Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye / Maroshévíz /

Maroshévíz: „elfelejtette” az útügy a kétnyelvű táblákat

Többszörös felszólítás után sem hajlandó tiszteletben tartani a 2001/215-ös helyhatósági, valamint az 1995/33-as, kisebbségi jogokra vonatkozó törvény előírásait az Országos Útügyi Hatóság (CNADNR), amely a múlt év novemberében a Hargita megyei Maroshévízen egynyelvűre cserélte az addigi kétnyelvű helységnévtáblákat.

Lapunk több mint három hónappal ezelőtt jelezte a rendellenességet Borboly Csabának, a Hargita megyei önkormányzat elnökének, aki meglepődve vett tudomást a történtekről. Akkor azt ígérte, hogy napokon belül intézkedik, hogy az egyharmadában magyarok lakta kisváros bejáratainál visszakerüljenek a kétnyelvű feliratok.

Az eltüntetett táblát – melyen a város magyar nevét jóval kisebb betűkkel írták ki, mint a románt – évekkel ezelőtt Nicolae Baciu polgármester az RMDSZ nyomására készíttette. Többször is lefestették, de az elöljáró mindannyiszor elrendelte a letisztítását. Jelenleg az utászok által elhelyezett egynyelvű táblán kívül mintegy 15 méterrel odébb egy régi, vasszerkezetre szerelt „Topliţa Română” fFeledékeny útügyi hatóság. Többszöri felszólítás ellenére sem került helyére a kétnyelvű helységnévtábla (A szerző felvétele.)elirat hirdeti a település 1920 és ’29 közötti nevét. A tanácselnök, aki több ízben is felszólította a hatóságokat, a múlt héten újabb levéllel fordult az illetékesekhez, melyben azt is szóvá teszi, hogy a tavaly felújított E578-as műút bizonyos szakaszain az utászok a korábbi kétnyelvű irányjelző táblákat is egynyelvűekre cserélték.
Borboly levelét az Országos Útügyi Vállalathoz, a Brassói Regionális Út-és Hídigazgatósághoz, valamint utóbbi csíkszeredai részlegéhez intézte, és az 1995/33-as törvényből idéz, amely a kisebbségek védelmére 1992-ben Strasbourgban megkötött keretegyezményt ratifikálja. A jogszabály 11. cikke kimondja: „ A feleknek erőfeszítéseket kell tenniük a törvényes rendszerük keretében (…), hogy a valamely nemzeti kisebbséghez tartozó személyek által hagyományosan lényeges számban lakott övezetekben (…), a kisebbségi nyelven is egyaránt kifüggesszék a hagyományos helyi elnevezéseket, az utcaneveket és a nyilvánosságnak szánt más topográfiai jelzéseket ott, ahol kellő igény van az ilyen megjelölésekre”.

A Krónikának nyilatkozva Borboly Csaba elmondta, amennyiben az utászok ezek után sem hajlandók visszahelyezni a kétnyelvű táblákat, hivatali visszaélés miatt tesz feljelentést a CNADNR regionális és országos vezetősége ellen. Felvetésünkre, hogy esetleg egyszerűbb lenne, ha a helyhatóság készíttetné el és függesztetné ki a táblákat, az RMDSZ politikusa úgy vélekedett, hogy „adófizetőkként minket is megillet, hogy a táblákat az állam kasszájából és nem a helyiek zsebéből fizessék.”

Szucher Ervin, Krónika, 2012. február 13.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro