Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Magyar Napok /

Szolidaritás a megmaradásért

Vasárnap este Zanzibár-koncerttel zárult a III. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata, melynek központi gondolata idén a családra figyelés volt.

Véget értek a Hunyad Megyei Magyar Napok

A szervezésről, eredményekről, magukról az eseményekről és ezek visszhanBabos Aranka szervezés közben (Balázs Csaba fotója)gjáról Babos Aranka főszervezőt, az RMDSZ vajdahunyadi szervezetének elnökét kérdeztük.
– Kétéves tapasztalattal a hátunk mögött már sokkal gördülékenyebben folyt a szervezés. Idén a családcentrikusságra fektettük a hangsúlyt és ez nagy kihívást jelentett, hiszen mindannyian tudjuk, hogy nem könnyű feladat egy-egy teljes családot kimozdítani, bármennyire is vonzó lenne egy esemény. Azért úgy érzem, elég sok család vett részt aktívan a vetélkedőkön, főzőversenyeken, horgászaton és egyéb programokon is.

– Ha már a résztvevőknél tartunk – becsléseik szerint hányan fordultak meg az idei rendezvényeken?
– Pontos adat még nincs a birtokomban, de remélem, hogy idén is elértük a tavalyi nyolcezret. Ezúttal azonban nem is a számokra koncentráltunk, hanem sokkal inkább arra, hogy üzeneteket közvetítsünk, hogy közel kerüljünk az emberekhez és megmozdítsunk bennük valamit. Örömmel mondom azt, hogy idén elég sok turista is bekapcsolódott a rendezvényeinkbe. Több olyan esetről is tudok, hogy csak átutazóban voltak Déván vagy Vajdahunyadon, de végül több napot maradtak, részt vettek az eseményeken. És biztos vagyok, hogy jó hírét viszik a Hunyad Megyei Magyar Napoknak.

A testvérmegyék, testvértelepülések mennyire voltak jelen?
– Nagymértékben. És ez óriási segítséget jelentett. Elsősorban Háromszéket említeném, ahonnan legalább száz aktív résztvevő – táncos, kézműves, színjátszó, előadó – érkezett. Szombathelyről jött egy kézműves csapat. Czegléd és Szentgyörgy támogatásával jött el a Zanzibár. Szóval nagy összefogás eredménye ez a rendezvény.

A helyi közösségeket sikerült-e bevonni a szervezésbe?
– Minden eddigi évnél aktívabban vettek részt a helyi civilszervezetek, egyházközségek, iskolák és RMDSZ-szervezetek, akiknek ezúton is köszönetet mondok. Ha csak ebből az összefogásból állt volna a rendezvény, már az is nagy eredménynek számítana. Külön kiemelném a fiatal önkéntesek csapatát, akik nélkül szinte lehetetlen lett volna a rendezvények lebonyolítása, és szívből remélem, hogy közülük kerül ki majd az a csapat is, amely a mi munkánkat átveszi, folytatja.

A lelkes munka mellett, azért egy ilyen rendezvényhez pénz is kell. Sikerült-e támogatókat szerezni?
– Legjelentősebb támogatónk az Etnikumközi Hivatal volt, de anyagi támogatást kaptunk a Művelődési Minisztériumtól, az Ifjúsági hatóságtól, a Communitas Alapítványtól, a Kovászna, illetve Hunyad megyei tanácsoktól, több önkormányzattól. És sikerült megszólítanunk ismét a helyi kisebb-nagyobb vállalkozókat is, akik két év tapasztalatából tudták, hogy jó helyre adják a pénzüket, olyan rendezvényekre, amelyek a közösségépítést, az értékátadást szolgálják.

Melyek voltak a rendezvénysor kiemelkedő eseményei?
– Elsősorban Könczey Elemér karikatúra-kiállítását említeném, amely egy rendkívül színvonalas esemény volt, majd a Republic koncertet és az egész családi napot Vajdahunyadon, mely a hivatalos megnyitója volt a magyar napoknak. A hét folyamán számos helyi művész és műkedvelő lépett fel, mutatta meg tehetségét – amire nagyon büszkék vagyunk, és minden évben odafigyelünk a helyi értékek támogatására. Megemlíteném még Markó Béla csütörtöki könyvbemutatóját, és emellett rengeteg néptánc-, kóruselőadás, ifjúsági napok, Téglás-nap, kézműves-foglalkozás zajlott egész héten, Lupénytól Brádig és Tordostól Haróig összesen 20 Hunayd megyei településen.

Elmaradt-e valami a betervezett programokból?
– Sajnos igen. De hát egy ilyen méretű rendezvénynél ez óhatatlanul előfordul, mint ahogy az időbeni csúszások is. Utóbbiból szerencsére nem volt túl sok. Ami pedig a programváltozást illeti, sajnos pár nappal a rendezvény előtt a Budapesti utcaszínház visszamondta a fellépéseit. Ez nyolc előadást jelentett, amit gyorsan helyettesíteni kellett. Itt is köszönetet kell mondanom a háromszékieknek, akik azonnal kisegítettek és elküldték a Búzavirág amatőr színjátszó csoportot, hogy pótolják az előadásokat.

Említette, hogy az idei cél az üzenetközvetítés volt. Mi lenne ez?
– Legfőképpen azt kívántuk megéreztetni a résztvevőkkel, és a teljes Hunyad megyei magyar közösséggel, hogy szolidárisnak kell lennünk egymással és ez csak úgy működik, ha tényleg együtt vagyunk, együtt érzünk, együtt teszünk a közös jövőnkért. A szolidaritásnak legjobb példája a család. És ha a család szeretete, melegsége, összetartó ereje megerősödik és kisugárzik a közösségre is, akkor úgy gondolom, hogy mi itt Erdélyben magyarul és magyarként sokkal könnyebben megmaradhatunk.

Gáspár-Barra Réka, Nyugati Jelen, 2012. május 10.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 12.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Komlódi patak és Kisnyulas mellékvölgyében.

Friss anyagok

Petőfi-ösztöndíjasok tanácskozása Szamosújváron

A szórványban végzett értékmegőrző munkájukért és hivatástudatukért mondott köszönetet a Petőfi-programban részt vevő ösztöndíjasoknak...

feltöltve 2 napja

Misztériumjáték a szórványközösségben

Idén első alkalommal örvendeztette meg a magyar szórványközösséget misztériumjátékkal december 18–24. között a radnóti általános iskola...

feltöltve 2 napja

Radnót

feltöltve 2 napja

150 éves fénykép Czelder Mártonról

Eddig nem látott, 150 éves fénykép került elő Czelder Márton református missziós lelkészről, költőről, szórványmentőről a családi a...

feltöltve 15 napja

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

feltöltve 2 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro