Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye / Maroshévíz /

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását ünnepelte.

Európa más országaiban manapság lebontanak templomokat, vagy más funkciót adnak a több évszázados épületeknek, mondván, hogy nincs szükség rájuk. Egy templomnak nem múzeumnak kell lennie – hangzottak el a felújított maroshévízi templomban Kató Béla püspök szavai.

Aki itt jár, belép, vagy csak kívülről megnézi, az láthatja, itt élő, erős közösség van, amely képes arra, hogy időről időre felújítsa ezt a hajlékot. Ezért bőven van ok a hálaadásra – hangzott el. A templomba járás nem kötelesség, nem csak azért kell, hogy egy hagyományt kövessenek vele. Kiváltság, hogy megújult templomukban Isten elé járulhatnak, és nagy dolog, hogy képesek megtölteni a templomukat – nem fogyatkozó, hanem erős közösségként.

Fontos a hálaadás, és főként a szülők hálaadása – folytatta az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke –, hiszen ha a gyermekeinknek az aggodalmainkat, félelmeinket adjuk át, akkor azt értik, hogy innen el kell menni. Azonban ha azt láthatják, hogy van miért hálát adnunk, ha egy hálaadó közösség vagyunk, akkor ha a világ nem is úgy halad, mint máshol, itt biztonságban lehetnek. A templom legyen egy vár a maroshévízi közösségnek, ahová be is menekülhetnek, hiszen ez az anyanyelv megőrzésének helye is. Ha a mindennapokban nem is lenne lehetséges az anyanyelven való megszólalás, itt Isten mindig az édesanyánk nyelvén szól hozzánk – mutatott rá ünnepi prédikációjában Kató Béla.

Tovább olvasom.

Gergely Imre, Székelyhon.ro, 2019. július 7.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro