Alapítva 1991

Kolozsvár, Kül-Magyar utca 1. szám

ERE Igazgatótanácsa, Szórvány Osztály

00-40-264-599800, 00-40-264-592453

szorvany@reformatus.ro

Despre noi

About us

Wir über uns

Wie zijn wij?

 

Főoldal / Szórványtallózó / Hunyad megye / Urikány /

Látogatóban az urikányiaknál

Hunyad megye szórványgyülekezeteiben, évszázados templomainkban gyakran ötlöttek fel bennem Jékely Zoltán múlt század eleji, marosszentimrei sorai: „Tízen vagyunk, ez a gyülekezet…”. Urikány gyülekezetéről senki nem írt verset, pedig megérdemelnék. Itt nem díszeleg ősi templom, nincs sok évszázados hagyomány, csupán egy maroknyi lelkes gyülekezet, amely önerőből próbálja feljavítani imaházát.

„Szépreményű múlt”

Az istentiszteleteket hónapok óta az egyszobás RMDSZ-székházban tartják, melyet néhány paddal, terítővel, imádságos lélekkel igazi templommá varázsoltak. Itt gyűlnek össze hétről hétre, Gáll Sándor lupényi lelkipásztor irányításával hálát adni a megmaradásért, fohászkodni egy szebb jövőért.

Urikányi magyarok a templomként szolgáló RMDSZ-székház előttEz utóbbi igencsak ráférne az urikányiakra. "Az egyetlen megélhetési lehetőséget itt a bánya nyújtja még ma is” – mondja Farkas Ferenc, aki fiatalemberként munkanélküli segélyből tengeti életét.

A gyülekezet átlagéletkora ötven körül mozog és többnyire ez jellemző az egész településre. Aki teheti, menekül innen. Az idősekben még felötlik egy-egy régi emlék, amikor Urikány szép reményű, fejlődő város volt. Felemlegetik a Király tanító-házaspárt,

amelynek diákjai szerte az országban megállták helyüket. Ma már csupán négy kisgyermek tanul az összevont magyar tannyelvű elemi osztályban. Jövőre talán egy sem lesz. A két negyedikes Dévára megy tanulni, első osztályos egy sincs kilátásban. Az óvoda már évek óta megszűnt.

Csupán a két imaházban hallani még magyar szót a városban. Ezeket is nehezen sikerül fenntartani. Újabban még rádióhasználatot is fizetnie kell a gyülekezetnek. Amint a közköltségekre terelődik a szó, az urikányiak keserűen mesélik: hiába szereltek vízórát otthonaikban, az amúgy is drága ivóvíz-menynyiség dupláját számlázzák le nekik. Ha nem fizetik ki, jön a büntetés. És gond van a kábeltévével és az áramszolgáltatással, és véget nem ér a sok jogos panasz. Urikány távol esik még Zsil völgye központjától is, a panaszlevelek eltévednek útközben. Meg az információk sem igazán jutnak el e településre. Székely Ferenc helyi RMDSZ-elnök, e kis közösség vezetője maga vállalta lapunk terjesztését a városban, hogy minél több magyar emberhez jusson el a friss információ. Az április 28-i újságíró-olvasó találkozónkon a jelenlévők nagy örömmel fogadták a kisorsolt Jelen Évkönyveket, gyermekfolyóiratokat: legalább lesz mit olvassunk – mondták hálásan. Persze nagy örömet jelentett a 300 000 lejes “fődíj” is. Demeter Irénnek jól jött a pénz, hiszen kislánya éppen jövő vasárnap lesz elsőáldozó. Ez lesz az ajándéka – mondta örvendezve a találkozón szintén jelen lévő nagymama.

Bízunk benne, hogy valamennyi kis elsőáldozónak kiteremtődik egy apró ajándék és május első vasárnapja igazi örömünnepe lesz az urikányi magyar közösségnek.

Gáspár-Barra Réka, Nyugati Jelen, 2003. április 30.

Kiemelt galéria

Előző kép Következő kép

Maros megye 13.

Magyar közösségek, építészeti emlékek, közös múlt a Székely Mezőségen.

Friss anyagok

Elhunyt Szántó Sándor János râmnicu-vâlcea-i lelkipásztor

"Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg." Zsolt,...

feltöltve 6 hónapja

Elhunyt Fazakas Csaba Temesvár Belvárosi lelkipásztor és volt esperes

"Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg engem, Uram, igaz Isten!" Zsolt 31,6  

feltöltve 6 hónapja

Arcok a szórványból. Búcsú az Opel Fronterától

A leghűségesebb baráttól és a legjobb testvértől szoktunk elbúcsúzni úgy, ahogy mi vasárnap búcsút vettünk az Opel Fronterától. 

feltöltve 6 hónapja

Királyföld templomai - Darlac

A Szeben megyei Darlac Erzsébetvárostól tizennyolc kilométerre fekszik. Az azonos nevű községség központja. Lutheránus temploma a XV. század...

feltöltve 8 hónapja

Darlac

feltöltve 8 hónapja

Erdélyi Református Egyházkerület Communitas Alapítvány Bethlen Gábor Alap Lauer Edit és a Clevelandi Magyar Baráti Közösség, USA

© 2011 Diaszpóra Alapítvány    Design és programozás: Weblap.ro