Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Csernakeresztúr

Játékos délután édesanyákkal

Játékos délután édesanyákkal

Édesanyám, a legdrágább kincsem!- vallják a gyerekek s velük együtt mi, pedagógusok is. Erre kitűnő alkalom, az az idő, amit közösen megélünk velük.

Farsang-búcsúztató Csernakeresztúron

Farsang-búcsúztató Csernakeresztúron

Igen jó hangulatú, immár hagyományossá vált, farsangi mókázásra került sor a csernakeresztúri iskolában. Kicsik, nagyok és még nagyobbak gyűltek össze, hogy együtt búcsúztassák vidám hangulatban a telet.

Vidám őszbúcsúztató Csernakeresztúron

Vidám őszbúcsúztató Csernakeresztúron

Jó hangulatú, tartalmas és szép szombat délelőttnek örülhettek a csernakeresztúri óvodások és kisiskolások a szüleikkel együtt.

Csernakeresztúr – Egy magyar sziget Dél-Erdélyben

Csernakeresztúr – Egy magyar sziget Dél-Erdélyben

Csernakeresztúr Hunyad megye legnépesebb magyarlakta helysége, mely a nagylaki határátkelőtől 200 km-re, Déva és Vajdahunyad között található. A falu 1307 óta van oklevelekben említve. Ősei a madéfalvi veszedelemkor menekültek ki Bukovinába, majd onnan 1911-ben telepítette át a magyar állam a mostani faluba. Letelepedésük után 1915-16-ban már templomot is építettek. Bár népességét a történelem viharai nem kímélték és sokszor kellett újrakezdjék, azért megmaradtak dolgos, vendégszerető embernek.

Okleveles mesemondók

Okleveles mesemondók

Tizedik alkalommal szervezte meg idén a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület a Bukovinai Székely Mesemondó Versenyt. – Jubileumi rendezvény lévén, úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal nem rangsoroljuk a versenyzőket. Akik bejutottak a csernakeresztúri döntőbe, mind okleveles mesemondók lettek – számolt be Szabó Julianna, főszervező, a hagyományőrző egyesület elnöke.

„Aki ott vót, mind jól járt”

„Aki ott vót, mind jól járt”

Kilencedszer rendezte meg a Bukovinai Székely Mesemondó versenyt a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület. A nagy népszerűségnek örvendő vetélkedőre idén is több tucatnyi elemista jelentkezett be Déváról, Vajdahunyadról, illetve Csernakresztúrról.

Szüreti bál Csernakeresztúron és Déván

Szüreti bál Csernakeresztúron és Déván

Több évig szunnyadó szüreti szokást élesztett újra Csernakeresztúron a Hagyományőrző Egyesület.

Jó pásztorként élni

Jó pásztorként élni

Papi szolgálatának 25 esztendeéért adott hálát vasárnap Tóth János, ezüstmisés csernakeresztúri plébános. Pál apostol szavait idézve mondta: – Hálát adok, Urunknak, Jézus Krisztusnak, aki erőt adott nekem, megbízhatónak tartott és meghívott a szolgálatra.

Rajzfilm a Székelyföldi legendáriumból, hollywoodi rendezővel

Rajzfilm a Székelyföldi legendáriumból, hollywoodi rendezővel

Csütörtök este a csernakeresztúri magyar iskolában mutatták be a Székelyföldi legendárium kettős kiadványát. A Zágontól Torockóig terjedő, legendabeli rajzokkal illusztrált térkép már korábban is eljutott Hunyad megyébe.

Magyar napok a szórványban

Magyar napok a szórványban

Májusfát avattak tegnap a Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával Csernakeresztúron, Hunyad megye egyetlen olyan településén, ahol a magyarság többségben van, és ápolja ezt a hagyományt.

123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 11 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 11 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 21 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro