Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Lupény

Sztrázsa focikupa Lupényban

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg szombaton a lupényi Barbárock a Sztrázsa kispályás focibajnokságot. Amely a labdarúgás révén Kárpát-medencei magyar összefogássá terebélyesedett.

Megkezdődtek a Hunyad Megyei Magyar Napok

Hivatalosan is rajtolt május elsején, vasárnap a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata. Rendhagyó módon Lupényban, a Szakszervezetek Házában tartották a hetedik alkalommal megszervezett magyar napok nyitórendezvényét, amelyre a megye többi, magyarok által is lakott településéről érkeztek vendégek, de részt vettek magyarországi és franciaországi küldöttségek is – számoltak be hétfőn a szervezők.

Hőseink tisztelete felemel és kötelez

Vallási felekezettől függetlenül – évről évre váltakozó helyszínen –, a lupényi magyarság idén is együtt emlékezett meg a szabadságharc hőseire. Ezúttal a református templomban, ahol nemcsak a helyi és környékbeli települések magyarjai gyűltek össze, hanem dévai és székelyföldi vendégek is eljöttek.

Budapestről és Kolozsvárról is felfigyelnek a szórványra

Lakossági fórummal, tárlatmegnyitóval és rockoperával kezdődött szombaton díszvendégek jelenlétében Lupényban és Petrozsényban a Zsil-völgyi magyar kulturális napok egyhetes rendezvénysorozata.

Paksi citerák Lupényban

Hat dunántúli és dél-alföldi citera talált gazdára a hétvégén a lupényi magyar közösségben. A húros népi hangszereket Gutai István paksi író, nyugalmazott könyvtárigazgató hozta el a Zsil völgyébe.

Fél táskámat egy szórványközpontért!

Fél táska árából létre lehetne hozni a szórványközpontot Lupényban, amelyre a helyi magyaroknak nagy szüksége lenne – mondja Benedekfi Dávid, a szórványközpont-projekt ötletgazdája.

Kiszabadulás a lelki rabságból

1848 március 15-én a magyarság lerázta az igát, elszakította fogsága láncait, ezáltal nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is felszabadult. A lelki rabság ugyanis rosszabb, mint a fizikai – hangsúlyozta bevezető beszédében a házigazda Tóth Róbert, Hunyad megyei baptista lelkipásztor. Akárcsak Petrozsényban, a lupényi magyarság is vallási felekezettől függetlenül, évről évre váltakozó helyszínen, együtt ünnepli a modern magyar nemzet 1848-as megszületését. Idén a baptistákra került sor, imaházuk zsúfolásig megtelt vasárnap délután a nemzeti ünnepségre.

Aki énekel, az kétszer imádkozik

Lupényban a református istentiszteleten való fellépéssel zárta Hunyad megyei körútját a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc vegyes kórus.

Mulatság, színdarab, könyvek, zene, humor és egy kis politika

Hétvégén ismét rendkívül gazdag és színvonalas program kényeztette el a bányavidék szórványmagyarságát. A rendezvénysorozat fő színhelye Lupény volt, de Petrozsény sem maradt ki, sokan a mindkét városban zajlott eseményeken részt vettek.

Ifjúsági bibliahét Lupényban

A vakáció utolsó hetében 25 lupényi gyermeknek, fiatalnak nyílt lehetősége, hogy a helyi református egyházközség által szervezett bibliahét keretében gyarapodjon lélekben, tudásban.

1234 Következő

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...