Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Déva /

Istenbe vetett hitre építkezni!

Régen pezsgett az élet a dévai Melite gyülekezeti házban úgy, mint a napokban, amikor 60 gyermek részvételével zajlik az első dévai gyermekbiblia-hét. Az ötletgazdával és fő szervezővel, Rátoni Csaba nemrégiben megválasztott fiatal dévai lelkipásztorral énektanulás és játék közepette beszélgettünk.

Beszélgetés Rátoni Csabával, a dévai református gyülekezet megválasztott lelkipásztorával

Istenbe vetett hitre építkezni!

– Tulajdonképpen dévai és a harasztkeréki református gyülekezet gyermekei vesznek részt a táborban. Összesen körülbelül hatvanan, óvodásoktól egészen középiskolás korosztályig. Isten segítségével és lelkes gyülekezeti tagok, pedagógusok támogatásával sikerült ezt megszervezni. A dévai segítőinket név szerint is megemlíteném: Lengyel Mária, középiskolás diák, valamint Lengyel Izabella, Csatlós Zsófia, János Zsuzsa, Móra Kinga, és Kun-Gazda Kinga pedagógusok álltak mellénk, illetve hat harasztkeréki tanítónő.  A mindennapi ebéd elkészítésébe, a háttérmunkába még további gyülekezeti tagok is besegítenek.

– Mi a témája a tábornak?
– Dániel könyvét választottuk alaptémául. Ez egy kisgyerekről szól, aki idegen földre kerül, ahol különböző kísértések érik. A történet kapcsán arról beszélgetünk, hogy a mai világban hogyan lehet ellenállni a kísértéseknek. A gyermekek, fiatalok hite erősödhet a történet megismerésével. A napi program énektanulással, játékkal indul, majd interaktív jelenetek során ismerkednek a gyermekek a történettel, amit aztán meg is beszélünk, majd kézimunkázás idején mélyítik el a hallottakat. Ebéd után játék következik, és a hét derekán kirándultunk is egyet a megyében.

– A dévai közösségben újdonságnak számít a gyermekbiblia-hét. Mi a célja a rendezvénynek?
– Elsődlegesen az, hogy a gyermekek megszeressék a gyülekezeti légkört, életet. Meggyőződésem, hogy ők jelentik a gyülekezet jövőjét, és rajtunk múlik, hogyan alakítjuk ezt a jövőt. Manapság sokan sírnak azon, hogy milyen kevesen vagyunk, lelkipásztorok is elmondják, hogy nem látnak perspektívát a gyülekezet számára, hogy a fiatalok nem járnak templomba. Én úgy gondolom, nem az a feladatunk, hogy azon sírjunk, hogy többen lehetnénk, hanem az, hogy amink van, azzal okosan tudjunk sáfárkodni és elszámolni. Isten nem azt fogja számon kérni, hogy miért nincs több, hanem azt, hogy amink van azzal mit kezdtünk. Ezért nagyon fontosnak látom, hogy a gyermekek megszeressék a gyülekezeti, közösségi életet. Nem számít, hogy református, katolikus, unitárius. Hiszem azt, hogy Krisztus mindannyiunkért meghalt, és nekünk erre a hitre kell építkeznünk.

– Meddig tart a tábor?
– Egyhetesre terveztük. Péntek délután zárul, de a dévai gyermekekkel a vasárnapi istentiszteleten egy rövid műsorral szeretnénk bemutatni, amit ezen a héten tanultunk, az aranymondásokat, énekeket, illetve a kézimunkákból is ki fogunk állítani a templom bejáratához, hogy lássák a gyülekezeti tagok, hogy a dévai közösségnek van jövője, és hogy teszünk is ezért.

– Nagyon aktívan kezdte dévai szolgálatát. Milyen volt a találkozása a helyi gyülekezettel?
– Hálás vagyok, mert segítőkész és szeretetreméltó gyülekezetbe kerültem. Az első megérzésem, hogy az emberek éhezik és szomjúhozzák Isten igéjét és azt, hogy közösségben legyenek egymással és Istennel. Nagyon tetszik, hogy a gyülekezet szépen és hangosan énekel. Ez nagyon jó, mert, aki énekel, az kétszeresen imádkozik, és biztos vagyok, hogy a gyülekezeti tagok szeretnek imádkozni. A bibliaheti beszélgetések során a gyermekek elmondták, hogy imádkoznak otthon, van, aki reggel, este vagy étel előtt, után. A gyermekek őszinték, és ha ők imádkoznak, azt jelenti, a szülők is ezt teszik. Úgy gondolom, ezt az Istennel való kapcsolatot kell tovább mélyítenünk és hitben erősödnünk. Egy szórványközösségben, nemzeti megmaradásunk biztos záloga az, ha hitünk szilárd alapokon áll. Katolikus, unitárius és, ha van, más magyar felekezetekkel együtt a Krisztusba vetett hitre kell építkeznünk, mert csak akkor van jövőnk.

– Hogyan kívánja a hitbeli építkezést megvalósítani?
– Úgy gondolom, a századik bárányt is érdemes megkeresni, azt, aki a közösségtől távol áll. Az az ember, akinek a lelkében, életében gond van, megpróbálja elkerülni a közösséget, és egyedül megoldani a problémáját. Én először is arra szeretnék rámutatni, hogy mindannyiunknak vannak nehézségeink az életünkben, viszont közösen Istennel és embertársainkkal sikerül átlépni ezeken az akadályokon, problémákon. Az a célom, hogy a gyülekezeti tagok között élő kapcsolat alakuljon ki, a legkisebbektől a legnagyobbig szeretnék mindenkit megszólítani. Ennek megfelelően különböző programokat, tevékenységeket szeretnék beindítani ősztől, és bízom benne, hogy amint a mostani táboroztatás idején, a továbbiakban is lesz segítség, a gyülekezeti tagok mellénk állnak.

– Többször is említette, hogy fontosnak tartja a többi keresztény közösséggel való kapcsolatot, együttműködést. Sikerült-e már Déván megismerni a lelkésztársakat, közösségeket?
– Elsőként az unitárius lelkipásztort ismertem meg, hiszen szinte szomszédok vagyunk. Amint megérkezik a családom, a feleségemmel szeretnénk felkeresni a katolikus lelkipásztorokat is, bemutatkozni, és mint szolgatársakkal felvenni, fenntartani a kapcsolatot.

– Végre szóba került a család is. A dévai gyülekezet nagy örömmel fogadta a hírt, hogy új lelkipásztora népes családdal költözik nemsokára a parókiára.
– Igen, hattagú családként jövünk. Remélhetőleg már jövő héten ide költözhet a feleségem és négy gyermekünk is. Most még folyik a parókia felújítása, amit a dévai presbitérium és gyülekezetet lelkesen támogatott. Ebből is azt éreztem, hogy szeretettel fogadnak, várnak bennünket. A feleségem, Rátoni Tímea angol–román szakos tanárnő, de már több éve gyermeknevelési szabadságon van. A gyermekeket mindketten Isten áldásának tekintjük, és már úgy indultunk a házasságba, hogy népes családot szeretnénk. Hat éve született első gyermekünk, Máté. Anna lányunk 4 éves, Zoé két éves, a június 23-án született Vera pedig lassan háromhetes.

– A jó Isten éltesse mindannyiukat! A család érkezése nyomán milyen programokra, közösségi tevékenységre számíthat a gyülekezet?
– Augusztus 9–13. között János Zsuzsa helyi IKE-vezetővel közösen szeretnénk részt venni a Válts irányt – IKE-fesztiválon, amelyre már 12 dévai fiatal jelentkezett, és középiskolások, egyetemisták további jelentkezését várjuk. Terveink között szerepel szeptembertől a fiatal házasok bibliaórájának elindítása, a rendszeres vallásórák, bibliaórák, ifjúsági alkalmak megszervezése, és a gyülekezeti igényeknek megfelelően más tevékenységek is.

– Köszönöm a beszélgetést és a jó Isten áldása legyen lelkipásztori szolgálatán, családján. 

Gáspár-Barra Réka, Nyugati Jelen, 2016. július 7.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro