Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Havasalföld /

Bukarest

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (3. rész)

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (3. rész)

A továbbiakban Koós Ferenc a budapesti Hazánk s a Külföld számára küld értékes tudósításokat.

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (2. rész)

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (2. rész)

Közben Koós Ferenc folytatja az Ország Tükre című laphoz intézett levelezését, melyből álljon itt néhány jellegzetes rész: „A rabszolga cigányok szabaddá tétetvén – írja 1864. május 21-én – tömegesen vonultak ki a bojár udvarokból, hol eladdig ingyen munkát voltak kénytelenek végezni.

Magyarok a regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (1. rész)

Magyarok a regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (1. rész)

Románia déli vidékére, az egykor Regátnak nevezett országrészbe kivándorolt erdélyi magyarok élettörténetének igen gazdag irodalma áll az érdeklődő rendelkezésére. A bukaresti magyar református egyház, valamint a magyar nyelvű oktatás 200. évfordulója fontos alkalom arra, hogy ismételten előtérbe kerüljön – ezúttal a korabeli hírlapok adathalmaza alapján – a regáti vidékekre telepedett egykori magyarok tevékenységének sokszínűsége, gazdagsága, változatossága, a sikerekkel, örömökkel s néha kudarcokkal egyetemben.

Krisztussal sehol nem vagyunk egyedül - Templomszentelés Bukarestben és Pitesti-en

Krisztussal sehol nem vagyunk egyedül - Templomszentelés Bukarestben és Pitesti-en

Temploma fennállásának 200-ik évfordulóját ünnepelte július 12-én a Bukarest Szőlőkerti Református Egyházközség, ugyanezen a napon a pitesti-i egyházközség is hálát adott Istennek, hogy új templomban gyűlhetnek össze istentiszteleti alkalmakra. A 200 éves évfordulóra ugyanakkor megújult a bukaresti templom, az ünnepi istentiszteleten, amelyen zsúfolásig telt meg a hajlék, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét.

Csiki László: Titkos fegyverek

Csiki László: Titkos fegyverek

Bukarestbe rengeteg erdélyi magyar ment munkát keresni az elmúlt pár száz évben. A 19–20. század fordulóján úgy emlegették a várost, mint ahol Budapest után a legtöbb magyar él. Sokan közülük ott is ragadtak, beolvadtak az idegen környezetbe... Sok szomorú regény témája lehetne az ottani, többnyire már csak családnevükben magyar emberek sorsa.

Szórvány a négyzeten

Szórvány a négyzeten

Bár a bukaresti Ady Endre Elméleti Gimnázium magán hordozza a magyar szórványiskolák szinte valamennyi jellemzőjét, mégis családias hangulatot, minőségi nevelést biztosít a közel háromszáz diák számára. A bukaresti magyar nyelvű oktatás idén fennállása 200. évfordulóját ünnepli.

Bukaresti magyarság: szórvány a négyzeten

Bukaresti magyarság: szórvány a négyzeten

Állandó tanerő- és létszámhiánnyal viaskodunk, az anyagi nehézségeinkről nem is beszélve: minden támogatásért keményen meg kell harcolni. Ennek ellenére optimisták vagyunk – sorolja Bencze Mihály igazgató, amikor a bukaresti Ady Endre Elméleti Gimnázium legégetőbb gondjairól faggatjuk.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro