Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye / Magyarigen /

Vállalni azt, amit a szórvány jelent

Gudor Botond történész, Magyarigen lelkipásztora.

– A szórványlelkészek és -gGudor Botond (Kép forrása: Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Liceum honlapja)lekezetek számára milyen következményekkel jár a határon túli műemlékek támogatására szánt anyaországi költségvetési tétel törlése?
– Az anyagi terhek átkerülnek a nem kormányfüggő civil szervezetekre, a kisebb alapítványokra és az egyházközségekre. Persze az is elképzelhető, hogy ez a helyzet mozgalmasabb alapítványi életet hoz – most én csak azt látom, hogy nincs kihez fordulni. Talán eljön az idő, amikor a román állam átvállalja azon terhek egy részét, amelyekhez nyilvánvalóan köze van. Mindenesetre kilendült a holtpontról: néhány templom felújítását nagy összeggel támogatta.

– Nem a magyarországi támogatás „provokálta ki” ezt a hozzájárulást?
– Minden akció reakciót vált ki természetesen. Én nem tulajdonítanék ekkora jelentőséget egy-egy millió forintnak, amikor a román állam esetenként több millióval támogatta a terveket. Viszont annak a gesztusnak igen, hogy a Teleki-Alapítvány a legkényesebb helyeken vállalta a legsürgősebb beavatkozásokat, s ezzel a román állam is lépéskényszerbe került.

– Magyarigen református templomában mire fordították a támogatásokat?
– Helyreállítjuk az épületet kívülről. Most is olyan székelyföldi munkások dolgoznak a falakon, akiket mindenki ismer a szakmában, hiszen részt vettek több műemlék felújításában. Ők egyszerű erdélyi emberek, nem szakrestaurátorok. Kifejezetten e feladatra szakosodott cég egyetlen van az egész régióban, de annak munkadíja sokszorosa a most kifizetendő összegnek, velük nem lenne esély a felújításra.

– Milyen változások történtek az utóbbi években a magyarigeni gyülekezet életében?
– Döntő változás a családomban történt: már három gyermekünk van, tehát többen lettünk, mint maga a gyülekezet. Sikerült Magyarigent a köztudatba bevinni, legyen szó műemlékről, oktatáspolitikáról vagy történelemről. A román közösségekben is tudatosodik, hogy érték vagy éppen veszélyforrás lehet a község. Magyarigen közben agglomerációs övezetté válhat: magyarok költözhetnek ide Gyulafehérvárról, befektetők jelenhetnek meg. A kulturális turizmusnak is jelentősége van a közösség megtartásában: de hogy a Bod Péter-kultusznak és a templomnak szerepe legyen ebben, ahhoz jelentős befektetésekre volna szükség. A támogatásokról szólva azonban nem feledkeznék meg a magyar gyülekezetekről sem: a győri reformátusok körében egy innen elszármazott bácsi gyűjtést szervezett, és a javítások finanszírozását sok pasaréti embernek is köszönhetjük. Egy idős budapesti férfi havonta tesz félre a kis nyugdíjából Magyarigennek. Ha ők mindnyájan nem segítenek, én is nehezen tudtam volna itt gyökeret ereszteni. Persze küzdelmes az életünk: a tiszteletes asszonynak dolgoznia kell Gyulafehérváron, a gyerekekkel ingázni kell, s vállalni azt, amit a szórvány jelent.

Magyar Nemzet Online, 2007. június 30.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro