Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Lupény

Sztrázsa focikupa Lupényban

Sztrázsa focikupa Lupényban

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg szombaton a lupényi Barbárock a Sztrázsa kispályás focibajnokságot. Amely a labdarúgás révén Kárpát-medencei magyar összefogássá terebélyesedett.

Megkezdődtek a Hunyad Megyei Magyar Napok

Megkezdődtek a Hunyad Megyei Magyar Napok

Hivatalosan is rajtolt május elsején, vasárnap a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata. Rendhagyó módon Lupényban, a Szakszervezetek Házában tartották a hetedik alkalommal megszervezett magyar napok nyitórendezvényét, amelyre a megye többi, magyarok által is lakott településéről érkeztek vendégek, de részt vettek magyarországi és franciaországi küldöttségek is – számoltak be hétfőn a szervezők.

Hőseink tisztelete felemel és kötelez

Hőseink tisztelete felemel és kötelez

Vallási felekezettől függetlenül – évről évre váltakozó helyszínen –, a lupényi magyarság idén is együtt emlékezett meg a szabadságharc hőseire. Ezúttal a református templomban, ahol nemcsak a helyi és környékbeli települések magyarjai gyűltek össze, hanem dévai és székelyföldi vendégek is eljöttek.

Budapestről és Kolozsvárról is felfigyelnek a szórványra

Budapestről és Kolozsvárról is felfigyelnek a szórványra

Lakossági fórummal, tárlatmegnyitóval és rockoperával kezdődött szombaton díszvendégek jelenlétében Lupényban és Petrozsényban a Zsil-völgyi magyar kulturális napok egyhetes rendezvénysorozata.

Paksi citerák Lupényban

Paksi citerák Lupényban

Hat dunántúli és dél-alföldi citera talált gazdára a hétvégén a lupényi magyar közösségben. A húros népi hangszereket Gutai István paksi író, nyugalmazott könyvtárigazgató hozta el a Zsil völgyébe.

Fél táskámat egy szórványközpontért!

Fél táskámat egy szórványközpontért!

Fél táska árából létre lehetne hozni a szórványközpontot Lupényban, amelyre a helyi magyaroknak nagy szüksége lenne – mondja Benedekfi Dávid, a szórványközpont-projekt ötletgazdája.

Kiszabadulás a lelki rabságból

Kiszabadulás a lelki rabságból

1848 március 15-én a magyarság lerázta az igát, elszakította fogsága láncait, ezáltal nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is felszabadult. A lelki rabság ugyanis rosszabb, mint a fizikai – hangsúlyozta bevezető beszédében a házigazda Tóth Róbert, Hunyad megyei baptista lelkipásztor. Akárcsak Petrozsényban, a lupényi magyarság is vallási felekezettől függetlenül, évről évre váltakozó helyszínen, együtt ünnepli a modern magyar nemzet 1848-as megszületését. Idén a baptistákra került sor, imaházuk zsúfolásig megtelt vasárnap délután a nemzeti ünnepségre.

Aki énekel, az kétszer imádkozik

Aki énekel, az kétszer imádkozik

Lupényban a református istentiszteleten való fellépéssel zárta Hunyad megyei körútját a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc vegyes kórus.

Mulatság, színdarab, könyvek, zene, humor és egy kis politika

Mulatság, színdarab, könyvek, zene, humor és egy kis politika

Hétvégén ismét rendkívül gazdag és színvonalas program kényeztette el a bányavidék szórványmagyarságát. A rendezvénysorozat fő színhelye Lupény volt, de Petrozsény sem maradt ki, sokan a mindkét városban zajlott eseményeken részt vettek.

Ifjúsági bibliahét Lupényban

Ifjúsági bibliahét Lupényban

A vakáció utolsó hetében 25 lupényi gyermeknek, fiatalnak nyílt lehetősége, hogy a helyi református egyházközség által szervezett bibliahét keretében gyarapodjon lélekben, tudásban.

1234 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 6 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 6 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 16 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro