vajdához tartozó királyi várat. A vár sáncai még láthatók.
Hunyadi Mátyás a várat Csicsó várával együtt ajándékba adta Moldva fejedelmének. Mai kései reneszánsz formájú vára a XVI. században épült, 1570 és 1580 közt átépítették.
I. Apafi Mihály sokat tartózkodott itt. A vár utolsó moldvai hűbérura Rareș Péter vajda volt, kitől János király elvette, mert átpártolt I. Ferdinánd királyhoz.

A vár az erdélyi fejedelmek birtokába kerül

János király a várat több uradalommal együtt feleségének, Izabella királynénak adta jegyajándékul. Később a vár az erdélyi fejedelmek birtokába került és az övék maradt Apafi Mihály idejéig, majd a királyi kincstárra szállt, majd a kincstártól 1764-ben a Bethlen család kapta meg.
1764-ben gróf Bethlen Miklós átalakíttatta, csúcsos tetőket húzatott rá és lépcsőházat építtetett elé (a későbbiekben erre még bővebben visszatérünk).
1849. január tizenhatodikán Bem veri meg itt a császáriakat, akik Nagyszebenig hátrálnak.

Tovább olvasom.

Nagy-Bodó Tibor, Központ. Maros megyei hetilap. 2018. március 8.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 20.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Kis-Küküllő völgyében Mikefelvától Bonyháig.

Friss anyagok

"Pótszülők" a mezőségi diákoknak - a szórványkollégium fenntartásának költségeit főként a magyar állam finanszírozza

Végigkísérhetik a középiskolás diákok életét, tanulmányait azok, akik részt vesznek a Téka Mezőségi Szórványkollégiumban működő keresztszülőprogramban....

feltöltve 11 napja

Példaértékű kezdeményezés a Fehér megyei szórványban

A magyarországi Civil Összefogás Fórum támogatásával alakult nemrég civil klub Nagyenyeden, amelynek első találkozóján a résztvevők az egész...

feltöltve 15 napja

Örökségmustra Maros megyében - III. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

feltöltve 17 napja

Maros megye 25.

Székely katolikus és unitárius falvak a Véckei, Ravai és Csöbi patakok völgyében.

feltöltve 21 napja

Maros megye 24.

Magyar, román és szász falvak az Egrestői és Nádas patakok völgyében.

feltöltve 21 napja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro