Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Piski /

Minden nemzedék meg kell vívja a maga szabadságharcát

Piskin, a híres piski csata helyszínén az annak tiszteletére felállított, s jelenleg a római katolikus templomkertben lévő emlékműnél kezdődött el március 15. megünneplése Hunyad megyében.

Március 15. Déván és Piskin

Az ünnepséget a legkisebbek, a csernakeresztúri elemis diákok kezdték el, hazafias versek elszavalásával. A csöppségeket Mora Kinga tanítónő készítette fel az ünnepi alkalomra.
Az előző évekhez hasonlóan Petru Păun Jura, Piski polgármestere idén is együtt ünnepelt a magyarsággal. „Számunkra megtisztelő, hogy a magyarokkal együtt ünnepelhetjük a szabadságot”, hangsúlyozta a liberális polgármester, aki szerint további öröm és büszkeség, hogy március 15-én Hunyad megye olyan magas rangú képviselői tisztelik meg jelenlétükkel a vasutas kisvárost, mint egy EP-képviselő, vagy Románia kormányának főtitkára.
Dézsi Attila, Winkler Gyula és Széll Lőrincz megkoszorúzzák a magyar hősök dévai emlékművétDézsi Attila kormányfőtitkár a maréknyi piski magyarságot méltatta magyarul, mint az 1849-es híres csata örököseit, majd románul olvasta fel Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök ünnepi üzenetét, amit a kormányfő személyesen adott át neki. Borbély Károly, a gazdasági minisztérium államtitkára pedig Kelemen Hunor RMDSZ elnök üzenetét tolmácsolta az ünneplő közönségnek.
Winkler Gyula EP-képviselő szerint akárcsak 1848-ban, március 15. idén is kezdetet jelent, a modernkori szabadságharc kezdetét. Melyen a mai erdélyi magyarok tizenkilencedik századi hősi elődjeikhez hasonlóan jogaikért, szabadságukért kell csatát vívjanak, méghozzá kétszer is. Szerencsére nem fegyverrel, hanem szavazópecséttel, de ugyanúgy ki kell álljanak a 22 év alatt megszerzett jogok megvédéséért, azok kibővítéséért. Mert belső széthúzás esetén a magyarság könnyen két szék közé eshet, s ezáltal az megszerzett jogok igencsak megkérdőjeleződnek. Éppen ezért fontos az összefogás, nélküle nincs magyar jövő Erdélyben, sorsunkat nem bízhatjuk másokra.

Az emlékmű megkoszorúzása és a román városvezetők a közös történelmünk megvalósításait bemutató Szép Hunyad megyénk című, szerdán bemutatott történelmi képeslap-albumokkal való megajándékozása után az ünneplők a 10 kilométerrel arrébb lévő megyeszékhelyre, Dévára utaztak. Itt két rendbeli ünnepség volt: előbb a Téglás Gábor-iskolában, ahol a diákok, a kisebbek és főleg nagyobbak színvonalas, felemelő ünnepi előadást mutattak be. Témája természetesen a márciusi ifjak és a szabadságharc volt, verses, zenés műsorral. Az ünnepség a dévai református temetőben folytatódott, ahol Pogocsán Ferdinánd, a dévai RMDSZ elnöke köszöntötte a magyar közösséget és a velük ünneplő néhány románt, a szabadság közös európai értékét hangsúlyozva. Dezméri István, Hunyad megye prefektusa felolvasta Ungureanu kormányfő üzenetét, Borbély Károly pedig a Kelemen Hunorét. Mircea Moloţ, a megyei tanács elnöke természetesnek nevezte, hogy a együtt ünnepelhetnek a magyar kisebbséggel, mert sorsunk közös és a szabadságvágy sem ismeri nemzetiségi korlátokat. Éppen ezért kezet is nyújtott az RMDSZ vezetőinek a további együttműködés jegyében, ami akár politikai téren is elképzelhető.
Winkler Gyula Déván is a magyarság összefogásának jelentőségét, illetve Hunyad megyei mivoltának Brüsszelben is aláhúzott büszkeségét hangsúlyozta, mielőtt a dévai román vezetőket is megajándékozta a megye múltjáról szóló képeslap-albummal.
Dézsi Attila a sok névtelen dévai magyar harcos előtt emelt kalapot. Mert annak idején Bem apó mögött is számtalan magyar küzdött névtelenül, az azóta eltelt időkben és most is sok magyar vívja meg lépésről lépésre, mindennapi munkájával a szórvány harcát a megmaradásért. „A mai Piski Csatákat nem a híd megvédéséért folytatjuk, hanem iskolák, magyar házak felépítéséért, kiemelkedő őseink köztéri műemlékeinek felállításáért, mint például a dévai Barcsay-emlékmű, gyermekeinkért, magyar jövőnkért. Önök azok a névtelen katonák, akiknek jár az elismerés”, hangsúlyozta a kormányfőtitkár. Reményét fejezve ki, hogy a magyarság továbbra is hű marad reményének, hitének és haladásának három tartópilléréhez: az Istenhez, a nemzethez és a családhoz.

Az ünnepi beszédek után – melyek közül az előző évekkel ellentétben hiányzott Magyarország miniszterelnökének, valamint Románia államfőjének üzenete – majd a magyar iskola diákjainak rövid zenés-verses előadását követően az ünneplők, beleértve Déva önkormányzatának képviselőit és a Téglás magyarországi (szarvasi) testvériskolájának képviselőit, megkoszorúzták a szabadságharcban, illetve a két világháborúban elhunytak tiszteletére emelt emlékművet.

Chirmiciu András, Nyugati Jelen, 2012. március 15.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 5 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 5 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 5 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 7 hónapja

Darlac

feltöltve 7 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro