Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye / Maroshévíz /

Első világháborús megemlékezés Maroshévízen

Szeptember 7-én vasárnap emlékeztek meg az első világháború kitörésének századik évfordulójáról a maroshévízi zsákhegyi katonai temetőben, ahol számos magyar katona nyugszik. A megemlékezést a Maroshévízi Református Egyházközség, a Maroshévízi Római Katolikus Plébánia és a Kemény János Egyesület Szervezte. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Szarka Gábor csíkszeredai konzul.

A temetőnél tartott színvonalas megemlékezésen mintegy félszáz maroshévízi magyar vett részt. Barticel-Kis Krisztián református lelkipásztor köszöntőjében elmondta, a megemlékezésre a református egyház tulajdonában lévő temetőt, felekezettől függetlenül közösségi munkával rakták rendbe. A cél, hogy a jövőben tovább szépüljön a temető és méltó legyen a hősök emlékéhez. Ezért a közeljövőben szeretnének emlékművet felállítani az itt nyugvó magyar és más származású hősök tiszteletére.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Szarka Gábor konzul. Beszédében kiemelte, tiszteletet érdemelnek a szabadságért és megmaradásért küzdő hősök. Hangsúlyozta, hogy az első világháború áldozatai felhívják figyelmünket a közép-európai népek közötti szolidaritás megerősítésének szükségességére: közös érdekeinkre és az egymás iránti kölcsönös tiszteletre.

A maroshévízi megemlékezésen beszédet mondott még Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bende Sándor a Maroshévízi Református Egyház gondnoka és Mohácsek János, a Kemény János Alapítvány elnöke. 

A színvonalas ünnepségen Nagy József történész előadásában az I. világháború maroshévízi eseményeit elevenítette fel. Fellépett Kilyén Ilka színművésznő, a Gyergyócsomafalvi Fúvószenekar és a Gyergyószentmiklósi Ipartestületi Férfikar. 

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, 2014. szeptember 7.


Kapcsolódó cikk:

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro