Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Magyar Napok /

Magyar ünnep a bányavidéken

A Zsil völgyének jutott a főszerep hétvégén a Hunyad megyei napok alkalmával. Míg múlt vasárnap a nyitóünnepség alkalmával Vajdahunyad került előtérbe, pénteken Petrozsény, szombaton pedig Lupény volt a kiemelt helyszín, majd vasárnap, a záróünnepségen Déváé a főszerep.

Hunyad megyei magyar napok

Magyar est Petrozsényban

Péntek este Dancs Annamari harmadszor lépett fel Petrozsényban. Fellépése most is sikeres volt, klasszikus magyar és nemzetközi könnyűzenei darabokkal, operett áriákkal és hasonló közkedvelt dalokkal kényeztette el az éjszakába nyúló szórakozást választó magyar közönséget. Erdély üdvöskéje ugyanis közvetlenül Budapestről érkezett Petrozsényba, ahol csütörtökön a Duna TV kDancs Annamari a petrozsényi gyerekek közöttívánságkosár műsorának vendége volt. Ezért a bányavidék fővárosában tartott előadása későn, majdnem éjfélkor kezdődött. A Jézus Szíve kollégium diákjait ez egyáltalán nem zavarta, hajnalig tomboltak Dancs Annamari koncertjén, együtt énekeltek, táncoltak vele, majd a végén megrohamozták autogramokért. Amúgy a Jézus Szíve gyerekei mentették meg Petrozsény becsületét: a felnőtt magyar közösség lehangolóan kis számba jelent meg Dancs Annamari koncertjén, s az egész magyar esten. A közkedvelt székely művésznő fellépése előtt ugyanis órákig magyar zenés buli volt a városközponti szórakozóhelyen.

Szabadtéri mulatság a bányavidék magyar fővárosában

Ellentétes volt a helyzet szombaton a szomszédos Lupényban, ahol szám szerint ugyan kevesebb magyar él, mint Petrozsényban, a közösség azonban összetartóbbnak bizonyult az utóbbi évek során, hangadói – élen Benedekfi Dávid helyi RMDSZ-elnökkel – összehasonlíthatatlanul több, színvonalasabb és közösség megmozgatóbb rendezvényeket szerveztek. Hétvégén sem volt másképp. A helyi magyarok és háromszéki barátaik, vendégeik már délelőtt nagyszerű hangulatot teremtettek. Péntek délutáni sikeres sztrigyszentgyörgyi előadása után a bibarcfalvi Búzavirág furulya, néptánc és színjátszó diákcsoport néptáncokat és hagyományos székely humorral megspékelt színdarabot adott elő a helybéliek örömére. Később a sepsiszentgyörgyi Százlábú együttes, majd a szintén sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium néptánccsoportja lépett fel. Noha a Szórvány-Székelyföld program keretében a Hunyad megyei magyarság Kovászna megyével épített ki testvérkapcsolatot, a székelyföld másik megyéje, Hargita sem maradt ki a hétvégi programból: korondi népművészek pórtékáikkal jelentek meg, csíkiak finom kürtöskalácsot sütöttek, az Udvarhelyszéki Népművészeti Egyesület pedig népművészeti ismertetőt, kézműves-foglalkozásokat mutatott be a lupényi gyerekeknek. A Hunyad megyeiek sem maradtak el, a csernakeresztúri hagyományőrző egyesület is szép néptáncokat mutatott be, bukovinai székely őseik néptáncait.

Magyar programok, magyaros ízek…

Közben a helyiek bográcsaiban főtt a gulyás. A programból nem hiányozhatott a főzőverseny sem, az idő multával egyre nagyobb számban érkező Zsil-völgyi magyarok (a szomszédos városokból is jöttek) és székely vendégeik kíváncsian várták a finom falatokat és azok díjazását. Amíg elkészült a gulyás, a lupényi civilszervezetek és – 3 év számtalan látogatása után már régi jó barátként visszatérő – háromszékiek a jövendő közös programokat beszélték meg egy sör mellett, a magyar történelmi örökség felkarolásától és idegenforgalmi kiaknázásától, közös focibajnokságig a helyi Barbárock fradi-szurkoló fociklub szervezésében. Közel 3 év alatt a Szórvány–Székelyföld program gyökereket eresztett, túl a politikai elöljárók együttműködésén, számos Hunyad és Kovászna megyei civil kezdeményezés, iskola, egyházközség közvetlen kapcsolatot alakított ki egymással.

Közben elkészült a finom gulyás, de csak a zsűritagok és a szemfülesebbek kóstolhatták meg mindegyiket. A finom falatoknak akkora sikere volt, hogy a 30 literes nagy bográcsok pillanatok alatt kiürültek, a duplázni szándékozók gyorsan kellett mozogjanak. A hagyományos magyar ételt többféleképpen készítették el, egyesek csípősebben, mások kevésbé, egyesek galuskával, mások zsírosabban, de mindannyian finoman. Az első díjat a Gáll Sándor lelkipásztor vezette református egyházközösség főzőcsapata nyerte el, a díjakat Benedekfi Dávid és Winkler Gyula, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke adták át, miután köszöntötték az egybegyűlteket. Amúgy szombaton Lupényban ott volt a Hunyad megyei magyarság számos képviselője, csupán az éppen lupényi származású Dézsi Attila hiányzott. Bukarestben maradt, szombaton egész nap a MOGYE önálló magyar karát elutasító bírósági határozat elleni fellebbezés elkészítésén dolgozott a leköszönő kormány főtitkáraként. A MOGYE magyar kara elleni fellépést prioritásként kezelő új USL-kormány aligha óvja meg a céljával megegyező táblabírósági határozatot, az idő szorításában pedig gyorsan kell lépni.

….és magyar élőzene

Mire mindenki jóllakott, s a jókedv és hangulat tovább fokozódott, sor került az egész napos szabadtéri ünnepség fénypontjára: Bunyós Pityu előadására. Az olimpián is részt vevő, majdnem világbajnok ökölvívóból népszerű énekessé vált Bunyós Pityu örömmel érkezett Lupényba, „Magyarországról ide a másféle Magyarországra”, ahogy köszöntötte a tapsoló közönséget. Fellépése hátterében szépen látszottak az ezeréves határt jelölő, néhol még hófödte hegyek. A közkedvelt anyaországi művész azonban nemcsak klasszikus magyar dalaival, nótáival szórakoztatta a Hunyad megyei magyarokat (koncertjére már Vajdahunyadról és Sztrigyszentgyörgyről, jó 70-80 kilométerről is szép számban jöttek), hanem vicceivel és humoros történeteivel, melyeket két dal között, söre kortyolgatása közben mesélt. Fergeteges bulit csapott, a közönség együtt énekelte vele a közismert dalokat, egyesek táncoltak is, és mindenki nagyon jól érezte magát.

Ifjúsági programok

Eközben Vajdahunyadon is zajlottak a magyar napok, szombaton az ifjúság került előtérbe. Bodor László, a MIÉRT országos elnöke az ifjúsági lehetőségeket mutatta be a kastély udvarán felállított sátorban a helyi és dévai kamaszoknak, majd szórakoztató vetélkedőre került sor. Melyen 5 csapat egymással versenyzett minél agyafúrtabb próbákon. Például utcai szolgálatot teljesítő rendőröktől kölcsön kellett kérni a kalapot, járókelőktől puszikat kellett szerezni, nyomozó versenyt kellett tartani a város utcáin és hasonlókat. Nyilván fiatalokhoz illően, a zene, különböző közösségi játékok és az estet záró tábortüzes buli sem maradhatott el a jókedvvel teli napról.

Chirmiciu András, Nyugati Jelen, 2012. május 6.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 3 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 3 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 3 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 6 hónapja

Darlac

feltöltve 6 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro