Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Magyarbece /

Művelődési nap Magyarbecén

A Fehér megyei, gyümölcsösök és szőlősök övezte dombok közt megbúvó színtiszta magyar falu szorgos lakói augusztus 26-án negyedik alkalommal rendezték meg a Nagyenyed közeli kis település Művelődési Napját.

A jeles esemény istentisztelettel kezdődött, amelyen Lovász István helybeli lelkipásztor hirdetett igét, majd az Újkenyér ünnepe alkalmából kiosztott úrvacsora szertartását Tűri Aranka, az Egyházmegye Esperesi Hivatalának lelkésze vezette be. E nap minden esetben alkalmat adott arra is, hogy a falu életében fontos szerepet játszó személyekre, nagy elődeinkre emlékezzenek. Az előző rendezvényeken emléktáblát állítottak Gruzda János lelkész-festőművésznek, aki egy évtizeden át a gyülekezet papja volt, és az I. világháborúban elesett becei honvédeknek; a gyülekezet tagjai megismerhették egyházközségük történetét és egykori papjainak tevékenységét is.

Fotó: Vetési László

E hagyomány szellemében az úrvacsora kiszolgálása után Bod Péterre, a „magyarigeni bölcs”-re emlékeztek születésének háromszázadik évfordulója alkalmából, arra a tudós lelkipásztorra, akinek küzdelmes, munkás élete példaértékű mindannyiunk számára. Ezt követően a 125 éve született és 45 éve halott Áprily Lajos transzszilván költő emlékét idézték Útravaló című vallomásos versének felolvasásával. A költemény kezdő sorainak Istenhez intézett kérdése fiatalt és időset elgondolkoztathatott: mit tett vagy mit kell tennie ahhoz, hogy méltóképpen járulhasson majd az  Úr színe elé: „A lélek, / mikor búcsuzva bontja szárnyait, / visz magával a földről valamit. // Eszmét, melyet világra ő hozott, virágot, melyet ő virágoztatott. // Én Istenem, én mit vigyek neked? ... ”

A tulajdonképpeni műsor a jellegzetes lovas felvonulással kezdődött. A művelődési ház udvaráról induló hét, egylovas fogatot megtöltötték a hagyományos népviseletbe öltözött lányok és fiúk, akik vidám énekszóval végigjárták a hegyről völgybe kanyargó utcákat, hogy az öt órakor kezdődő műsorra hívogatták a nap heve elől házaikba menekült beceieket.
Lelkes munkájuknak meg is volt az eredménye: a több mint háromórás művészi műsor idején, a korszerűen berendezett művelődési házban a légfrissítő készülékek szorgos munkája ellenére is forró volt a levegő és a hangulat. Egymást követték a szebbnél szebb műsorszámok: A királyasszony cipője, a moderntánc-bemutató, a Lovász Mária tiszteletes asszony betanította gyönyörű magyar néptánc. Ezt követte a vendégművészek műsora: a csombordi kisiskolások Pipacsom nevű tánccsoportja Gruiţa Köble Hajnal tanítónő irányításával és a magyarlapádi Kiss Csongor felkészítette tánccsoport. A színes, változatos műsort a helybeliek tánckara zárta, amelynek koreográfusai Tűri Zsolt, a Magyarbecei Művelődési Nap főszervezője, a nagyenyedi Bethlen Kollégium nevelő-tanára és Bárdi Zoltán egyetemi hallgató.

A véget nem érő tapsorkán beszédesen igazolta, hogy a Lovász István lelkipásztor és Tűri Zsolt helybeli RMDSZ elnök és segítőtársainak munkája nem volt hiábavaló. Az emlékezetes műsor után kezdődött a kivilágos-kivirradtig álló bál, amelyen pár órára a diákok elfelejtették, hogy vége a nagyvakációnak, szüleik meg azt, hogy egész évi keserves munkájuk eredményét megtizedelte a szárazság, hogy a kutakban elapadt az életet adó víz...

A IV. Magyarbecei Kulturális Nap támogatói: a Communitas Alapítvány, a Magyarlapádi Önkormányzat, a Biomilk Tejfeldolgozó Vállalat és a magyarbecei RMDSZ. Köszönet önzetlen segítségükért!

Csak így tovább, magyarbeceiek! Öröm volt köztetek lenni!

Józsa Miklós, (Web)Nyugati Jelen, 2012. augusztus 28.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro