Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Marosillye

Báthori István adománylevele Marosillyén

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a marosillyei Veres-bástya tulajdonosaként évről évre megnyitja az érdeklődők előtt a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére nevet viselő kiállítást június 15. és szeptember 15. között.

Az irgalmasság, szeretet és tiszta öröm jegyében

Több százan jöttek el idén is a Kárpát-medence minden sarkából Marosillyére, Bethlen Gábor szülőházába, megünnepelni a Szövetség napját.

A Veres-bástya aranykora

Több mint 3000 látogató fordult meg idén nyáron a marosillyei Veres-bástyában – számolt be pénteken Varga Csaba, a ház megbízott vezetője. A Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában lévő műemléképületet főleg magyarországi turisták látogatják, de a hazaiak és távolabbról érkezők száma is folyamatosan gyarapodik. Az idei nagyvakációban a magyarországi Határtalanul program keretében közel félezer diák fordult meg Bethlen Gábor szülőházában.

Megújulóban a Bethlen-ház

A Communitas Alapítvány támogatásával szépült a marosillyei Veres bástya. – Amióta a dévai Szent Ferenc Alapítvány gondjaiba vette Bethlen Gábor fejdelem marosillyei szülőházát, igyekszünk folyamatos fejlesztést eszközölni a műemléképületen. Az eredmény nem is marad el, évről évre egyre nagyobb számban érkeznek a hazai és magyarországi látgatók, akiket az alapítványnál nevelkedő fiatalok fogadnak, kalauzolnak végig az épületen.

Ima, tánc, zene és ökölvívás is belefért

Idén is Bethlen Gábor fejedelem marosillyei szülőházában tartotta meg a dévai Szent Ferenc Alapítvány a Szövetség napját. Böjte Csaba atya a szentmisében négyféle szövetség megkötésére, megerősítésére szólította fel a gyermekeket, fiatalokat, vendégeket.

Dél-erdélyi fiatalok találkozója

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány idén május 30-án szervezi meg a Szövetségkötés ünnepét Bethlen Gábor marosillyei szülőházában, illetve ennek kertjében. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik, ezt követően Kányádi koncert, könyvbemutató, kürtőskalács-sütésre, Amor-Fortum boxbajnokság, reneszánsz táncok illetve sok-sok játék szerepel a programban.
És természetesen mindenkit nagy szeretettel várnak!

Korabeli öltözékben fogadták a látogatókat

Idén nyáron is szép számban keresték fel a turisták Bethlen Gábor marosillyei szülőházát.

Úgy cselekedni, hogy megmaradjunk

Bethlen Gábor zászlajának felvonásával kezdődött november 16-án Marosillyén az Erdély nagy fejedelemének emlékét idéző idei ünnepség. Varga Csaba, a Veresbástya gondnoka örömmel üdvözölte a jelenlévőket, felkérve a Bethlen Gábor szellemiségét ápoló Hunyad megyei civilszervezeteket, közösségeket, hogy rövid felszólalásokkal, koszorúzással róják le kegyeletüket a fejedelem emléke előtt.

Bethlen ünnepség Marosillyén

A dévai Szent Ferenc Alapítvány idén november 16-án szervezi meg a hagyományos marosillyei Bethlen napot.

Marosillye - református templom

Dévától lefele haladva a Maros mentén a folyó jobb oldalán terül el Marosillye.

12 Következő

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.