Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye / Maroshévíz /

140 éve született dr. Urmánczy Nándor

Szombaton, szeptember 6-án Maroshévízen Dr. Urmánczy Nándor születésének 140. évfordulója alkalmából egy emléknapot szervezett a helyi Urmánczy Nándor Egyesület.

Urmánczy Nándorról röviden csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy 1902-1918 között volt országgyűlési képviselő, az ő nevéhez fűződik több párt és szervezet megalakítása, az Ereklyés Országzászló alapítása, a Székely Nemzeti Tanács létrehozása és még sok más.

Az ünnepi nap 10 órakor kezdődött egy szentmisével, a helyi római katolikus templomban, ahol László Áron katolikus és Balla Árpád református papok ünnepi szentmisén emlékeztek meg Urmánczyról. Ezek után a templomban egy emlékplakettet szenteltek fel, mely a volt országgyűlési képviselőt ábrázolja. Ezt Nagy Zsolt budapesti országzászló-kutató adományozta. Ezt követően Urmánczy sírjánál felavattak egy szimbolikus országzászlót jelképező emlékművet, melyet a maroshévízi Csibi István készített és adományozott erre az alkalomra. Ezek után a templomudvaron lévő sírjánál koszorúzás következett.

Koszorúkat helyeztek el: a csomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány részéről, a Magyarok Világszövetsége részéről, továbbá Dr. Garda Dezső parlamenti képviselő, a Gyergyószentmiklósi Székely Tanács, a Marosszéki Székely Tanács küldöttjei, a Magyar Polgári Párt országos elnöksége, Szotyori Melinda és Szotyori Zsuzsanna New Yorkból, a maroshévízi Magyar Polgári Párt és a helyi Székely Tanács részéről. Ezt követően a helyi Urmánczy-kastélyban a résztvevők megtekintettek egy fotó-dokumentum kiállítást, melynek képeiből az érdeklődők betekintést kaptak Urmánczy életébe, pályafutásába.

Az Urmánczy emlékünnepségen megjelentek egy csoportja

A kiállítás után egy kerekasztal-beszélgetésnek lehettünk szem- és fültanúi. Felszólaltak: Dr. Gortvay István – Urmánczy Nándor unokája – , Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, András Imre, a Magyarok Világszövetsége részéről, Dr. Garda Dezső képviselő, Borsos Géza, a Székely Tanács alelnöke, Fodor Imre, a budapesti Nagy Zsolt és Czirják Károly. A rendezvényen többek között jelen volt Szabó Kálmán, a helyi RMDSZ elnöke, aki mint Urmánczy-utód vett részt, és báró Kemény János unokája, Nagy Géza. Ezen az ünnepi napon jelenlétükkel tisztelegtek Urmánczy Nándor előtt Gyergyószentmiklósról, Gyergyócsomafalváról, Ditróból, Nagybányáról, Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Budapestről, New Yorkból és Marosvécsről, valamint több maroshévízi lakos.

A színvonalas ünnepségsorozat támogatói Gortvay István, Szabó Kálmán, Bodor Attila, a maroshévízi Székely Tanács, a maroshévízi CBA-Yang Impex Kft. voltak.

Czirják Károly, Új Kelet, 2008. szeptember 15.