Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Verespatak

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

A bukaresti kulturális, illetve környezetvédelmi minisztérium levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára.

Ismét védett lett Verespatak

Ismét védett lett Verespatak

Leállíttatta a kitermelés-előkészítési munkálatokat a művelődési minisztérium Verespatak körzetében, miután egy tavaly év végi miniszteri rendelettel ismét országos jelentőségű, A kategóriás műemlékké nyilvánította a települést.

Verespatakon felállították az összefogás kopjafáját

Verespatakon felállították az összefogás kopjafáját

2014. október 5-én avatták fel a Kolozs–tordai Unitárius Egyházkör gyülekezeteinek képviselői az összefogás kopjafáját Verespatakon.

Fogadj örökbe egy házat Verespatakon: újraindult a kampány

Fogadj örökbe egy házat Verespatakon: újraindult a kampány

Folytatódik a Fogadj örökbe egy házat Verespatakon nevű kampány, amelynek keretében a régi projekteket kívánják befejezni a kezdeményezők, illetve a listára felkerült új épületekkel is szeretnének foglalkozni, annak fényében, hogy mennyi támogatást kapnak (önkéntes munkát és adományokat egyaránt várnak).

Verespatak Napja

Verespatak Napja

Február 6-án ünnepli első írásos említésének 1883 éves évfordulóját Verespatak, Románia legrégebbi bányásztelepülése. Négy éve minden esztendőben megünneplik az évfordulót az ország több településén.

Érték a pénz ostromában

Érték a pénz ostromában

Verespatak, az európai hírnévre szert tett bányászfalú a magyar szótól zeng advent vasárnapjain, unitárius temploma zsúfolásig. Jóllehet az ezer főt alighogy meghaladó eldugott hegyi faluban összesen 55 magyar él, köztük 17 unitárius.

Erdélyi magyarok a verespataki aranybánya ellen

Erdélyi magyarok a verespataki aranybánya ellen

Romániában szeptember óta folynak a ciántechnológiát használó aranybánya megnyitása elleni tüntetések. A legnagyobb megmozdulások Bukarestben és Kolozsváron játszódtak le, ahol több tízezer ember tiltakozott egy olyan projekt ellen, mely nem csak a település számára jelentené a megsemmisülést, hanem egy természeti katasztrófa szélére sodorná úgy Romániát, mint Magyarországot.

Verespataki advent meg nemzeti ünnep

Verespataki advent meg nemzeti ünnep

A helyiekkel kívánt szolidaritást vállalni a Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör, amikor Verespatakra szervezett adventi, ökumenikus istentiszteletet. Egy biztos, a helyi unitárius templom régen nem telt meg ennyire.

Verespataki advent

Verespataki advent

A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör gyülekezetei istentiszteleteket tartanak advent négy vasárnapján a verespataki unitárius templomban. A vasárnaponként délután öt órától kezdődő Verespataki Advent nevű istentisztelet-sorozat célja a karácsonyi ünnepre való ráhangolódás és közösségvállalás kifejezése a bányaprojektet elutasító helyi lakosokkal, akik a Roşia Montană Gold Corporation által veszélyeztetett jogainkért, környezetünkért és örökségünkért állnak ki.

Másfajta aranytartalék Verespatakon

Másfajta aranytartalék Verespatakon

Száz emberből kilencvenkilencnek a Verespatak településnév elhangzásakor Erdély El Doradója és az újkori aranyláz jutna eszébe. Aki már járt a Kirnyik lábánál vagy a környékén, felidézheti lelki szemei előtt az Erdélyi-szigethegység csodálatos világát. Az unitáriusoknak viszont attól tűnik különlegesnek a kis hegyvidéki település, hogy az 1796-ban épített temploma az egyetlen a világon, ahol a papnak románul kell prédikálnia. Pálfi Árpád hívei egytől egyig jóravaló, magyar érzelmű és nevű emberek, csak éppen az anyanyelvüket nem ismerik.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 12 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 12 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 22 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro