Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Csernakeresztúr

Játékos délután édesanyákkal

Játékos délután édesanyákkal

Édesanyám, a legdrágább kincsem!- vallják a gyerekek s velük együtt mi, pedagógusok is. Erre kitűnő alkalom, az az idő, amit közösen megélünk velük.

Farsang-búcsúztató Csernakeresztúron

Farsang-búcsúztató Csernakeresztúron

Igen jó hangulatú, immár hagyományossá vált, farsangi mókázásra került sor a csernakeresztúri iskolában. Kicsik, nagyok és még nagyobbak gyűltek össze, hogy együtt búcsúztassák vidám hangulatban a telet.

Vidám őszbúcsúztató Csernakeresztúron

Vidám őszbúcsúztató Csernakeresztúron

Jó hangulatú, tartalmas és szép szombat délelőttnek örülhettek a csernakeresztúri óvodások és kisiskolások a szüleikkel együtt.

Csernakeresztúr – Egy magyar sziget Dél-Erdélyben

Csernakeresztúr – Egy magyar sziget Dél-Erdélyben

Csernakeresztúr Hunyad megye legnépesebb magyarlakta helysége, mely a nagylaki határátkelőtől 200 km-re, Déva és Vajdahunyad között található. A falu 1307 óta van oklevelekben említve. Ősei a madéfalvi veszedelemkor menekültek ki Bukovinába, majd onnan 1911-ben telepítette át a magyar állam a mostani faluba. Letelepedésük után 1915-16-ban már templomot is építettek. Bár népességét a történelem viharai nem kímélték és sokszor kellett újrakezdjék, azért megmaradtak dolgos, vendégszerető embernek.

Okleveles mesemondók

Okleveles mesemondók

Tizedik alkalommal szervezte meg idén a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület a Bukovinai Székely Mesemondó Versenyt. – Jubileumi rendezvény lévén, úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal nem rangsoroljuk a versenyzőket. Akik bejutottak a csernakeresztúri döntőbe, mind okleveles mesemondók lettek – számolt be Szabó Julianna, főszervező, a hagyományőrző egyesület elnöke.

„Aki ott vót, mind jól járt”

„Aki ott vót, mind jól járt”

Kilencedszer rendezte meg a Bukovinai Székely Mesemondó versenyt a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület. A nagy népszerűségnek örvendő vetélkedőre idén is több tucatnyi elemista jelentkezett be Déváról, Vajdahunyadról, illetve Csernakresztúrról.

Szüreti bál Csernakeresztúron és Déván

Szüreti bál Csernakeresztúron és Déván

Több évig szunnyadó szüreti szokást élesztett újra Csernakeresztúron a Hagyományőrző Egyesület.

Jó pásztorként élni

Jó pásztorként élni

Papi szolgálatának 25 esztendeéért adott hálát vasárnap Tóth János, ezüstmisés csernakeresztúri plébános. Pál apostol szavait idézve mondta: – Hálát adok, Urunknak, Jézus Krisztusnak, aki erőt adott nekem, megbízhatónak tartott és meghívott a szolgálatra.

Rajzfilm a Székelyföldi legendáriumból, hollywoodi rendezővel

Rajzfilm a Székelyföldi legendáriumból, hollywoodi rendezővel

Csütörtök este a csernakeresztúri magyar iskolában mutatták be a Székelyföldi legendárium kettős kiadványát. A Zágontól Torockóig terjedő, legendabeli rajzokkal illusztrált térkép már korábban is eljutott Hunyad megyébe.

Magyar napok a szórványban

Magyar napok a szórványban

Májusfát avattak tegnap a Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával Csernakeresztúron, Hunyad megye egyetlen olyan településén, ahol a magyarság többségben van, és ápolja ezt a hagyományt.

123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro