Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye /

Szászváros

Lelki megifjodást hoztak

Lelki megifjodást hoztak

Hóvirággal köszöntötték vasárnap a szászvárosi református gyülekezet tagjait a Vártemplom őrei. A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum VIII. A. osztálya az Örökségünk őrei program keretében 2013-ban fogadta örökbe a szászvárosi vártemplomot. Az elmúlt közel két esztendőben számtalan tevékenység során népszerűsítették védencüket:

Oláh Miklós emlékezete Szászvároson

Oláh Miklós emlékezete Szászvároson

Történelmi előadással, hálaadó istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek Szászvároson Oláh Mikósra (Nicolaus Olahus), a dél-erdélyi származású nagy humanistára. – Január kettős évforduló Nicolaus Olahus viszonylatában, hiszen 1493. január 10-én született Nagyszebenben és 1568. január 15-én hunyt el Pozsonyban. Szászvárosi kötődése igen jelentős, hiszen apja, majd testvére közel harminc évig töltötték be a város királybírói tisztségét – magyarázta Mihai Căstăian történész, a rendezvény főszervezője.

A holtak is mellétek ültek

A holtak is mellétek ültek

Reményik Sándor szavait idézve fordult a szászvárosi gyülekezethez Kató Béla erdélyi református püspök, miután az egyházkerület több elöljárójának társaságában meglátogatta a hunyadi egyházmegye hajdan legtehetősebb gyülekezetét.

Hídépítő műemlékvédelem

Hídépítő műemlékvédelem

Örömteli ünneppé varázsolták advent első vasárnapját a szászvárosi református gyülekezet számára a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum hetedikes diákjai.

A nagy elődök nyomdokaira lépni!

A nagy elődök nyomdokaira lépni!

A szászvárosi magyar közösség, hagyományokhoz híven történelmi megemlékezéssel kapcsolódott be a IV. Hunyad Megyei Magyar Napok programsorozatába.

Séta a város történelmében

Séta a város történelmében

Történészek, régészek, városvezetők és kulturális személyiségek jelenlétében ünnepelte múlt héten 60. születésnapját a szászvárosi múzeum. Hétfőn délután a múzeum vezetősége a város maréknyi magyar közönségét hívta meg az egykori zsinagógában berendezett ünnepi kiállításra és a város történelméről szóló előadásra.

Egy zenés nyári est Szászvároson

Egy zenés nyári est Szászvároson

Egy nyári estén halkan szólt a hegedű – című régi közismert románccal kezdődött augusztus 22-én egy nagyon jól sikerült zenei este Szászvároson.

Méltóan a piros-fehér-zöld jegyében

Méltóan a piros-fehér-zöld jegyében

Akárcsak az előző években, a szászvárosi maroknyi magyarság idén is méltóan emlékezet meg a magyar Szabadságra. Az ünnepségre az istentisztelet után került sor a zsúfolásig megtelt református gyülekezeti teremben: a helyi római katolikusok is átjöttek, illetve Tordos, Lozsád és Kudzsir református magyarjai.

Ökumenikus karácsonyi ünnepség Szászvároson

Ökumenikus karácsonyi ünnepség Szászvároson

Felemelően szépnek sikeredett a szerda délutáni karácsonyi ünnepség a szászvárosi római katolikus templomban. A karácsonyi koncert alkalmával előadott ünnepi dalok ugyanis négy nyelven szóltak: magyarul, németül, románul és latinul. A karácsonyi ünnepség ökumenikus jellegű volt, a magyar római katolikusok és reformátusok együtt ünnepeltek a német evangélikusokkal és a román görögkatolikusokkal. Mindenki a maga nyelvén, illetve latinul dalolta örömét Megváltónk születésének közeledtére, amit a templom nagyszerű akusztikája még emlékezetesebbé tett.

Kún Kocsárd-emléktáblát avattak Szászvároson

Kún Kocsárd-emléktáblát avattak Szászvároson

Régi álma valósult meg a szászvárosi magyar közösségnek, az 1918-ban elveszett gróf Kún Kocsárd-emléktáblát helyezték el és avatták újra vasárnap.

12 Következő

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Megújulóban a verespataki református templom

Megújulóban van a verespataki református templom is. A három magyar templomos Verespatak templomait lassan-lassan sikerül felújítani.

Friss anyagok

Megmutatják, hogy léteznek a segesvári magyarok

Három éve még kevesen hitték, hogy Segesváron a várban vagy a köztereken mutathatják meg a magyarok egy róluk szóló kulturális fesztivál ...

feltöltve 6 napja

Ünnen a maroshévízi reformátusoknál: megújult a közösség temploma

Különleges ünnepnap volt július első vasárnapja Maroshévíz reformátusai számára: a szórványgyülekezet 124 éves templomának megújulását...

feltöltve 6 napja

Máramarossziget egyetlen magyar utcával maradt

A hetven éve még magyar többségű településen csak a múlt a városalapítóké.

feltöltve 16 napja

Tanuld újra az anyanyelvet!

Dél-romániai magyaroknak indít magyar nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület.

feltöltve 1 hónapja

Délutáni oktatással vonzóbb a magyar iskola a szórványban

Több szórványtelepülésen indul be a jövő tanévtől a régóta várt délutáni oktatási program. A magyar kormány által támogatott projekt...

feltöltve 1 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro