Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Tűr

Alapjaitól állítják helyre a türi Magyar Házat – segítsünk!

Alapjaitól állítják helyre a türi Magyar Házat – segítsünk!

Kis közösségünk, mely napról napra asszimilálódik a többségi román nyelvhasználatba, gondolkodásmódba és sokszor érzésvilágba, újabb keresztúthoz érkezett.

Megérkezett Türbe a Máltai Mikulás

Megérkezett Türbe a Máltai Mikulás

Harmadik alkalommal találkoztak egymással a Máltai Szeretetszolgálat észak-magyarországi régió önkéntesei a Küköllőszögben élő magyarokkal.

Összefogás a szórványban élőkért

Összefogás a szórványban élőkért

Szórványban élő magyarok megmaradásáért szólt az ének és ima vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király római katolikus templomban. A Fehér megyei Tür fiatal plébánosa 230 km-es út megtétele után érkezett Háromszékre a dél-erdélyi település Magyar Házának megújulása érdekében szervezett adománygyűjtő körúton. Tettével ébresztőt fúj: nem elég ápolni, értékeinket meg is kell élni.

„A hívők sokaságának egy volt a szíve, lelke…”

„A hívők sokaságának egy volt a szíve, lelke…”

„Dicsértessék a mi erős várunk, áldás és békesség Istentől” – így, öt felekezet köszöntését egybefonva szólította meg Kémenes Loránd Zoltán türi plébános a marosvásárhelyi Ludas utcai református templom ünneplő gyülekezetét március 15-e előestéjén, szerdán.

Épül a türi Magyar Ház

Épül a türi Magyar Ház

Lezárult az Erdélyi Magyar Televízió karácsonyi gyűjtőakciója, amelyet a türi Magyar Ház újjáépítésére szervezett.

Gyűjtést szervez a türi Magyar Ház újjépítésére az ETV

Gyűjtést szervez a türi Magyar Ház újjépítésére az ETV

Az Erdélyi Magyar Televízió karácsonyi gyűjtést szervez a türi magyar szórványközösség megsegítésére, amiből az ottani magyar házat szeretnék felújítani és használhatóvá tenni.

Szórvány a Többszemköztben

Szórvány a Többszemköztben

Idéntől magyar rádióműsort hallgathatnak a Balázsfalvi és környékbeli magyarok, sőt jövőre a tűri magyar ház is lábra állhat. Ez lehet az ott élő magyar szórvány reménye, hiszen ott tudnak majd összegyűlni a még magukat magyarnak valló, de leginkább románul beszélő magyarok.

Harc az elrománosodás ellen Türén

Harc az elrománosodás ellen Türén

A Fehér megyei Tür egyike azon egyre számosabb szórványosodó településeinknek, ahol a magyarság számaránya évről évre csökken. Azok, akik Szabó, Nemes vagy Tarkó névre hallgatnak, és a népszámlálások alkalmával is vállalják magyarságukat, egyre ritkábban és gyatrábban szólalnak meg anyanyelvükön.

A templom és az iskola

A templom és az iskola

A helyszín a Fehér megyei Tűr nevű falucska. Egy a számtalan olyan erdélyi település közül, ahol a magyar népességfogyás látványos. Az elmagyartalanodás jelensége kapcsán a szociológiai vizsgálatok is a magyar népesség számának rohamos csökkenését mutatják. Ennek okairól Kiss Tamást, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársát kérdeztük.Egykori magyar települések, magyar nevű lakókkal, de ahol a magyar iskola, a magyar szentmise, egyáltalán maga a magyar szó ma már csak nosztalgia.

Előző 12

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro