Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Magyarigen

Kettős igen az V. magyarigeni falutalálkozón

Kettős igen az V. magyarigeni falutalálkozón

A Kapuddal való testvértelepülést és a Széchenyi Alapítvány bemutatkozását fogadták el ezúttal az egyházközségben.

Könyvadományok a Magyarigeni Szórványkönyvtárnak

Könyvadományok a Magyarigeni Szórványkönyvtárnak

December 18-án indult Kolozsnémáról útjára az a könyvadományokat, szótárakat, társasjátékokat, ruha- és élelmiszercsomagokat szállító kisbusz, amely az adakozó és segítőszándékú felvidéki emberek által összegyűjtött ajándékokat vitte az erdélyi hegyaljai Magyarigeni Református Egyházközségnek.

Bod Péter-szobrot avattak Magyarigenben

Bod Péter-szobrot avattak Magyarigenben

Felsőcsernátoni Bod Péter emlékére állítottak szobrot Magyaringenben, a tudós pap, történész jelentős munkáinak alkotási helyén, sírja közelében. Az alkalomra szombat délelőtt megtelt a mindössze húsz magyart, köztük tizennégy hívet számláló református egyházközség gótikus temploma.

Bod Péter ma is üzen

Bod Péter ma is üzen

Beszélgetőtársunk korábban Magyarigenben dolgozott, jelenleg Gyulafehérváron teljesít szolgálatot. Mindkét közösségben a szórványban élők mentőövét, a kulturális emlékezést és életet törekedett és törekszik újraéleszteni–fenntartani. Nevével összekapcsolódik Bod Péter műve is, akinek idén 300. születési évfordulóját ünnepeljük: kutatja, népszerűsíti a felsőcsernátoni születésű tudós lelkész alkotását. Gudor Kund Botonddal tudományos és közösségi munkájáról az idei kolozsvári könyvhéten, magyarigeni témájú friss kötete bemutatója után beszélgettünk.

Bod Péter emlékezete Nagyenyeden és Magyarigenben

Bod Péter emlékezete Nagyenyeden és Magyarigenben

A Bethlen Gábor Kollégiumban és az ősi magyarigeni szórvány-templomban nemzetközi konferencián emlékeztek meg arról, hogy 300 éve született az erdélyi református tudós-lelkipásztor, Bod Péter (1712–1769).

Hajdani magyarigeni emlékünnepély Bod Péter születésének 200. évfordulóján

Hajdani magyarigeni emlékünnepély Bod Péter születésének 200. évfordulóján

Az erdélyi művelődéstörténetből, mint három hatalmas oszlop emelkedik ki Apáczai Csere János, Pápai Páriz Ferenc és Bod Péter magasztos alakja.

Élet a romokon

Élet a romokon

Az Erdélybe utazók legkedveltebb és gyakran kizárólagos célpontja a több százezernyi magyarnak otthont adó Székelyföld. Hogy szálláshelyünkre időben odaérjünk, átrobogunk a kevésbé ismert tájakon, így alig veszünk tudomást az elszórtan, elszigetelten élő maroknyi magyarról, Hunyad és Fehér megye Árpád-kori templomairól, veszendő magyarságemlékeinkről.

Magyarigen végvára

Magyarigen végvára

Erdély nem csak a Székelyföld, noha sokszor így gondolkodunk róla. A magyarság végvárai azok a szórványközösségek, mint például a Magyarigen és környéki reformátusság, akik sokszor kilátástalan helyzetükben is igyekeznek fenntartani magukat – egyrészt az élni akarás miatt, másrészt azért, mert tudják: tömb és szórvány kölcsönhatásban él, és ha a szórvány kihal, akkor a tömb kezd majd el felbomlani.

Vállalni azt, amit a szórvány jelent

Vállalni azt, amit a szórvány jelent

Gudor Botond történész, Magyarigen lelkipásztora.

Magyarigen – a vállalt szolgálat szimbóluma

Magyarigen – a vállalt szolgálat szimbóluma

A Nagyenyedi Református Egyházmegye szervezésében június 20–21-én Magyarigenben és Nagyenyeden tartotta évi közgyűlését az Erdélyi Református Egyházkerület. Most már hagyományként, éves számadását az egyházkerület évről évre más helységben tartja és onnan bocsátja útjukra ifjú lelkészeit is. Ez alkalommal a magyarigeni műemléktemplomban tartott ünnepi istentisztelet keretében 17 pap esküdött fel a szolgálatra.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 6 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 6 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 16 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro