Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Csernakeresztúr /

Magyar napok a szórványban

Májusfát avattak tegnap a Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával Csernakeresztúron, Hunyad megye egyetlen olyan településén, ahol a magyarság többségben van, és ápolja ezt a hagyományt.

Májusfát avattak tegnap a Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával CsernakeresKelemen Hunor szövetségi elnök és Winkler Gyula EP-képviselőztúron, Hunyad megye egyetlen olyan településén, ahol a magyarság többségben van, és ápolja ezt a hagyományt. A fiatal fát a legények május első napjának hajnalán lopják be a leányok udvarába, akiknek ki kell találniuk, kitől kapták az ajándékot. Ha kedvükre való a legény, akkor színes szalagokkal díszítik az „ajándékot”, és kitűzik a kapuba. A májusfaavatás után színvonalas előadással lépett fel a Csernakeresztúri Hagyományőrző Néptánccsoport és a Segesvári Miklós Pál Egylet Népdalköre. Ezt követően a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontban került sor az EMKE „Kisenciklopédia” Szabadegyetem keretében Czakó Gábor Beavatás a magyar észjárásba című előadására.

A harmadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok vasárnapi nyitórendezvényén mintegy háromezren vettek részt. A vajdahunyadi ünnepségen elhangzott beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök hangsúlyozta: életerős, cselekvő közösség él Hunyad megyében, magyarságához, hagyományaihoz, kultúrájához, nyelvéhez és identitásához makacsul ragaszkodva. Az idén harmadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napok is ezt igazolják. Az ünnepségen első ízben bemutatkozott Bende Barna, Vajdahunyad független polgármesterjelöltje, aki elmondta, kórházigazgatóként szerzett vezetői képességeit most ugyanakkora odaadással és a tisztség iránt érzett felelősséggel Vajdahunyad város szolgálatába kívánja állítani.

Az egész héten át tartó programsorozatban többnyire családcentrikus rendezvények szerepelnek, ahol nemcsak a magyar családok számára szerveztek foglalkozásokat, hanem kiemelten figyelnek a vegyes családokra is. A rendezvények között szerepel a Családok vasárnapja, Családi majális, Nagyszülők és unokák program, Csalái ízek szabadtéri főzőverseny és Anya-lánya szépségverseny. A harmadik Hunyad Megyei Magyar Napokra olyan együtteseket sikerült meghívni, mint a Republic és a Zanzibár. Számos országos és helyi művész, író munkásságát tekinthetik meg az érdeklődők az elmaradhatatlan néptánc-előadások, hagyományőrző programok, kiállítások, konferenciák, sporttevékenységek és ifjúsági programok mellett.

Új Magyar Szó, 2012. május 2.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro