Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Déva

Tanított, táncolt, nevelt

Tanított, táncolt, nevelt

Ciceri Attila tavaly ősszel Petőfi-ösztöndíjasként érkezett Dévára, a Szent Ferenc Alapítvány meghívására, néptáncot tanítani a gyermekeknek. Kilenc hónapos szolgálata leteltével igazi néptánc-gálával búcsúzott az alapítványtól, munkája nyomán több tucatnyi gyermek ropta jókedvvel, szakértelemmel a táncot a marosillyei Veresbátya tövében felállított színpadon. Itt beszélgettünk a műsorról, gyermekekről, táncról, munkáról és egy kicsit a jövőről is.

Majális és májusfaállítás

Majális és májusfaállítás

Jókedvű majálissal indult a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysora Déván.

Legyen egyetértés, szabadság és béke!

Legyen egyetértés, szabadság és béke!

Déván idén is két helyszínen emlékeztek 1848. március 15-re.

Csapattá forrasztott a templom

Csapattá forrasztott a templom

A X. MI. osztály három éve fogadta örökbe a dévai református templomot. Ez idő alatt sokat munkálkodtunk: Facebook-oldalt hoztunk létre, és aktualizálunk rendszeresen, könyvjelzőket és naptárakat osztogattunk az iskolában, hazai és külföldi közösségek körében, istentiszteleteken vettünk részt, karácsonykor és március 15-én templomi műsorainkkal gazdagítottuk a gyülekezeti életet.

Megalakult a Hunyad Megyei Értéktár Bizottság

Megalakult a Hunyad Megyei Értéktár Bizottság

Szerda délután tartotta Déván alakuló ülését az Erdélyi Magyar Értéktár (EMÉ) Hunyad megyei bizottsága. Megalakulásáról szóló döntést idén januárban hozták meg a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencián, ahol azt is megszabták, mely civilszervezetek delegálhatnak egy-egy tagot a 11 tagú bizottságba.

Magyar motívumos torta volt a meglepetés

Magyar motívumos torta volt a meglepetés

Közel 150-en vettek részt az RMDSZ dévai szervezetének idei farsangi bálján. Bár a bált jelmezesnek hirdették meg, úgy tűnt, a kora estétől érkező vendégek szinte mindannyian „otthon felejtették” farsangi díszüket. A beígért jelmezdíjazáskor azonban itt is ott is előtűntek a díszes velencei maszkok, a cowboyruhában érkezett Dulinszky László mellé hirtelen karcsú jó tündér sorakozott, s a vígan mulatozó gyerkőcök is mindannyian bemutatkoztak. A nagydíjat végül a még nem egészen 6 éves Oprisa Szilvia vitte el, aki egymás után hányta a cigánykerekeket a táncparketten a résztvevők lelkes tapsa közepette.

Tánclépésektől kopik a dévai gyerekek cipője

Tánclépésektől kopik a dévai gyerekek cipője

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2015. március 15-én írta ki a Petőfi Sándor Program ösztöndíjára való jelentkezést. Azon szerencsések közé tartozom, akiket kiválasztott az Államtitkárság és részt vehet a 9 hónapig tartó programban. A program célja, hogy az anyaország és a határon túl élő magyarság kapcsolatát, a diaszpórában élők magyarságtudatát segítse, erősítse. A fő tevékenységem a néptáncoktatás, de bármilyen hagyományőrző, közösségépítő tevékenységet is szívesen folytatok. Fogadó szervezetem a Szent Ferenc Alapítvány lett.

Bethlen Gábor nyomdokain a magyar értékekért

Bethlen Gábor nyomdokain a magyar értékekért

Fehér megyei vendégek részvételével ülésezett szombaton a dévai Téglás Gábor elméleti líceum aulájában a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencia, melyen az RMDSZ, a civilszervezetek, a pedagógusok és a történelmi magyar egyházak képviselői egyeztettek a 2016-ös teendőkről.

Tálentum-kamatoztatás a szórványban

Tálentum-kamatoztatás a szórványban

Barna Györgyöt óriáslajhár-jelmezben ismertem meg a dévai cserkészcsapat töklámpás-estjén, ahol a meseerdő szereplőjeként szelíd hangon kért segítséget a kis cserkészjelöltektől néhány furfangos találós kérdés megfejtésében. Utólag kiderült: alapos „őslénymúlttal” rendelkezik, hiszen otthon, a kárpátaljai Beregszászon kereken 10 esztendeje vezeti a Mamut őrsöt. Cserkészkörökben hallott a Petőfi-programról is, melynek keretében immár ösztöndíjasaként szeptember óta vállalt aktív jelenlétet a dévai magyar közösségben.

Kitárnám ablakom

Kitárnám ablakom

Szabó Péter aradi származású költő negyedik kötetének bemutatásával indult a dévai unitárius egyházközség utóbbi adventi találkozója. Brittich Erzsébet, a kötet szerkesztőjeként és grafikusaként mutatta be a költőtársat, akinek 30 évi szünet után immár a második kötete jelenik meg idén.

Előző 12345 ... 9 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro