Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Lozsád

Lozsád élni akar!

Lozsád élni akar!

Emberek és tervek keltek életre a falubálon.

Falurevitalizációs terv Lozsádon

Falurevitalizációs terv Lozsádon

Vajdahunyadon a szórvány keddi ünnepségén nem a helyi magyarság volt a vajdahunyadi Corvin-Savaria magyar házban tartott összejövetel témája, hanem Lozsád. A megyei RMDSZ és a református egyház ugyanis falurevitalizációs tervet kezdeményez Lozsádon, a kis település fennállásának 700. évfordulójára készül – első írásos említése 1320-ból származik.

A szépkorú Egri Ferencet köszöntjük

A szépkorú Egri Ferencet köszöntjük

Az idős Egri Ferencet 2015. február 2.-án kerestem fel Lozsádon, pontosan egy nappal azelőtt hogy betöltötte volna 95-ik életévét. Jó hangulatban találtam és különösen felderült, hogy ismét találkoztunk. Az ősi falunak ő a legidősebb református tagja, aki 1920. február 3-án született. A háborús éveket kivéve, egész életét itt élte le. Négygyermekes család második gyermeke volt. Legfiatalabb testvére ez év januárjában halt meg a Vajdahunyad melletti Hosdáton, 87 éves korában. A II. világháborúban fogságba esett, és csak 1946 végén került vissza falujába. 1948-ban megnősült, egy leány apja lett. Évtizedeken át dolgozott Piskin a vasútnál.

Már nyugdíjas volt, amikor megismertem. Meghitt otthonában mindig szívesen fogadott, és ekkor sokat mesélt a falu múltjáról. Amíg egészsége engedte rendszeresen eljárt a templomba. Öreg korában is érdekelték a világ eseményei. Öt éve özvegy, azóta Ibi leánya gondoskodik róla.

Isten adjon erőt, egészséget számára!

Kun Árpád ny. lelkipásztor, Vajdahunyad

Téli ünnepek a megye legrégebbi magyar falujában

Téli ünnepek a megye legrégebbi magyar falujában

Lozsád talán Hunyad megye legrégebbi magyar faluja. A Szászváros melletti, még a középkorból fennmaradt településen a románok közül is sokan jól beszélnek magyarul. A református Lozsád sokkal kisebb, mint a mélyen katolikus Csernakeresztúr, és sajnos, már kiöregedőfélben lévő falu.

Lozsádon még pislákol a láng

Lozsádon még pislákol a láng

Augusztus 25-én, vasárnap tartották a Lozsádon a konfirmációt. A közel kétszáz éves református templomban két 14 éves ifjú tett hitvallást – Csurka Aranka, és ikertestvére, Iván. Az ünnepi istentiszteletet követően a rokonság a családi házban ünnepelte a nagy eseményt.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 12 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 12 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 22 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro