Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Fehér megye /

Verespatak

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

Románia felterjesztette Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

A bukaresti kulturális, illetve környezetvédelmi minisztérium levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára.

Ismét védett lett Verespatak

Ismét védett lett Verespatak

Leállíttatta a kitermelés-előkészítési munkálatokat a művelődési minisztérium Verespatak körzetében, miután egy tavaly év végi miniszteri rendelettel ismét országos jelentőségű, A kategóriás műemlékké nyilvánította a települést.

Verespatakon felállították az összefogás kopjafáját

Verespatakon felállították az összefogás kopjafáját

2014. október 5-én avatták fel a Kolozs–tordai Unitárius Egyházkör gyülekezeteinek képviselői az összefogás kopjafáját Verespatakon.

Fogadj örökbe egy házat Verespatakon: újraindult a kampány

Fogadj örökbe egy házat Verespatakon: újraindult a kampány

Folytatódik a Fogadj örökbe egy házat Verespatakon nevű kampány, amelynek keretében a régi projekteket kívánják befejezni a kezdeményezők, illetve a listára felkerült új épületekkel is szeretnének foglalkozni, annak fényében, hogy mennyi támogatást kapnak (önkéntes munkát és adományokat egyaránt várnak).

Verespatak Napja

Verespatak Napja

Február 6-án ünnepli első írásos említésének 1883 éves évfordulóját Verespatak, Románia legrégebbi bányásztelepülése. Négy éve minden esztendőben megünneplik az évfordulót az ország több településén.

Érték a pénz ostromában

Érték a pénz ostromában

Verespatak, az európai hírnévre szert tett bányászfalú a magyar szótól zeng advent vasárnapjain, unitárius temploma zsúfolásig. Jóllehet az ezer főt alighogy meghaladó eldugott hegyi faluban összesen 55 magyar él, köztük 17 unitárius.

Erdélyi magyarok a verespataki aranybánya ellen

Erdélyi magyarok a verespataki aranybánya ellen

Romániában szeptember óta folynak a ciántechnológiát használó aranybánya megnyitása elleni tüntetések. A legnagyobb megmozdulások Bukarestben és Kolozsváron játszódtak le, ahol több tízezer ember tiltakozott egy olyan projekt ellen, mely nem csak a település számára jelentené a megsemmisülést, hanem egy természeti katasztrófa szélére sodorná úgy Romániát, mint Magyarországot.

Verespataki advent meg nemzeti ünnep

Verespataki advent meg nemzeti ünnep

A helyiekkel kívánt szolidaritást vállalni a Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör, amikor Verespatakra szervezett adventi, ökumenikus istentiszteletet. Egy biztos, a helyi unitárius templom régen nem telt meg ennyire.

Verespataki advent

Verespataki advent

A Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör gyülekezetei istentiszteleteket tartanak advent négy vasárnapján a verespataki unitárius templomban. A vasárnaponként délután öt órától kezdődő Verespataki Advent nevű istentisztelet-sorozat célja a karácsonyi ünnepre való ráhangolódás és közösségvállalás kifejezése a bányaprojektet elutasító helyi lakosokkal, akik a Roşia Montană Gold Corporation által veszélyeztetett jogainkért, környezetünkért és örökségünkért állnak ki.

Másfajta aranytartalék Verespatakon

Másfajta aranytartalék Verespatakon

Száz emberből kilencvenkilencnek a Verespatak településnév elhangzásakor Erdély El Doradója és az újkori aranyláz jutna eszébe. Aki már járt a Kirnyik lábánál vagy a környékén, felidézheti lelki szemei előtt az Erdélyi-szigethegység csodálatos világát. Az unitáriusoknak viszont attól tűnik különlegesnek a kis hegyvidéki település, hogy az 1796-ban épített temploma az egyetlen a világon, ahol a papnak románul kell prédikálnia. Pálfi Árpád hívei egytől egyig jóravaló, magyar érzelmű és nevű emberek, csak éppen az anyanyelvüket nem ismerik.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 9 hónapja

Darlac

feltöltve 9 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro