Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Magyar Napok /

Ezt a földet választottam, ezt a napot úgy akartam

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, számos magyar civilszervezettel, oktatási intézménnyel és egyházközségekkel karöltve immár harmadik alkalommal rendezte meg a Hunyad Megyei Magyar napokat.

Család és multikulturalizmus a III. Hunyad megyei Magyar napokon

A rendkívül gazdag és változatos programot kínáló, a megye szinte minden magyarlakta településére kiterjedő kilencnapos rendezvénysorozat központjában idén a család áll.

Horgászok és karikatúrák

Szombaton sportosan rajtolt a Hunyad Megyei Magyar Napok idei rendezvénysora. A Szászváros közeli Bencenci-tónál már hajnalhasadtával gyülekeztek a horgászok, az RMDSZ dévai szervezete által megrendezett, immár több éve nagy sikernek örvendő horgászversenyre. Hét óra tájban már 66 pecabot meredt a tóra, s hamarosan húzni kezdek a pontyok, kárászok, keszegek, pár óra alatt mindenkinek került a vedrébe néhány fickándozó halacska. Pogocsán Ferdinánd főszervező szerint igen gazdag volt a zsákmány. S ami még örvendetesebb: a horgászok (magyarok, románok) ezúttal családostul jöttek, így igen jó hangulat kerekedett. A halászlé-főzés ugyan elmaradt, de a résztvevők ízeletes rostélyossal, mititéjjel csillapíthatták éhségüket. A nyertesek: Niţă Sándor, Gergely Lajos, Veres Béla, id. Kásler István, illetve a legnagyobb halat kifogó Fábián Norbert, Molnár Márk főszponzor jóvoltából minőségi kellékekkel egészíthették ki saját horgászfelszerelésüket. A délutáni tűző napon azonban már szép vörösre égett a bőrük a horgászoknak, úgyhogy tökéletes modellt ülhettek volna az időközben Vajdahunyadra érkező Könczey Elemér kolozsvári karikaturistának. A művész, a Magyar Napok meghívottjaként a vajdahunyadi képzőművészeti galériában mutatta be Fejadag című könyvét, illetve az ezt alkotó kereken 365 karikatúráját. A nagy érdeklődésnek örvendő tárlatot Fazakas Tibor helyi grafikus nyitotta meg, aki a galériát behálózó spárgákra kicsíptetett karikatúrákat társadalmunk kimosott szennyeséhez hasonlította. De hasonlóságot vélt felfedezni Örkény egypercesei és Könczey tömör mondandójú rajzai között is. A kiállító művész szerint karikatúrát bárki tud rajzolni, csupán egy papír, ceruza és egy jó ötlet kell. Jómagam soha nem fogyok ki az ötletekből, hiszen ha már sem az utca, sem a politika, sem semmi más nem produkálna vajmi fonákságot, még mindig ott vannak a saját gyengeségeim, amit simán kikarikírozhatok – fogalmazott Könczey. A tárlatmegnyitón Babos Aranka és művésztársai Sosztakovics muzsikával kedveskedtek a közönségnek.

Emléktábla nincs, de lehet!

A jó hangulatú tárlatmegnyitó után komolyabbra fordult a szó a magyar napok keretében. A dévai Téglás Gábor Iskolában afféle előzetes előadáson ismerkedhettek az érdeklődők Torma Zsófia munkásságával, illetve a rovásírás történetével. E két téma részletes bemutatására, megvitatására azonban másnap délelőtt került sor, Szászvároson, a református templom tanácstermében, ahol elsőként Mihai Căstăian, a helyi múzeum vezetője ismertette román nyelven Torma Zsófia munkásságát. Ezért igen hálás vagyok a muzeológusnak, hiszen az előadáson jelen volt Torma Zsófia szászvárosi házának jelenlegi tulajdonosa is, akit eddig nem sikerült meggyőznünk, hogy elfogadja a ház falára állítandó emléktáblát, így, bár a Magyar Napok programjában is szerepelt az emléktábla avatás, újra el kellett napolnunk. Az előadás nyomán azonban a tulajdonosnő pozitívan nyilatkozott ez ügyben és nagyon remélem, hogy idén szeptemberben, Torma Zsófia születésének 180. évfordulóján végre emléktábla kerül háza falára – fogalmazott Fülöp Júlia, a régésznő emlékét hűségesen ápoló helybeli EMKE-elnök. A Csicsókeresztúron született, de a Hunyad megyei Tordoson, Nándorvályán, Algyógyon kutató Torma Zsófia munkásságáról ezúttal Friedrich Klára beszélt, majd Szakács Gábor egészítette ki az előadást, beszámolva a rovásírással kapcsolatos legújabb felfedezésekről, többek közt a bosnyák piramisokon megtalált, akár rovásírásnak is minősíthető jelekről. A megemlékezést Maniu Noémi és Menyhárt Brigitta zongorajátéka, illetve szavalata gazdagította.

Mustármag Lupényban és Déván

A tudományos világban még ma is méltatlanul háttérbe szoruló magyar régésznő munkásságát ismertető szászvárosi előadással párhuzamosan a vajdahunyadi római katolikus templomban a Szent Korona Lovagrend mutatta be a magyar korona replikáit, a Magyar házban pedig Fazakas Tibor és Balázs Tibor képzőművészek tárlatát nyitották meg.

Déván a székelyudvarhelyi Kulcsár Székely Attila színművész adta elő Wass Albert műveiből készültMustármag című összeállítását, amelyben nagyszerűen sikerült tolmácsolnia az író vívódásait, sziklaszilárd hitét, az általa tisztelt örök értékeket, és azt a kiolthatatlan reményt, amely a legfájdalmasabb hangú írásaiban is ott bujkál. Az előadó szerint kimondottan szórványközösségek számára készült előadást meghatódva hallgatta a dévai, illetve egy nappal korábban a lupényi magyar közösség is.

Bográcsos és politikusok

Eközben a vajdahunyadi vár tövében elkezdődött a családok vasárnapja. A szombathelyi kézműves csoport vezetésével gyönyörű ékszereket, nemez-, bőr- és agyagtárgyakat készíthettek az érdeklődők. Délután a dévai Renaissance táncegyüttes lépett színre, majd a csernakeresztúri hagyományőrzők. Közben rotyogtak a főzőversenyre benevezett bográcsok. A fiatalok csapata vaddisznóból és a Cserna vizéből főzték paprikásukat. A petrillai csapat a Páreng hegység tövéből fakadó forrás vizét használta a bográcsoshoz, a mészáros-gulyást főzők pedig kizárólag házi előállítású alapanyagokkal dolgoztak. A zsűri ezúttal a rendezvényre érkező politikusokból verbuválódott. Kelemen Hunor országos RMDSZ-elnök azonban nemcsak a gulyásokat értékelte, hanem magát a rendezvényt is, hangsúlyozva: ez a közösségépítés egyik legjobb formája, amely ugyanakkor a Hunyad megyei interetnikus környezetben lehetőséget ad a magyar kultúra, a magyar értékek bemutatására, ami egyértelműen a közösség megerősödését vonja maga után.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének elnöke szintén részt vett a vasárnapi rendezvényeken. Mint mondta, a Hunyad Megyei Magyar Napok eddig is, most is arról szólnak, hogy kilépünk az iskolatermekből, a templomfalak közül, megmutatjuk, hogy bár kevesen vagyunk itt, Hunyad megyében, azért vannak értékeink, amelyek jelentősen gazdagítják e megyét. „Ugyanakkor egyfajta nyitás a többségi lakosság és a vegyes családok felé, hiszen meggyőződésem, hogy a multikulturalizmus itt, Hunyad megyében is megerősödhet” – fogalmazott Winkler Gyula. Hasonlóan vélekedett Bende Barna vajdahunyadi polgármesterjelölt, aki szintén a multikulturalizmus, illetve a család szerepéről beszélt. A Magyar Napok ünnepélyes megnyitóján Mircea Moloţ megyei tanácselnök is felszólalt, megerősítve, hogy a magyarság az elkövetkező időszakban is partnerre találhat benne.

Több mint 3000-en daloltak a Republic-kal

Kétségtelen, hogy ezúttal nem csupán a politikusokat öntötte el a nyitás, barátság, reménység gondolata, hiszen mindez valóban benne volt a levegőben. A hunyadi vár tövében ugyanis egyre több és több magyar (és román) ember gyűlt össze. Rengeteg fiatal, de középkorúak, idősebbek is vígan hangolták magukat a Katapult koncerttel az est nagy fénypontjára, amikor Cipő és csapata végre színpadra lépett és felcsendült Ezt a földet választottam, ezt a napot úgy akartam és még tucatnyi ismert sláger, köztük a 67-es út, a Szállj el kismadár, a 16 tonna fekete szén, és persze a Repül a bálna. Utóbbiak már a ráadásban szóltak, a daloló, tomboló közönséget nehéz volt jóllakatni a Republic-dalokkal. Babos Aranka főszervező joggal nevezhette sikeresnek az immár harmadik alkalommal megrendezett Magyar Napokat. Mint mondta azonban, mindez nem jöhetett volna össze a rengeteg lelkes munkatárs és pedagógusok, egyházi vezetők, civilszervezetek, illetve az anyagi hátteret biztosító támogatók nélkül.

Czakó Gábor és a májusfa

A nagysikerű vasárnapi rendezvények tulajdonképpen csak bevezetőnek számítottak, hiszen még ezután következett a Kossuth-díjas Czakó Gábor író, publicista, képzőművész előadása, melyen a magyar észjárásba avatta be hallgatóságát. Czuczor Gergely és Fogarasi János A magyar nyelv szótára című munkájára hivatkozva hívta fel a  figyelmet a magyar nyelv nagyszerűségére. Nyelvünk teljes szókincse szógyökökre épül. E gyökökből pedig szinte végtelen mennyiségben képezhetők az új szavak – fogalmazott az író.

Májusfaállítás

Czakó Gábor nagy érdeklődéssel vett részt a magyar napok további rendezvényein is. Csernakeresztúron örömmel szemlélte a fiatalok májusfaavatóját. A tavasz ősi jelképét, a fiatal lombos fát a legények május első napjának hajnalán lopják be a leányok udvarába. A hajadonoknak ki kell találniuk, kitől kapták a fát, s ha megsejtik, és kedvükre való az illető legény, akkor színes szalagokkal díszítik fel azt, és kitűzik a kapuba. Minél több fát kap egy leány, annál büszkébb lehet – mondta Szabó Julianna, a Hagyományőrző Egyesület vezetője. A hétfői májusfaavatáson a helyi néptánccsoport fiataljai ropták a bukovinai székely táncokat, illetve a dévai Szivárvány nyugdíjasklub énekkara adott elő szintén bukovinai népdalokat.

Ma természetesen majálissal telt a nap. Déván is, Vajdahunyadon is családi főzőversenyt hirdettek, utóbbi helyszínen még palacsintasütéssel is megtoldották. Délelőttre Déván egy hatcsapatos focibajnokság is befért a programba, délután pedig a dévai közönséget is megörvendeztette a csernakeresztúri tánccsoport, a dévai nyugdíjasok énekkara, illetve a Domokos Band.
És mindez még csak a negyedik napot jelentette a kilenc naposra tervezett rendezvénysorozatból!

Gáspár-Barra Réka, Nyugati Jelen, 2012. május 1.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro