Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Csernakeresztúr /

Rajzfilm a Székelyföldi legendáriumból, hollywoodi rendezővel

Csütörtök este a csernakeresztúri magyar iskolában mutatták be a Székelyföldi legendárium kettős kiadványát. A Zágontól Torockóig terjedő, legendabeli rajzokkal illusztrált térkép már korábban is eljutott Hunyad megyébe.

Elhozták a bukovinai székelyeknek

Az újdonságot tehát ezúttal a hozzá csatolt könyv jelentette, amelyben Orbán Balázs, Benedek Elek, Ambrus Lajos és sok más mondagyűjtő, illetve kortárs mesemondó által lejegyzett, elmondott történetek olvashatók. Összesen közel 150 legenda került a könyvbe, amely Kudelász Nóbel szerkesztő munkájának és Márton Erika nagyszerű illusztrációinak köszönhetően könnyed, vonzó olvasmányt jelent a család minden tagjának.

– A legendárium ötlete tulajdonképpen már régóta megfogalmazódott bennünk, annál is inkább, mivel azt tapasztaltuk, hogy az Erdélyt bemutató hivatalos turisztikai térképeken, még a brüsszeli parlamentben osztogatott térképen is Drakula az egyetlen jelképe e térségnek. Ehhez Az elsőként térképpel előrukkoló Székelyföldi legendáriumprojekt igazi sikersztorivá nőttképest én úgy érzem, a Székelyföld rengeteg kulturális kincsben bővelkedik, amit mind érdemes lenne népszerűsíteni. Ehhez szántuk eszköznek az eredetileg térképként, illetve internetes formában megjelenő legendáriumot – mondta a bemutató alkalmával Fazakas Szabolcs, a kiadványokat megjelentető Visus Kulturális Egyesület képviselője. A legendárium már térkép formájában is óriási sikert aratott, így a hozzá csatolt könyv tízezer példányban jelent meg. – Elsősorban székelyföldi iskolákban kezdtük terjeszteni a legendáriumot, de egyre nagyobb igény mutatkozott iránta Magyarországon, az egész Kárpát-medencében, sőt Amerikában is. Úgyhogy most már folyamatosan történik a térkép utánnyomása is. És ami igazán nagyszerű, hogy a megjelent anyagból rajzfilm készül, közös székelyföldi és budapesti csapattal, hollywood-i rendezővel, szóval igazi filmes stábbal – mesélte Fazakas Szabolcs, hozzátéve, hogy hamarosan Erdély más vidékeire, sőt Kárpátaljára is kiterjesztik a legendárium projektet.

Ám, hogy jelen pillanatban hogy kerül mindez kapcsolatba Csernakeresztúrral, arra egészen érdekes magyarázattal szolgált a projekt vezetője. – Tulajdonképpen nem is bemutatóra jöttünk ma ide, hanem székely emberként hoztuk el a bukovinai székelyek számára azt a kincset, amit az 1764-es madéfalvi veszedelem nyomán ott kellett hagyniuk. Most utánuk hoztuk és örömmel tapasztaljuk azt, hogy körükben még most is él jó néhány legenda, s a gyermekek ízes székelységgel mesélik ezeket – fogalmazott Fazakas Szabolcs. Ígérete szerint a legendárium csapata hamarosan visszatér Hunyad megyébe, kiegészíteni a vidékhez kapcsolódó legenda-gyűjteményüket, egy újabb kiadvány megjelentetése végett.

Gáspár-Barra Réka, (Web)Nyugati Jelen, 2012. május 31.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro