Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Petrozsény

Maroknyi magyarság a Zsil völgyében

Fennállásának 130 éves évfordulóját ünnepelte hétvégén a petrozsényi Szent Borbála római katolikus templom közössége. A megfogyatkozott létszámú Zsil-völgyi magyarságnak egyetlen magtartója maradt: a történelmi egyházak.

Magyar ünnep a Zsil völgyében

Folyamatos figyelmet kell szentelni annak az épített örökségnek, amely szerte a Kárpát-medencében, Erdélyben a magyar identitás és múlt része – fogalmazott vasárnap Kelemen Hunor szövetségi elnök Petrozsényben, a Megújuló örökségünk: Értékmentés a Kárpát-medencében című, felújított műemlékeket sorakoztató fotókiállítás bemutató ünnepségén, amely keretében hivatalosan megnyitották a tizenharmadik Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napokat.

A plébános, aki összefogja a petrozsényi magyarságot

A Zsil völgyében is szórványban él a magyarság. A folyó völgyében gyöngyfüzérszerűen sorakoznak a bányászvárosok, amelyek közül a legnagyobb Petrozsény. A Székelyföldről idehelyezett Szász János plébános szolgál Petrozsényben, de ő nem csak a katolikusok lelki gondjaival foglalkozik, hanem a maroknyi magyarság közösségi életét is szervezi. Tavasszal a plébánost Barcsai Ákos-díjjal tüntették ki. Szász János plébánossal Bartha Csaba beszélgetett.

Várpalotai diákok Petrozsényben

22 várpalotai diákot, illetve négy kísérőjüket látja vendégül e héten Petrozsény önkormányzata.

Válasszuk ismét a jót

Szász János plébános imájával, Szabadságharcot méltató verssel és koszorúzással kezdődött Petrozsényban a március 15-i megemlékezés, melyre idén a református templomban került sor.

Idősek világnapja Petrozsényben

A gyulafehérvári Caritas és a Pro Urbis helyi civil egyesület október 1-jén ünnepelte az idősek világnapját a petrozsényi polgármesteri hivatal márványtermében.

A Zsil völgye a XX. század elején

A Zsil völgye mondhatni a kőszénbányászat szülöttje, az azelőtt gyér pásztorlakosságú vidék a „fekete arany”révén népesedett be, neki köszönheti fejlődését.

Istenre tekintve

Makkai Endre lelkipásztorra, néprajzkutatóra, íróra emlékeztek a hétvégén a petrozsényi református templomban, ahol a 20. század második felének sötét időszakában szolgálta Istent, gondozta a gyülekezetet.

Sík Sándor és Vermesy Péter szellemében

Sík Sándor és Vermesy Péter szellemében zajlott a hétvégén Petrozsényban a Magyar Kultúra Napjának ünnepe. A Szent Borbála templomban tartott rendezvényt kolozsvári előadóművészek szavalata, helyi és vendégkórusok előadása tette igen tartalmassá.

A petrozsényi magyarság templomát ünnepelte

A 125 éves petrozsényi református templomot ünnepelte a Hunyad megyei magyarság vasárnap a IV. Hunyad Megyei Magyar Napok záróakkordjaként. Az ünnepi istentiszteleten Zsargó János református esperes hirdetett Igét. Jelen volt a város polgármestere, többen az egyházmegye lelkészei közül, más felekezetek lelkészei, az RMDSZ és a Kolozsvári Magyar Nagykövetség képviselői, Várpalota testvérváros küldöttsége, valamint a város bányászkórusa.

12 Következő

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Életének 86. évében elhunyt özv. Székely Józsefné Bereczki Gabriella (1934-2019) nyugalmazott verespataki óvónő. „Ne gyűjtsetek magatoknak...

Elhunyt Székely Józsefné Bereczki Gabriella, az utolsó verespataki magyar óvónő

Örökségmustra Maros megyében - IV. rész

A Holttenger dokumentációs szórványprogram keretén belül idén folytattuk Maros megye épített kulturális örökségének, együttélési emlékeinek...

Magyar közösségek, építészeti értékek, közös múlt a Szabadi patak völgyében.

Történelmi utazás Szászrégentől Gödemesterházáig.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Felső-Maros mentén a Luc patak völgyében és mellékvölgyeiben.