Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Csernakeresztúr /

„Aki ott vót, mind jól járt”

Kilencedszer rendezte meg a Bukovinai Székely Mesemondó versenyt a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület. A nagy népszerűségnek örvendő vetélkedőre idén is több tucatnyi elemista jelentkezett be Déváról, Vajdahunyadról, illetve Csernakresztúrról.

IX. Bukovinai székely mesemondó vetélkedő

– Volt, ahol az osztályközösség szavazott a továbbjutókra, volt, ahol a tanítók döntöttek ez ügyben, de kétségtelen, hogy a Csernakeresztúron megtartott döntőre mind olyan gyermekek jutottak, akiket gyönyörűség volt hallgatni – meséli Szabó Juliánna, a hagyományőrző egyesület elnöke. A gyermekek többnyire Zsók Béla, Koka Rózália és Sebestyén Ádám gyűjtéseiből tanulták a mesét, s igyekeztek a jellegzetes bukovinai székely tájszólásban előadni a népi furfanggal átszőtt történeteket. – Ebben mindig egy kis előnyük van a helyieknek, hiszen itt, Keresztúron most is sok családban használjuk a tájszavakat, a jellegzetes magánhangzókat. De a nyelvezet mellett mindig értékeljük az előadásmódot is, úgyhogy a díjak idén is megoszlottak a három település képviselői között – mondja Szabó Julianna. A Deák Piroska ny. magyartanárnő által elnökölt zsűri idén két korcsoportban díjazott. Az előkészítő-, első, illetve második osztályosok közül a vajdahunyadi Mândrean Andrea és a csernakeresztúri Szentes Tímea nyerte az első díjat. Második lett Vonica Emma Magdaléna és a dévai Győrfi Tímea, a harmadik díjat pedig Nagy Beatrix és Donahidi Noémi nyerte el.

„Aki ott vót, mind jól járt”

A harmadik–negyedik osztályosoknál a csernakeresztúri Kelemen Izabella lett az első kiemelkedően jó előadásmódjával. Második lett Pap Evelyn Karina és Nagy Dorottya, a harmadik helyre pedig Sălăşan Maria Magdalena és Gergely Melinda került. A rendezvény főtámogatójának, a Communitas Alapítványnak, illetve a dévai Corvin Kiadónak jóvoltából minden résztvevő emléklapot és édességcsomagot kapott, a díjazottak pedig könyvjutalomban részesültek. Emellett a vajdahunyadi Kun Kriza Társaság és a Hunyad megyei EMKE is különdíjat osztott a résztvevők körében.

Kedves színfoltja volt az idei vetélkedőnek a hasonló korosztályban meghirdetett rajzverseny. – Idén a mesemondó vetélkedő szüret idejére esett, így a bállal összekötve őszi fesztivál jelleget adtunk a rendezvénynek. Ezért felkértük a helybeli, a dévai és a vajdahunyadi gyermekeket, hogy őszi témájú rajzokat küldjenek be. Több mint félszáz, színpompás alkotás érkezett, amelyeket a vetélkedő idejére kiállítottunk a kultúrházban. S bár eredetileg nem verseny jelleggel hirdettük meg a rajzolási lehetőséget, végül mégiscsak díjaztuk minden település legjobb alkotását. Így azok a gyermekek is részesei lehettek az idei rendezvényünknek, akik kimaradtak a mesemondásból – mondja Kelemen Ilona, a vetélkedő egyik főszervezője.

S ehhez már csupán annyit kell hozzátenni, hogy aki időt szánt e rendezvényre, az mind jól járt, ha egyébért nem, akkor azért, mert jót mulathatott a székely mesemondók furfangos történetein.

Gáspár-Barra Réka, (Web)Nyugati Jelen, 2012. október 30.


További cikkek:

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro