Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Csernakeresztúr

Játékos délután édesanyákkal

Édesanyám, a legdrágább kincsem!- vallják a gyerekek s velük együtt mi, pedagógusok is. Erre kitűnő alkalom, az az idő, amit közösen megélünk velük.

Farsang-búcsúztató Csernakeresztúron

Igen jó hangulatú, immár hagyományossá vált, farsangi mókázásra került sor a csernakeresztúri iskolában. Kicsik, nagyok és még nagyobbak gyűltek össze, hogy együtt búcsúztassák vidám hangulatban a telet.

Vidám őszbúcsúztató Csernakeresztúron

Jó hangulatú, tartalmas és szép szombat délelőttnek örülhettek a csernakeresztúri óvodások és kisiskolások a szüleikkel együtt.

Csernakeresztúr – Egy magyar sziget Dél-Erdélyben

Csernakeresztúr Hunyad megye legnépesebb magyarlakta helysége, mely a nagylaki határátkelőtől 200 km-re, Déva és Vajdahunyad között található. A falu 1307 óta van oklevelekben említve. Ősei a madéfalvi veszedelemkor menekültek ki Bukovinába, majd onnan 1911-ben telepítette át a magyar állam a mostani faluba. Letelepedésük után 1915-16-ban már templomot is építettek. Bár népességét a történelem viharai nem kímélték és sokszor kellett újrakezdjék, azért megmaradtak dolgos, vendégszerető embernek.

Okleveles mesemondók

Tizedik alkalommal szervezte meg idén a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület a Bukovinai Székely Mesemondó Versenyt. – Jubileumi rendezvény lévén, úgy döntöttünk, hogy ez alkalommal nem rangsoroljuk a versenyzőket. Akik bejutottak a csernakeresztúri döntőbe, mind okleveles mesemondók lettek – számolt be Szabó Julianna, főszervező, a hagyományőrző egyesület elnöke.

„Aki ott vót, mind jól járt”

Kilencedszer rendezte meg a Bukovinai Székely Mesemondó versenyt a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület. A nagy népszerűségnek örvendő vetélkedőre idén is több tucatnyi elemista jelentkezett be Déváról, Vajdahunyadról, illetve Csernakresztúrról.

Szüreti bál Csernakeresztúron és Déván

Több évig szunnyadó szüreti szokást élesztett újra Csernakeresztúron a Hagyományőrző Egyesület.

Jó pásztorként élni

Papi szolgálatának 25 esztendeéért adott hálát vasárnap Tóth János, ezüstmisés csernakeresztúri plébános. Pál apostol szavait idézve mondta: – Hálát adok, Urunknak, Jézus Krisztusnak, aki erőt adott nekem, megbízhatónak tartott és meghívott a szolgálatra.

Rajzfilm a Székelyföldi legendáriumból, hollywoodi rendezővel

Csütörtök este a csernakeresztúri magyar iskolában mutatták be a Székelyföldi legendárium kettős kiadványát. A Zágontól Torockóig terjedő, legendabeli rajzokkal illusztrált térkép már korábban is eljutott Hunyad megyébe.

Magyar napok a szórványban

Májusfát avattak tegnap a Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával Csernakeresztúron, Hunyad megye egyetlen olyan településén, ahol a magyarság többségben van, és ápolja ezt a hagyományt.

123 Következő