Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye /

Maroshévíz

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását ünnepelte.

Magyar művelődési napokat tartanak Maroshévízen

Ötödik kiadásához közeleg a Maroshévízi Magyar Művelődési Napok rendezvénysorozat – a május 18-22. között zajló eseményeket tematikus napok keretében kínálják a szervezők.

Urmánczy Nándor emlékkonferencia Maroshévízen

Az egykori országgyűlési képviselő, dr. Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett történelmi konferenciát Maroshévízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Veritas Történetkutató Intézet és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület.

Református ünnep volt Maroshévízen

Temploma fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte múlt szombaton a maroshévízi református közösség. Az ünnepi istentiszteleten a maroshévízi születésű Baczoni Sándor tiszteletes prédikált, majd Barticel Kiss Krisztián helyi lelkész ismertette dióhéjban a jelenlevőkkel az 1895-ben épült templom történetét. Végezetül a református egyház zenekarának ünnepi előadása hangzott el.

Újabb keresztállítás a katonai temetőben

Miután június 5-én a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium 104 diákjai és tanárai látogatott el a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőbe ahol két keresztet állítottak, július 16-án szintén egy pilisvörösvári csoport látogatott településünkre.

Keresztállítás a katonai temetőben

Pilisvörösvári vendégek látogatták meg múlt pénteken a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőt. A vendégek idelátogatásának egyik „magyarázata” az volt, hogy a pilisvörösvári Kovács Zsoltnak az üknagyapja e temetőben nyugszik.

Magyar napok Hévízen

Negyedszerre tartanak magyar napokat Maroshévízen. A rendezvénysorozat keretében szervezik meg a Dr. Urmánczy Nándor Emléknapot, lesznek kulturális, szórakoztató, sport- és gasztronómiai programszámok.

Újabb könyv Maroshévízről

A napokban egy újabb könyv jelent meg mely Maroshévízről szól, egy bizonyos kort elevenít meg. A „Maroshévízi emlékek” című könyvet Dr. Kovács Gabriella, volt maroshévízi orvosnő írta.

Első világháborús megemlékezés Maroshévízen

Szeptember 7-én vasárnap emlékeztek meg az első világháború kitörésének századik évfordulójáról a maroshévízi zsákhegyi katonai temetőben, ahol számos magyar katona nyugszik. A megemlékezést a Maroshévízi Református Egyházközség, a Maroshévízi Római Katolikus Plébánia és a Kemény János Egyesület Szervezte. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Szarka Gábor csíkszeredai konzul.

Magyaros napok

Az elmúlt hétvége érdekes és gazdag programokat hozott a hévízi magyarságnak. Június 19-én zajlott le az I-VII osztályosok évzáró ünnepsége, amely ökumenikus szentmisével zárult. Szombaton, június 21-én az 1944-ben született hévízi és Hévízen letelepedett 70 évesek találkozóját ünnepelték. Vasárnap, június 22-én tartották meg először az Apák Napját.

12 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...