Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Csernakeresztúr

A Tégláshoz kerül a keresztúri magyar iskola

A Tégláshoz kerül a keresztúri magyar iskola

2012 szeptemberétől a csernakeresztúri magyar óvoda és elemi iskola a dévai Téglás Gábor kötelékébe tartozik, döntöttek hétfőn a helyi tanács rendkívüli ülésén, az RMDSZ-es és PDL-s tanácsosok javaslatára.

Mesemondó verseny Csernakeresztúron

Mesemondó verseny Csernakeresztúron

Tizenhat dévai, vajdahunyadi és természetesen csernakeresztúri diák gyűlt össze a napokban a két város között feleúton lévő bukovinai székely faluban, a nyolcadik alkalommal megrendezett mesemondó versenyre.

Kőszikla a szórványmagyarság jövőépítéséhez

Kőszikla a szórványmagyarság jövőépítéséhez

Jóllehet a reformátusoké a legkisebb közösség Csernakeresztúron, ma ünnep volt az egész falu számára. Tizennégy évvel a gondolat megszületése után, tegnap zsúfolásig megtelt a tíz év alatt megépített református templom a felszentelési ünnepség alkalmával.

Iskolafelújítás Csernakeresztúron

Iskolafelújítás Csernakeresztúron

Augusztus dereka nem igazán csúcsszezon az iskolákban. Még az épületjavítással megbízott cégek alkalmazottai sem tolongnak ilyenkor a tanintézményeknél, hiszen a tárca által kiutalt pénz biztos jövedelem, amit ősszel is be lehet zsebelni, a nyarat pedig érdemes egyéb munkákra fordítani.

Virágzó magyar kultúra a szórványban

Virágzó magyar kultúra a szórványban

Csernakeresztúron nagy a szolidaritás. A keresztúriak megmaradtak magyaroknak a környező román tengerben. Sőt, büszke magyaroknak, akik tisztelik múltjukat és kultúrájukat, anélkül hogy a legkisebb feszültség is lenne román falutársaikkal. Követendő példa lehet ez Erdély és az egész Kárpát-medence magyarjainak. A csernakeresztúriak jó szívvel vennék, ha régiónk I–IV. osztályos gyermekei beneveznének a hagyományőrző egyesület november 24-ére tervezett mesemondó versenyére.

Hétszáz éves Csernakeresztúr

Hétszáz éves Csernakeresztúr

A Dévától 8 km-re fekvő Csernakeresztúr 700-es éves évfordulóját ünnepelte a hétvégén. Az ünnepség egybe esett a katolikus templom búcsújával. Ez a templom a Szent Kereszt tiszteletére épült. Különleges ünnep volt ez mindenki számára, hiszen büszkék a falujukra. Mindenki várta és készült rá....

Csernakeresztúr nagy ünnepre készül

Csernakeresztúr nagy ünnepre készül

Idén szeptemberben ünnepli 700. évfordulóját a ma is élő hagyományairól, tánccsoportjáról és vendégszerető, szorgos lakóiról híres Csernakeresztúr. A helybéliek lelkesen készülnek az ünnepségsorozatra. A következő, rövid történelmi visszatekintésben megkíséreljük feleleveníteni a település hét évszázadának történetét.

Csángósors

Csángósors

A hagyomány szerint a vásározó moldvai magyarok szekerein csilingelő csengőket utánozza a „csángó” szó, amely idővel megkülönböztető névvé vált. A Hunyad megyei Csernakeresztúron így magyarázzák a kifejezés eredetét.

Teadélután Csernakeresztúron

Teadélután Csernakeresztúron

Csernakeresztúr egyike a három Hunyad megyei magyar falunak. No, itt sem kell színmagyarságra gondolni, de azért gyakran hallani magyar beszédet az utcán. Sajnos, inkább csak az idősek szájából, a fiatalság, ha anyanyelvén tanul is, szívesebben fordítja a szót románra.

Megkondul a lélekharang a csernakeresztúri iskola fölött?

Megkondul a lélekharang a csernakeresztúri iskola fölött?

Romos a csernakeresztúri iskola épülete. Úgy tűnik, gazdája sincs már. Pedig van, papíron, a tanügyminisztérium és a polgármesteri hivatal. Most még huszonegy magyar kisdiák tanul itt, az elsőtől a negyedik osztályig, két tanítónő szárnyai alatt. Közülük az egyik fölöslegessé vált, amint ezt a napokban megtudtuk.

Előző 123 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 2 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 2 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 2 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 5 hónapja

Darlac

feltöltve 5 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro