Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Petrozsény

Szórvány és kulturális örökségünk

Szórvány és kulturális örökségünk

Kós Károly mondotta: „a kövek tudnak beszélni. És a kövek igazat beszélnek csupán.” Mi mindenről tud mesélni akár néhány véletlenül megmaradt bástya, falrom, hegy tetején árválkodó rom, ha hozzáértő és szeretettel föléhajló ember vallatja a köveket!

Szüreti bál Petrozsényban

Szüreti bál Petrozsényban

Sikeresen zajlott idén is a petrozsényi RMDSZ által szervezett szüreti bál, amelyre a 3D étteremben került sor, s melynek tulajdonosa, Hajdú Zoltán az eseményekhez méltó feltételeket teremtett a résztvevők számára.

Isten igéjével erősíteni a szórványmagyarságot

Isten igéjével erősíteni a szórványmagyarságot

Akárcsak gyerek születése, vagy esküvő esetén, mindig öröm, amikor új lelkészt iktatnak be, a szórványban mindig szükség van új lendületre, szolgálatra, a közösség összefogására és az isteni igazság hirdetésére, hangsúlyozta Gáll Sándor, a Hunyadi református egyházmegye esperese vasárnap Petrozsényban, Márton Árpád Zoltán helyi lelkipásztor ünnepélyes beiktatásán.

Az Isten háta mögött

Az Isten háta mögött

Petrozsény szénbányáit már a 18. században ismerték; 1867-től a brassói bánya- és kohótársulat kezdte művelni. Egyike Európa leggazdagabb barnaszén-medencéinek – írta 1922-ben a Révai Nagy Lexikona. Amióta Petrozsényban megjelent a bányászat, magyarok is lakják a várost. A múlt század elején zömében magyarok lakta bányászváros volt, az akkori kimutatások szerint 7748 magyar, 3250 román és 831 német lakossal, ami több polgárosodó városhoz hasonlóan, nagy településnek számított annak idején. Száz évvel ezelőtt a járás székhelye volt. A kommunista hatalom negyvenöt éve alatt tudatos betelepítést folytattak, amit a szénkitermelés növekedésével indokoltak, ezáltal megváltoztatva a város és a medence etnikai összetételét.

Előző 12

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro