Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Déva /

Az Erdély kapujának tekintett erődítmény - Déva vára I.

Déva megyei jogú város, Hunyad megye székhelye. A Maros bal partján, Gyulafehérvártól hatvanöt kilométerre délnyugatra, Aradtól százötven kilométerre délkeletre fekszik. Első említése 1269-ből való, Dewa alakban. Német neve 1412-ben Denburg.

A város nevének az eredetére vonatkozóan három föltételezés ismeretes. Első: a „lány” jelentésű szláv deva szóból. Ez talán összefüggene a várba befalazott asszony legendájával. Második: a dák dava szóból, mely a legtöbb ismert dák helynévben megtalálható és valószínű jelentése „vár”. Harmadik: egy türk eredetű ómagyar személynévből, melynek eredeti Győ alakját az Algyő helynév őrizte meg. A város nyugati részén, a Várhegy csúcsain állnak az Erdély kapujának tekintett erődítmény tekintélyes, három várkapuval rendelkező maradványai. A Várhegyen már az Ókorban, dákok és a rómaiak idejében is emelkedett erődítmény. A napjainkban romos állapotban lévő dévai várat, amelyet a tatárjárás után IV. Béla építtetett újjá, 1264-től említik a korabeli oklevelek. 1264. augusztus elején itt győzte le V. István híve, Csák Péter a királyhoz hűtlenné vált Kán László erdélyi vajda seregét.

A vár bástyáinak, palotáinak és épületeinek nagy része ma is áll

A Ruszka-havasok lejtője és az Érc-hegység között, a Maros völgyében települt város tehát ma Hunyad megye székhelye.
A Város nyugati részén emelkedő háromszázhetvenegy méter magas Várhegy tetejét koronázza Déva várának többemeletes magas, tekintélyes része, maradványa.

A Várhegy oldalában szerpentin vezet a Császár-kapuhoz, mely egy „négyszegletre épített kőbástya” volt ágyúlőrésekkel, fatornáccal és az őrök szobáival.
Ettől délnyugatra emelkedik az egykor fahídon megközelíthető Bethlen-bástya. A Császár-kaputól körülbelül ötszáz-hatszáz méterre az Alsó-kapun át mintegy negyven méter hosszúságú, felvonóhíddal ellátott fahíd vezetett a vár nyugati oldalának egyetlen bejáratához, a Felső-kapuhoz. Ezen belül kisebb udvar helyezkedett el a tömlöc, az őrség és a viceporkoláb házával.
Kiss Gábor, az Erdélyi várak, várkastélyok című munkájában ír arról, hogy ezután körülbelül negyven méter hosszú és húsz-huszonöt méter széles udvar következett, melyet épületek sora vett körül. A keleti sarkában a Szent Tamás bástya, az északi oldalon az emeletes Palota és egyéb lakó- és gazdasági helyiségek, az északkeleti részben a Kincstár-szoba, a déli oldalon pedig a kápolna és a börtön helyezkedett el.
A vár bástyáinak, kaputornyainak, palotáinak és egyéb épületeinek nagy része még ma is áll.

Tovább olvasom.

Nagy-Bodó Tibor, Központ. Maros megyei hetilap, 2018. április 19.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro