Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Déva

Dél-Erdélyben magyarnak megmaradni

Dél-Erdélyben magyarnak megmaradni

A felelősség és összetartozás jegyében közös szórványprogramot írtak alá február 15-én Déván Hunyad és Kovászna megye elöljárói. Székelyföld jövője csak akkor lehet sikeres, ha az Erdély más részein, a szórványban élő magyarság is megerősödik – fogalmazódott meg a hosszú távú együttműködés célkitűzése. Nem sokkal a program beindulása után Gáll Sándor, Hunyad megyei református esperessel beszélgettünk.

Az önkéntes adakozás áldásosabb

Az önkéntes adakozás áldásosabb

Jövőre 100 éves évfordulóját ünneplik Déván a szecessziós stílusban épült református templomnak. Ez alkalomra készülve, átfogó templomfelújításba kezdett a gyülekezet. Ennek kapcsán beszélgettünk Lovász János, dévai református lelkipásztorral.

Szórványtengely Déván

Szórványtengely Déván

Miért kell nekünk szórvány-magyaroknak mások segítségére folyamodjunk, miért nem nyújtunk segítő-jobbot egymásnak. Hiszen nincs „felmentő sereg”: Magyarország egyre távolodik, az erdélyi tömbmagyarság pedig a szórvány sajnálatig jut: ugye milyen nehéz nektek? Jóllehet a szórványban sem a himnusszal kezdik a napot, az itteni magyarok ugyanúgy szembesülnek a mindennapok kihívásaival, hangsúlyozta Szabó Csaba, aki kolozsvári létére évek óta a szórvány-kérdéssel foglalkozik. Sőt, Szombatfalvi-Török Ferenccel, a nagyszebeni magyar polgári művelődési kör elnökével együtt a szórványtengely mozgalmat indította el.

Dévai emlékek

Dévai emlékek

A Kőműves Kelemen építette vár alatt elterülő város az erdélyi fejedelmek egyik erőssége volt. A romjaiban ma is látható dévai várat a tatárjárás után IV. Béla építette újjá, 1264-ből valók az első említések, ennek az évnek augusztusában itt győzte le V. István híve, Csák Péter az Istvánhoz hűtlenné vált Kán László erdélyi vajda seregét. 1302-től ez volt az erdélyi vajdák székhelye.

A magyar nyelv napjai Déván

A magyar nyelv napjai Déván

Bizonyára nem bánta meg az a több mint 200 diák és tanár, hogy a hétvégén Erdély számos vidékéről Dévára jött, a magyar nyelv napjai ünnepségére. A gazdag program izgalmas időtöltést jelentett valamennyi vendégnek a legkisebbektől a legnagyobbakig. Már rögtön a pénteki nyitóünnepség elnyerte a megyei tanfelügyelőség dísztermében egybegyűltek tetszését. Az anyanyelv ápolásának fontosságáról szóló beszédek után a diákok versek, illetve népdalok bemutatásával kényeztették el társaikat.

Célunk a dél-erdélyi szórványközpont kialakítása

Célunk a dél-erdélyi szórványközpont kialakítása

2003. november 15. aranybetűkkel íródik be az erdélyi unitárius egyház történetébe. Hiszen ezen a szombati napon teljesült be a közel egy évszázados vágy, a saját templom létrehozása Déván. Az avatóünnepségen beszélgettünk dr. Szabó Árpáddal, az Erdélyi Unitárius Egyház püspökével.

Sírok halála

Sírok halála

Nem szójátéknak szántam a címet. Erdély-szerte, szemmel láthatóan süllyednek, tűnnek el a régi sírok, neves, nagy emberek földi maradványait fedő hantok.

Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt

Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt

A dévai Melite-házat 1996-99 között építették a helybeli református hívek. A legkorszerűbb igényeket is kielégítő, saját központi fűtéssel rendelkező létesítményben már szerveztek kiállítást, de bármilyen magyar vonatkozású tevékenységnek otthont ad.

Előző 1 ... 6789

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro