Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Rákosd

Gyülekezeti nap Rákosdon

Gyülekezeti nap Rákosdon

Jóllehet karnyújtásnyira van Vajdahunyadtól, s közigazgatásilag is hozzá tartozik, Rákosd sokáig elfelejtett falucska volt. A magyarság közösségi élete éveken keresztül mély álomba merült. Batizán Attila ifjú református lelkipásztor 2004-es megérkezésével gyökeresen változott a helyzet, s Rákosdon is feléledt a magyarság. Közönség-szervezés, vallásóra gyerekeknek, néptánccsoport szervezése, ifjúsági napok, nyári református táborok, a marosvásárhelyi fiatal lelkipásztor megmozgatta a szórványközösséget.

Önerőből építkeznek a szórványban

Önerőből építkeznek a szórványban

Az állandóan csökkenő lélekszám ellenére pezseg a gyülekezeti élet a Hunyad megyei Rákosdon. A református híveket a marosvásárhelyi származású lelkész, Batizán Attila rázta fel.

Presbiteri konferencia Rákosdon

Presbiteri konferencia Rákosdon

A Hunyad megyei református egyházmegye egyházközségeit mintegy nyolcvanan képviselték a Rákosdon megtartott idei presbiteri konferencián.

Orgonaszentelés és gyülekezeti nap Rákosdon

Orgonaszentelés és gyülekezeti nap Rákosdon

Orgonaszenteléssel tette igazán tartalmassá a rákosdi közösség az idei, immár negyedik alkalommal megrendezett gyülekezeti napot.

Hóvirágos márciusi ifjak Rákosdon

Hóvirágos márciusi ifjak Rákosdon

Rövid, de annál frappánsabb és színvonalasabb előadással emlékeztek meg március 15.-re tegnap istentisztelet után a református templomban a rákosdiak.

Újjáéledt rákosdi közösség

Újjáéledt rákosdi közösség

A Vajdahunyadhoz tartozó Rákosd a kilencvenes években tipikus példája volt a kihalófélben lévő falunak. A magyar közösségre nézve hatványozottan igaz volt az állítás, hiszen 1999-ben megszűnt a helybeli anyanyelvű oktatás, a református parókia üresen rogyadozott, a templomban csak négyen-öten találkozgattak vasárnaponként, magyar szót alig lehetett hallani az utcán, bár a határban a helységnévtábla magyarul hirdette a falu nevét. 

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 9 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 9 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 19 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro