Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Déva

A szeretet csillagára néztünk

Idén is meghitt ünneppé emelkedett az immár 13. alkalommal megrendezett Adventi koszorú szavalóverseny. A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban otthonra talált rendezvényt már a kezdetekkor áthatotta az ünnepvárás hangulata, a magyar iskolaközpont pedagógusai évről évre egyre nagyobb odafigyeléssel készülnek ez alkalomra.

Fenyőillat és egymásrafigyelés

Meghitt hangulatú összejövetelekkel köszöntötte az idei adventet a dévai magyar közösség.

Külhoni testvérközösségek közös ünnepe

Rendkívül kellemes és felemelő rendezvénysorozattal lepte meg advent alkalmával Koppándi-Benczédi Zoltán dévai unitárius lelkész a Hunyad megyei magyarságot. Advent minden szombatján vagy vasárnapján különböző témájú közösségi összejövetelt szervez az unitárius parókián. Nemcsak unitáriusoknak, hanem minden felekezetű magyarnak, s nemcsak dévaiaknak, hanem a tágabb Hunyad megyei közösségnek.

Sűrű Mikulás-járás Déván

Idén bőven időzött Déván a Mikulás: óvodában, iskolában, templomokban és természetesen otthon is felkereste a gyermekeket. Persze, nem csak a szófogadókat, ahogy a mesékben lenni szokott, hanem mindenkit, hiszen az öreg Miklós püspök jól tudja, hogy minden gyermek jó, még akkor is, ha néha csintalan, nyűgös, türelmetlen vagy makacs. Így aztán nem is maradtak ajándék nélkül az apróságok.

Pufi és pöttömségei Déván

Dévai, vajdahunyadi, csernakeresztúri óvodásoknak, kisiskolásoknak szerzett örömet a napokban Pufi, a kis manó, akit Barabás Réka előadóművész, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa hozott el Hunyad megyébe.

Adventi találkozások 2015

Idén is gazdag adventi tevékenységet kínál a helyi magyar közösségnek a Dévai Unitárius Szórványközpont.

Az a vágyunk, hogy helytálljunk!

Tartalmas, lélekemelő rendezvénnyel ünnepelte a Magyar Szórvány Napját a Hunyad megyei magyar közösség. A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum aulájában november 14-én Erdély nagyjainak „vigyázó szeme” előtt lépett színpadra számos helyi, értékőrző kisközösség: a Téglás Gábor Elméleti Líceum diáksága, a Csernakesztúri Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, a Szent Ferenc Alapítvány Margaréta néptánccsoportja, a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság Renaissance együttese, illetve a Szivárvány Nyugdíjasklub kórusa.

Felszentelték a temetőkápolnát

Közösségi összefogásból megépült temetőkápolnát szentelt fel november elsején Déván dr. Orbán Szabolcs OFM, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója.

Töklámpások világítottak a Jégkorszakban

Vidám töklámpás-készítésre hívta meg hétvégén a cserkészet iránt érdeklődő gyermekeket a dévai 55. Kőműves Kelemen Cserkészcsapat. A toborzóra be is népesült a Szent Antal ház udvara: több mint hatvan gyermek jött el fúrni, faragni, töklámpást készíteni.

Szállj költemény, szólj költemény

Tízéves születésnapja okán idén a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum volt a házigazdája a kaposvári Magyar–Román Baráti Társaság által szervezett „Szállj költemény, szólj költemény”  József Attila-szavalóversenynek.

Előző 123456 ... 9 Következő