Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hargita megye /

Maroshévíz

Magyaros napok

Magyaros napok

Az elmúlt hétvége érdekes és gazdag programokat hozott a hévízi magyarságnak. Június 19-én zajlott le az I-VII osztályosok évzáró ünnepsége, amely ökumenikus szentmisével zárult. Szombaton, június 21-én az 1944-ben született hévízi és Hévízen letelepedett 70 évesek találkozóját ünnepelték. Vasárnap, június 22-én tartották meg először az Apák Napját.
 

Maroshévízi Magyar Művelődési Napok

Maroshévízi Magyar Művelődési Napok

A második Maroshévízi Magyar Művelődési Napok programja.

Széttörték a maroshévízi Baross-táblát

Széttörték a maroshévízi Baross-táblát

Darabjaira törték néhány napja azt a Maroshévízen található emléktáblát, amely a Baross Gábor minisztersége alatt épített, Erdélyt Moldvával összekötő országútnak állít emléket.

Visszaállítják Urmánczy Nándor emlékpadját

Visszaállítják Urmánczy Nándor emlékpadját

Urmánczy Nándor emlékét a második világháború utáni kommunista hatalom mind Romániában, mind Magyarországon igyekezett kiirtani. Most visszakapja emlékpadját a Margitszigeten. Urmánczy nevéhez fűződik többek között a Székely Nemzeti Tanács megalapítása, kezdeményezésére született a Nemzeti Hiszekegy, indítványozására indult el az Országzászló mozgalom is.

Urmánczy Nándor szellemiségében ünnepelt Maroshévíz magyarsága

Urmánczy Nándor szellemiségében ünnepelt Maroshévíz magyarsága

A maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezésében hatodszor ünnepelték meg a város nagy szülöttjének emléknapját. A rendezvény kibővült, idén második alkalommal került sor a hévízi Székely-Magyar Napok eseményeire. Ünnepélyes, kulturális és szórakoztató rendezvénye volt ez a maroshévízi magyarságnak.

Maroshévíz: „elfelejtette” az útügy a kétnyelvű táblákat

Maroshévíz: „elfelejtette” az útügy a kétnyelvű táblákat

Többszörös felszólítás után sem hajlandó tiszteletben tartani a 2001/215-ös helyhatósági, valamint az 1995/33-as, kisebbségi jogokra vonatkozó törvény előírásait az Országos Útügyi Hatóság (CNADNR), amely a múlt év novemberében a Hargita megyei Maroshévízen egynyelvűre cserélte az addigi kétnyelvű helységnévtáblákat.

Megjelent Maroshévíz monográfiája

Megjelent Maroshévíz monográfiája

Hosszú évtizedekig tartó előzetes kutatómunka, rengeteg izgalmas feltárás után megjelent a Maroshévízről készült tudományos kötet: az eddigi első ilyen jellegű, egyelőre csak párszáz példányszámban forgalmazott könyv 240 oldalon tárgyalja a település múltjának érdekes és történelmi szempontból is fontos részleteit.

140 éve született dr. Urmánczy Nándor

140 éve született dr. Urmánczy Nándor

Szombaton, szeptember 6-án Maroshévízen Dr. Urmánczy Nándor születésének 140. évfordulója alkalmából egy emléknapot szervezett a helyi Urmánczy Nándor Egyesület.

Összetartanak a kétszeres kisebbségben élő maroshévízi reformátusok

Összetartanak a kétszeres kisebbségben élő maroshévízi reformátusok

Jóformán meg se kezdődik az istentisztelet, Balla Árpád lelkipásztor kérdéssel fordul a gyülekezethez: „Melyik Jézus városa? Betlehem, Jeruzsálem, Kappernaum, Betánia vagy Názáret? Netán Maroshévíz?” A templomban családias hangulat uralkodik – alig lehetünk többen mint harmincan.

A Székelyföld peremén

A Székelyföld peremén

A Maros-szoros bérckapujának torkolatánál fekvő Maroshévízet a legnagyobb székely, Orbán Balázs még Gyergyótoplicaként emlegette. "Toplica gyönyörűen fekszik a Toplica folyónak Marossal való egyesülésénél, északra a Bánffy szőlője nevű sziklacsúcs tornyosul fel, alább az Ilván átpillantó Kelemen-havas égre meredő csúcsai, keletre a Toplica völgye és Székpatak melletti havasok. Szemben (nyugatra) a Fancsal, Bunyasza láncolata és a kúp alakú Magura büszkélkedik."

Előző 12

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro