Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Déva

Tanított, táncolt, nevelt

Ciceri Attila tavaly ősszel Petőfi-ösztöndíjasként érkezett Dévára, a Szent Ferenc Alapítvány meghívására, néptáncot tanítani a gyermekeknek. Kilenc hónapos szolgálata leteltével igazi néptánc-gálával búcsúzott az alapítványtól, munkája nyomán több tucatnyi gyermek ropta jókedvvel, szakértelemmel a táncot a marosillyei Veresbátya tövében felállított színpadon. Itt beszélgettünk a műsorról, gyermekekről, táncról, munkáról és egy kicsit a jövőről is.

Majális és májusfaállítás

Jókedvű majálissal indult a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysora Déván.

Legyen egyetértés, szabadság és béke!

Déván idén is két helyszínen emlékeztek 1848. március 15-re.

Csapattá forrasztott a templom

A X. MI. osztály három éve fogadta örökbe a dévai református templomot. Ez idő alatt sokat munkálkodtunk: Facebook-oldalt hoztunk létre, és aktualizálunk rendszeresen, könyvjelzőket és naptárakat osztogattunk az iskolában, hazai és külföldi közösségek körében, istentiszteleteken vettünk részt, karácsonykor és március 15-én templomi műsorainkkal gazdagítottuk a gyülekezeti életet.

Megalakult a Hunyad Megyei Értéktár Bizottság

Szerda délután tartotta Déván alakuló ülését az Erdélyi Magyar Értéktár (EMÉ) Hunyad megyei bizottsága. Megalakulásáról szóló döntést idén januárban hozták meg a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencián, ahol azt is megszabták, mely civilszervezetek delegálhatnak egy-egy tagot a 11 tagú bizottságba.

Magyar motívumos torta volt a meglepetés

Közel 150-en vettek részt az RMDSZ dévai szervezetének idei farsangi bálján. Bár a bált jelmezesnek hirdették meg, úgy tűnt, a kora estétől érkező vendégek szinte mindannyian „otthon felejtették” farsangi díszüket. A beígért jelmezdíjazáskor azonban itt is ott is előtűntek a díszes velencei maszkok, a cowboyruhában érkezett Dulinszky László mellé hirtelen karcsú jó tündér sorakozott, s a vígan mulatozó gyerkőcök is mindannyian bemutatkoztak. A nagydíjat végül a még nem egészen 6 éves Oprisa Szilvia vitte el, aki egymás után hányta a cigánykerekeket a táncparketten a résztvevők lelkes tapsa közepette.

Tánclépésektől kopik a dévai gyerekek cipője

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2015. március 15-én írta ki a Petőfi Sándor Program ösztöndíjára való jelentkezést. Azon szerencsések közé tartozom, akiket kiválasztott az Államtitkárság és részt vehet a 9 hónapig tartó programban. A program célja, hogy az anyaország és a határon túl élő magyarság kapcsolatát, a diaszpórában élők magyarságtudatát segítse, erősítse. A fő tevékenységem a néptáncoktatás, de bármilyen hagyományőrző, közösségépítő tevékenységet is szívesen folytatok. Fogadó szervezetem a Szent Ferenc Alapítvány lett.

Bethlen Gábor nyomdokain a magyar értékekért

Fehér megyei vendégek részvételével ülésezett szombaton a dévai Téglás Gábor elméleti líceum aulájában a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencia, melyen az RMDSZ, a civilszervezetek, a pedagógusok és a történelmi magyar egyházak képviselői egyeztettek a 2016-ös teendőkről.

Tálentum-kamatoztatás a szórványban

Barna Györgyöt óriáslajhár-jelmezben ismertem meg a dévai cserkészcsapat töklámpás-estjén, ahol a meseerdő szereplőjeként szelíd hangon kért segítséget a kis cserkészjelöltektől néhány furfangos találós kérdés megfejtésében. Utólag kiderült: alapos „őslénymúlttal” rendelkezik, hiszen otthon, a kárpátaljai Beregszászon kereken 10 esztendeje vezeti a Mamut őrsöt. Cserkészkörökben hallott a Petőfi-programról is, melynek keretében immár ösztöndíjasaként szeptember óta vállalt aktív jelenlétet a dévai magyar közösségben.

Kitárnám ablakom

Szabó Péter aradi származású költő negyedik kötetének bemutatásával indult a dévai unitárius egyházközség utóbbi adventi találkozója. Brittich Erzsébet, a kötet szerkesztőjeként és grafikusaként mutatta be a költőtársat, akinek 30 évi szünet után immár a második kötete jelenik meg idén.

Előző 12345 ... 9 Következő