Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Magyar Napok

Az együttlét öröme

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a már hangyományosnak számító Hunyad Megyei Magyar Napok május 1–11. között.

Magyarként Hunyad megyében

Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy tanácsa, valamint a Vajdahunyad székhelyű Corvin Savaria Egyesület 2010 februárjában megállapodást kötött, melynek értelmében a felek együttműködésre kötelezték magukat a Hunyadiak szülőföldjén szórványban élő, mintegy 15 ezres magyarság fennmaradása érdekében. Beolvadásuknak személyes kapcsolatok létrehozása, ápolása és megerősítése által próbáltak gátat vetni. Az elképzelés hatékonyságáról a helyszínen meggyőződhettünk, ugyanis a 3. alkalommal megrendezett Hunyad Megyei Magyar Napoknak mi magunk is vendégei voltunk déli nemzettársaink jóvoltából.

Szolidaritás a megmaradásért

Vasárnap este Zanzibár-koncerttel zárult a III. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata, melynek központi gondolata idén a családra figyelés volt.

Célba értek

Utolsó napjára sem laposodott el a III. Hunyad megyei Magyar Napok rendezvénysora. Sőt, egyfajta összefoglalója lett a gazdag kínálatú kilenc napnak, melybe egyaránt belefért a hagyományőrzés, kultúra, szórakozás.

Magyar ünnep a bányavidéken

A Zsil völgyének jutott a főszerep hétvégén a Hunyad megyei napok alkalmával. Míg múlt vasárnap a nyitóünnepség alkalmával Vajdahunyad került előtérbe, pénteken Petrozsény, szombaton pedig Lupény volt a kiemelt helyszín, majd vasárnap, a záróünnepségen Déváé a főszerep.

Többnemzetiségű ipari múlt

Szerdán is gazdag volt a kínálat a Hunyad megyei magyar napok során.

Ezt a földet választottam, ezt a napot úgy akartam

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, számos magyar civilszervezettel, oktatási intézménnyel és egyházközségekkel karöltve immár harmadik alkalommal rendezte meg a Hunyad Megyei Magyar napokat.