Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye / Maroshévíz /

Megjelent Maroshévíz monográfiája

Hosszú évtizedekig tartó előzetes kutatómunka, rengeteg izgalmas feltárás után megjelent a Maroshévízről készült tudományos kötet: az eddigi első ilyen jellegű, egyelőre csak párszáz példányszámban forgalmazott könyv 240 oldalon tárgyalja a település múltjának érdekes és történelmi szempontból is fontos részleteit.

Taplóczától Maroshévízig, avagy Maroshévíz monográfiája – ezzel a címmel jelentette meg kötetét Czirják Károly helytörténész, aki 1981-ben kezdett hozzá az adatgyűjtéshez. 1998-ban már megszületett a kötet első változata: közel ezer oldal, A4-es lapra nyomtatva. Akkoriban felkérést kapott, hogy társszerzőként, román nyelven jelentessék meg a könyvet, azonban a helytörténész, aki nem egy értékes kötetet tett már le az asztalra – a maroshévízi római katolikus egyházközség történetétől, dr. Urmánczy Nándor életét és munkásságát bemutató könyvön át, Maroshévíz neves szülötteinek gyűjteményéig – ragaszkodott hozzá, hogy magyar nyelven adja ki a könyvet.

„Az érdekes az, hogy már ezelőtt öt-hat évvel is ki akartam adni, és milyen jó, hogy nem tettem, mert azután találtunk rá több olyan rovásírásos kőre, melyek így bekerülhettek a gyűjteménybe. Nagyon értékes leletekről van szó, a szakemberek előzetes vizsgálatai alapján 2800–3000 évesek lehetnek, a kb. húsz kő rovásírásos tartalmát még vizsgálják a szakértők” – fejtette ki a szerző, aki kapcsolódási pontot lát a Tászok tetőről ismert írásos kövek és a Maroshévíz környékén talált leletek között.

A monográfia tartalmát illetően leírást találhatunk a település születéséről, fekvéséről és éghajlatáról, ugyanakkor külön rész foglalkozik az örmény és izraelita lakossággal, de helyet kap benne az egyház, kultúra, sport és oktatás is. Dokumentumokat tartalmaz 1862-ből, melyek nyomára a Kolozsvári Levéltárban lehetett rábukkanni, de ugyancsak levéltári kutatás eredménye az a néhány nagyon értékes első világháborús adat, mely a hévízi hősöknek, illetve a maroshévízi Magyar Hősök Temetőjében nyugvóknak állít emléket.

A monográfiát a szerző elsősorban a maroshévízi magyar közösségnek ajánlja, egyelőre ötszáz példányszám kiadását tudták fedezni, elsősorban magánszemélyek segítségével – mondta el Czirják Károly.

Csibi Márti, Székelyhon.ro, 2010. október 31.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro