Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye / Maroshévíz /

Visszaállítják Urmánczy Nándor emlékpadját

Urmánczy Nándor emlékét a második világháború utáni kommunista hatalom mind Romániában, mind Magyarországon igyekezett kiirtani. Most visszakapja emlékpadját a Margitszigeten. Urmánczy nevéhez fűződik többek között a Székely Nemzeti Tanács megalapítása, kezdeményezésére született a Nemzeti Hiszekegy, indítványozására indult el az Országzászló mozgalom is.

Az eredeti emlékpadot 1942. októberében az Erdélyi Férfiak Egyesülete emelte a Margitszigeten, a Szent Mihály-templom előtti sétány egyik platánja alatt, ahol Urmánczy mindig szívesen időzött.
A 3x2x1 méteres mészkőpadot a ditrói születésű Siklódy Lőrinc készítette. A pad egyik oldalán csorgó, a másikon kis oszlop állt három, mélyített domborművel, melyek Urmánczy profilját, az Ereklyés Országzászlót, illetve az Erdélyi Férfiak Egyesületének címerét ábrázolták. A revíziós mozgalom szellemiségét is őrző emlékpadot a kommunista hatalom nem tűrte el, és 1946-ban szétverték.

Maroshévízi kezdeményezésre állítják vissza az emlékművet

2012 szeptemberében a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület levélben fordult Budapest fővárosi polgármesteri hivatalához, melyben ismertették a pad történetét, jelentőségét, és felkérték, ha lehetőség nyílik, állíttassák vissza. Az előterjesztési okmányt Németh Szilárd országgyűlési képviselő olvasta fel, az ezt követő testületi gyűlésen és szavazás után a többség a pad felállítása mellett döntött. A visszaállított emlékművet október 1-jén, Urmánczy Nándor születésének 145. évfordulóján, 14 órakor fogják ünnepélyesen felavatni.

Tovább olvasom.

Gergely Imre, Székelyhon.ro, 2013. szeptember 25.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro