Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye /

Maroshévíz

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Műemlékké nyilvánították az Urmánczy-kastélyt

Hároméves bürokratikus eljárás után az örökösök kezdeményezésére műemléki besorolást kapott a maroshévízi Urmánczy-kastély. A család reméli, ez segít abban, hogy pályázati forrásokat találjanak az épület felújítására. Ha ez megvalósul, megnyitják a nagyközönség előtt.

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását ünnepelte.

Magyar művelődési napokat tartanak Maroshévízen

Magyar művelődési napokat tartanak Maroshévízen

Ötödik kiadásához közeleg a Maroshévízi Magyar Művelődési Napok rendezvénysorozat – a május 18-22. között zajló eseményeket tematikus napok keretében kínálják a szervezők.

Urmánczy Nándor emlékkonferencia Maroshévízen

Urmánczy Nándor emlékkonferencia Maroshévízen

Az egykori országgyűlési képviselő, dr. Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmából szervezett történelmi konferenciát Maroshévízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Veritas Történetkutató Intézet és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület.

Református ünnep volt Maroshévízen

Református ünnep volt Maroshévízen

Temploma fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte múlt szombaton a maroshévízi református közösség. Az ünnepi istentiszteleten a maroshévízi születésű Baczoni Sándor tiszteletes prédikált, majd Barticel Kiss Krisztián helyi lelkész ismertette dióhéjban a jelenlevőkkel az 1895-ben épült templom történetét. Végezetül a református egyház zenekarának ünnepi előadása hangzott el.

Újabb keresztállítás a katonai temetőben

Újabb keresztállítás a katonai temetőben

Miután június 5-én a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium 104 diákjai és tanárai látogatott el a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőbe ahol két keresztet állítottak, július 16-án szintén egy pilisvörösvári csoport látogatott településünkre.

Keresztállítás a katonai temetőben

Keresztállítás a katonai temetőben

Pilisvörösvári vendégek látogatták meg múlt pénteken a maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőt. A vendégek idelátogatásának egyik „magyarázata” az volt, hogy a pilisvörösvári Kovács Zsoltnak az üknagyapja e temetőben nyugszik.

Magyar napok Hévízen

Magyar napok Hévízen

Negyedszerre tartanak magyar napokat Maroshévízen. A rendezvénysorozat keretében szervezik meg a Dr. Urmánczy Nándor Emléknapot, lesznek kulturális, szórakoztató, sport- és gasztronómiai programszámok.

Újabb könyv Maroshévízről

Újabb könyv Maroshévízről

A napokban egy újabb könyv jelent meg mely Maroshévízről szól, egy bizonyos kort elevenít meg. A „Maroshévízi emlékek” című könyvet Dr. Kovács Gabriella, volt maroshévízi orvosnő írta.

Első világháborús megemlékezés Maroshévízen

Első világháborús megemlékezés Maroshévízen

Szeptember 7-én vasárnap emlékeztek meg az első világháború kitörésének századik évfordulójáról a maroshévízi zsákhegyi katonai temetőben, ahol számos magyar katona nyugszik. A megemlékezést a Maroshévízi Református Egyházközség, a Maroshévízi Római Katolikus Plébánia és a Kemény János Egyesület Szervezte. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Szarka Gábor csíkszeredai konzul.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro