Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye /

Maroshévíz

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család reméli, ez segít abban, hogy pályázati forrásokat találjanak az épület felújítására. Ha ez megvalósul, megnyitják a nagyközönség előtt.

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását ünnepelte.

Magyar művelődési napokat tartanak Maroshévízen

Magyar művelődési napokat tartanak Maroshévízen

Ötödik kiadásához közeleg a Maroshévízi Magyar Művelődési Napok rendezvénysorozat – a május 18-22. között zajló eseményeket tematikus napok keretében kínálják a szervezők.

Urmánczy Nándor emlékkonferencia Maroshévízen

Urmánczy Nándor emlékkonferencia Maroshévízen

Az egykori országgyűlési képviselő, dr. Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett történelmi konferenciát Maroshévízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Veritas Történetkutató Intézet és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület.

Református ünnep volt Maroshévízen

Református ünnep volt Maroshévízen

Temploma fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte múlt szombaton a maroshévízi református közösség. Az ünnepi istentiszteleten a maroshévízi születésű Baczoni Sándor tiszteletes prédikált, majd Barticel Kiss Krisztián helyi lelkész ismertette dióhéjban a jelenlevőkkel az 1895-ben épült templom történetét. Végezetül a református egyház zenekarának ünnepi előadása hangzott el.

Újabb keresztállítás a katonai temetőben

Újabb keresztállítás a katonai temetőben

Miután június 5-én a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium 104 diákjai és tanárai látogatott el a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőbe ahol két keresztet állítottak, július 16-án szintén egy pilisvörösvári csoport látogatott településünkre.

Keresztállítás a katonai temetőben

Keresztállítás a katonai temetőben

Pilisvörösvári vendégek látogatták meg múlt pénteken a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőt. A vendégek idelátogatásának egyik „magyarázata” az volt, hogy a pilisvörösvári Kovács Zsoltnak az üknagyapja e temetőben nyugszik.

Magyar napok Hévízen

Magyar napok Hévízen

Negyedszerre tartanak magyar napokat Maroshévízen. A rendezvénysorozat keretében szervezik meg a Dr. Urmánczy Nándor Emléknapot, lesznek kulturális, szórakoztató, sport- és gasztronómiai programszámok.

Újabb könyv Maroshévízről

Újabb könyv Maroshévízről

A napokban egy újabb könyv jelent meg mely Maroshévízről szól, egy bizonyos kort elevenít meg. A „Maroshévízi emlékek” című könyvet Dr. Kovács Gabriella, volt maroshévízi orvosnő írta.

Első világháborús megemlékezés Maroshévízen

Első világháborús megemlékezés Maroshévízen

Szeptember 7-én vasárnap emlékeztek meg az első világháború kitörésének századik évfordulójáról a maroshévízi zsákhegyi katonai temetőben, ahol számos magyar katona nyugszik. A megemlékezést a Maroshévízi Református Egyházközség, a Maroshévízi Római Katolikus Plébánia és a Kemény János Egyesület Szervezte. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Szarka Gábor csíkszeredai konzul.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 20 napja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 20 napja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 20 napja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 4 hónapja

Darlac

feltöltve 4 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro