Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Havasalföld / Plojest /

Édes-bús szórványtalálkozó

A főként idős híveknek ez a rendezvény jelentette annak hírül adását: még léteznek anyanyelvükön igét hallgató református közösségek a többségében románok lakta régiókban is. A találkozón részt vevő Szegedi László kőhalmi református esperest lesújtották a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen történt, a református egyházat érintő diszkriminatív események.

Családias légkörben, vidám hangulatban zajlott Ploieşti-en a hétvégén megrendezett harmadik magyar református szórványtalálkozó. A Piteşti-ről, Boşteni-ről, Kőhalomból, Dicsőszentmártonból, Bukarestből és Ploieşti-ről érkező harminc, leginkább idős hívő számára nagyszerű alkalmat nyújtott a rendezvény a régi ismerősökkel való találkozásra, az anyanyelv ápolására, régi nóták felelevenítésére. Ezen a találkozón ünnepelték meg a ploieşti-i parókia udvarán lévő harangláb 75 éves fennállását is.

Ebéd készül

A derűs hangulatot az árnyékolta be, hogy egyre inkább fogyóban van a Kárpátokon kívül élő református magyarság. A rendezvény házigazdája, Bíró Tivadar ploieşti-i tiszteletes, aki már három éve ad otthont a találkozónak, lapunknak elmondta: pár éven belül megszűnnek a gyülekezetek a kis létszám miatt.

Szerinte a kérdés már most is az, hogy ilyen körülmények között támogatni fogja-e a református egyházkerület a Regátban lévő missziós tiszteletesek egyre nehezebb munkáját. Szegedi László kőhalmi esperes, a brassói egyházkerület képviselőjeként ellenben biztosította az egybegyűlteket, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy továbbra is otthont adjanak a református magyar közösségek vallásgyakorlásának.

Bíró Tivadar (jobbra) köszönti a vendégeket

A találkozót Nagy Endre galaţi-i lelkipásztor istentisztelete nyitotta meg, amelyen méltatták Czelder Márton magyarországi missziós pap református gyülekezetalapító munkáját. Az 1800-as évek második felében tevékenykedő Czelder Márton templomokat, parókiákat és felekezeti iskolákat alapított, mára azonban a felekezeti iskolák megszűntek és galaţi-i, târgoviştei, brăilai, piteşti-i, Râmnicu-Vâlcea-i, buşteni-i és ploieşti-i református templomokban vasárnaponként már alig jár 50-60 személy. Bányai László bukaresti plébános ismét csak megerősítette a haranglábnál tartott beszédében, ha maroknyi hívőnek is, de kötelessége a református egyháznak továbbvinni a Czelder Márton elindította hagyatékot.


Nagyszebeni árnyékok

A tegnap este lezárult III. Ökumenikus Nagygyűlésen a református szórvány közösség is képviselve volt Szegedi László kőhalmi esperes révén. „Nagyon szomorú, hogy 2007-ben, Európa kulturális fővárosában, egy nemzetközi ökumenikus találkozón, ahol a toleranciának, a szabad véleménynyilvánításnak a legtermészetesebbnek kéne lennie, a Ceausescu-korszakra emlékeztető módszerrel hallgattatták el azokat a fiatalokat, akik síkra kivántak szállni egy tulajdon jogi helyzetének tisztázása ügyében. Fájdalmas, hogy kétezer résztvevő közül senki sem akadt, aki szót emelt volna a diszkriminatív megnyilvánulások ellen tiltakozó református egyházi nyilatkozat mellett, beleértve a testvéregyházakat is’ – nyilatkozta lapunknak a lelkész.

Oborocea Mónika, Új Magyar Szó (Archívum), 2007. szeptember 10.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro