Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Havasalföld /

Bukarest

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (3. rész)

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (3. rész)

A továbbiakban Koós Ferenc a budapesti Hazánk s a Külföld számára küld értékes tudósításokat.

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (2. rész)

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (2. rész)

Közben Koós Ferenc folytatja az Ország Tükre című laphoz intézett levelezését, melyből álljon itt néhány jellegzetes rész: „A rabszolga cigányok szabaddá tétetvén – írja 1864. május 21-én – tömegesen vonultak ki a bojár udvarokból, hol eladdig ingyen munkát voltak kénytelenek végezni.

Magyarok a regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (1. rész)

Magyarok a regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (1. rész)

Románia déli vidékére, az egykor Regátnak nevezett országrészbe kivándorolt erdélyi magyarok élettörténetének igen gazdag irodalma áll az érdeklődő rendelkezésére. A bukaresti magyar református egyház, valamint a magyar nyelvű oktatás 200. évfordulója fontos alkalom arra, hogy ismételten előtérbe kerüljön – ezúttal a korabeli hírlapok adathalmaza alapján – a regáti vidékekre telepedett egykori magyarok tevékenységének sokszínűsége, gazdagsága, változatossága, a sikerekkel, örömökkel s néha kudarcokkal egyetemben.

Krisztussal sehol nem vagyunk egyedül - Templomszentelés Bukarestben és Pitesti-en

Krisztussal sehol nem vagyunk egyedül - Templomszentelés Bukarestben és Pitesti-en

Temploma fennállásának 200-ik évfordulóját ünnepelte július 12-én a Bukarest Szőlőkerti Református Egyházközség, ugyanezen a napon a pitesti-i egyházközség is hálát adott Istennek, hogy új templomban gyűlhetnek össze istentiszteleti alkalmakra. A 200 éves évfordulóra ugyanakkor megújult a bukaresti templom, az ünnepi istentiszteleten, amelyen zsúfolásig telt meg a hajlék, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét.

Csiki László: Titkos fegyverek

Csiki László: Titkos fegyverek

Bukarestbe rengeteg erdélyi magyar ment munkát keresni az elmúlt pár száz évben. A 19–20. század fordulóján úgy emlegették a várost, mint ahol Budapest után a legtöbb magyar él. Sokan közülük ott is ragadtak, beolvadtak az idegen környezetbe... Sok szomorú regény témája lehetne az ottani, többnyire már csak családnevükben magyar emberek sorsa.

Szórvány a négyzeten

Szórvány a négyzeten

Bár a bukaresti Ady Endre Elméleti Gimnázium magán hordozza a magyar szórványiskolák szinte valamennyi jellemzőjét, mégis családias hangulatot, minőségi nevelést biztosít a közel háromszáz diák számára. A bukaresti magyar nyelvű oktatás idén fennállása 200. évfordulóját ünnepli.

Bukaresti magyarság: szórvány a négyzeten

Bukaresti magyarság: szórvány a négyzeten

Állandó tanerő- és létszámhiánnyal viaskodunk, az anyagi nehézségeinkről nem is beszélve: minden támogatásért keményen meg kell harcolni. Ennek ellenére optimisták vagyunk – sorolja Bencze Mihály igazgató, amikor a bukaresti Ady Endre Elméleti Gimnázium legégetőbb gondjairól faggatjuk.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro